Skót lepárlók

BANFF

Kiejtés: {Bamp-ff} Régió: Speyside Alapva: 1824

A tengerparti Banff település mellett található lepárlót eredetileg 1824-ben alapították, majd 1852-től 80 éven át a Simpson család tulajdonában volt. 1863-tól az üzem egy másik telephelyen folytatta működését, ahol a vasúti összeköttetés és a vízutánpótlás feltételei kedvezőbbek voltak. A Banff hírnevéhez számos tűzvész, robbanás ás bombatalálat is hozzájárult, ezáltal a lepárló története egyedivé és sajnálatos módon tragikussá is vált. 1877-ben a lepárló teljesen leégett. Az újjáépítést követően külön tűzoltóautót tartottak a hasonló esetek megelőzésére. 1959-ben már ez sem segített, amikor is az egyik rézüst robbant fel javítás közben. 

 

A Banff leglátványosabb eseménye mégis a II. világháború alatt történt, amikor is (az üzemet katonák elszállásolására használták) az épületeket bombatalálat érte. A német Junkers Ju-88 repülőgép által ledobott bomba több száz hordót és több ezer liter érlelődő whiskyt pusztított el 1941-ben. 1943-tól az Angol Királyi Légierő 248-as számú repülőszázada is itt tartózkodott a háború végéig.

Az üzemet tulajdonló cég csődje következtében a lepárló 1932-től a Scottish Malt Distillers-höz került, amely később a Diageo vállalatcsoport részévé vált. A desztillálót 1983 bezárták, a 80-as évek végén a berendezéseket leszerelték, majd - drámai befejezésként - 1991-ben a lepárló egy tűzvész során teljesen megsemmisült. Ma már csak független palackozók kiadásaiban érhető el ez az egyre ritkább és értékesebb single malt.