Skót lepárlók

BALVENIE (THE BALVENIE)

Kiejtés:               {bal-VENN-ee}Régió:                 SpeysideAlapítva:&n

Speyside egyik legkiválóbb főzdéjét 1892-ben nyitotta meg a Dufftown whisky-királyaként is ismert William Grant, aki talán maga sem gondolta, hogy az eredetileg a Lagavulin és a Glen Albyn lepárlók használt üstjeit munkába állító főzdéből miféle csoda is születik.  

 

A közeli középkori várról elnevezett, és a Glenfiddich épületeivel gyakorlatilag egybeépített Balvenie lepárló nagytestvérével együtt a mai napig a Grant család tulajdonát képezi. A függetlenség pedig egy whisky esetében is aranyat ér. A Balvenie elképesztő nemzetközi sikereit ugyanis nem utolsó sorban annak köszönheti, hogy a „szülők” jottányit sem engednek a tradíciókból: a családi farmról érkező árpát a mai napig a főzde saját malátázójában csíráztatják, a nyolc főzőüstöt a cég saját rézműves üzeme tartja karban, a tárolásra használt hordók pedig egyenesen a helyi kádárüzemből érkeznek.      

A világ tizedik legnagyobb példányszámban eladott single malt whiskyjét hosszú évtizedekig csak a Grant’s kevertjének alapanyagául használták, de az 1973-ben megjelent első single malt palackozást követően nem volt megállás. A Balvenie portfóliójában ma a hagyományos single maltok mellett a bourbon-, sherry-, portói- vagy éppen rumos hordóban érlelt változatot éppúgy megtaláljuk, mint a new wood verziót vagy a 2002-ben mindössze 83 palacknyival piacra dobott 50 éves érlelést, amely akár 6000 fontot is kóstálhat. A legújabb fejlesztések eredményeként pedig hamarosan egy úgynevezett Single Estate (kizárólag egy termőhelyről származó árpából készült) kiadást is megkóstolhatunk.