Skót lepárlók

BALMENACH

Kiejtés:           {bal-MEH-nach} Régió:             Speyside Alapítva:         1824 Tulajdonos:    Inver House Distillers

 

A Balmenach lepárló a Spey-folyó völgyében, Cromdale településen fekszik. Nem messze innen zajlott le a történelmi csata, amelyben a skót jakabpárti felkelők végső vereséget szenvedtek, és amelyet a Haughs of Cromdale című, népszerű felföldi dal örökített meg. 

 

balmenach_2.jpg

 

 

 

A 1800-as évek elején három testvér telepedett meg itt farmalapítás céljából. Egyikük, név szerint James McGregor, - mint a környéken oly sokan - illegális lepárlóberendezést működtetett. 1824-ben viszont már az elsők között volt, akik az itallepárlási- és mérési törvények érvénybe lépése után hivatalos formában üzemeltek tovább. Kisebb megszakításokkal egészen 1993-ig működött – többek között a Johnnie Walker egyik összetevője volt -, amikor is akkori tulajdonosa a United Distillers be nem zárta. 5 év hallgatás után viszont kedvező fordulatot vett a lepárló sorsa, hisz az Inver House csoport megvásárolta és újraindította a termelést. 

 

balmenach_6.jpg

 

Eltérően a másik négy, az Inver House birtokában lévő lepárlótól (An Cnoc, Balblair, Pulteney, Speyburn), a Balmenach esetében a tulajdonos úgy döntött, hogy nem palackozza önállóan az itt készülő whiskyt. Ennek egyik oka, hogy amikor 1997-ben megvásárolta a Diageo-tól, a megállapodás értelmében nem vették át a már meglévő készleteket. Másik ok pedig, hogy az Inver House keverőmestere, Stuart Harvey, maximálisan szeretné kihasználni a lepárló kapacitásait, hisz az itt készülő ital kitűnő blending malt, ez ad ugyanis testet és mélységet a Hankey Bannister és a MacArthur’s kevertjének.

 

balmenach_1.jpg

A Balmenach egyike azon néhány lepárlónak Skóciában, akik még ún. féregkádat (worm tub) használnak a párlat lehűtéséhez. A lepárlóüstből a párlatok egy hosszú, kígyózó rézcsövön keresztül egy hideg vízzel teli kádban csapódnak ki, ahonnan visszaáramlanak a lepárló terembe. Innen az ital az alkohol széfen keresztül (azaz spirit safe: itt vizsgálják a beérkező alkohol minőségét) gyűjtőtartályokba áramlik, ahonnan már hordóba töltik. Ez a fajta hűtési módszer vaskosabb italt eredményez, ugyanis a párlatok kevesebbet érintkeznek a rézzel, mint a modernebb csőkondenzátorok esetében (egy nagy rézcsőben több kisebb, hideg vízzel telt rézcső fut, amelyek lehűtik a párlatokat). Ugyanis minél többet érintkezik a párlat a rézzel, annál tisztább, könnyedebb lesz. Többek között ezeknek a féregkádaknak köszönheti a Balmenach meglehetősen testes italát.

 

balmenach_5.jpg

 

 

2009-ben egy 1920-as évekből származó gin lepárlóüst is telepítésre került, amelyen a nálunk is jól ismert Caorunn ginhez készítenek alkoholt. 

balmenach_3.jpg

A Balmenach egyetlen, hivatalosnak tekinthető kiadását még az előző tulajdonos Diageo jelentette meg Flora & Fauna sorozatában. Ezen ritka 12 éves italon kívül napjainkban független palackozók kiadásában érhető el.  A WhiskyNetnél fellelhető Balmenach kiadásokért kattints a képre!