Egyéb italok

Az armagnacról

 

Az armagnac  Franciaország legősibb lepárolt itala, készítéséről már a XIV. századból is vannak feljegyzések, de a XIX. századig csak, mint egyéb brandy

fajta van számon tartva. A gascogne-i régió különleges adottságai és az egyedi készítési eljárásai miatt az itt készült brandyknek külön elnevezése van. Az armagnac a konyaknál szárazabb, erőteljesebb ízű borpárlat, amely a világ legnemesebb italai között van számon tartva.

A XVII. században az angolok megtiltották a bordói bor kivételével az összes bor átvitelét Garonne-on. Erre megoldásként a hollandok desztillálták a borokat, hogy így az embargó alá nem eső párlatokat készítsenek. Hogy kiküszöböljék a jó és a rossz évjáratok váltakozását az Armagnacot  tölgyfa hordókban tartalékolták. Néhány év elteltével azt tapasztalták, hogy a tölgyfa – ahogy a Konyak esetében is - csodát művelt, kibontakoztatta az aromákat, kerekséget és szép bronzos színt adott az italnak. A tölgyfa és a gascogne-i borpárlat házasításából jött létre az Armagnac, amelyet ma már a világ legjobb asztalainál is jól ismernek.

Csak a Délnyugat-Franciaországból, Gascongne területéről származó borpárlatot hívhatják armagnacnak. Három termőrégiója: Bas-Armagnac, Ténaréze és Haut-Armagnac. Az armagnacra specifikusan jellemző, az Armagnacais nevű lepárlókészülékben történő folyamatos lepárlás mellett, a kevésbé elterjedt konyak típusú, kétszeres lepárlási eljárást is alkalmazzák. A fehérborból készülő párlatot minimum egy évig kell érlelni Limousin vagy Troncais erdejéből származó tölgyfából készült hordóban. Ezek a tényezők és persze az Észak-Pireneusok lejtőinek talaja és az ottani klíma egyedi kombinációja teszi ezt a párlatot igazán egyedi karakterűvé és az egész világon ismertté.

 

Az Armagnac 95%-a az erre a párlatra oly jellemző lepárlókészülékkel készül - az armagnac-i folyamatos lepárló készülékkel. Ez egy tiszta rézből készült készülék, amelyet 1818-ban szabadalmaztattak, s amit aztán a vidék szeszfőzői tovább alakítottak, módosítottak és tökéletesítettek. Az Armagnac személyiségében fontos szerepe van.A modern folyamatos üzemű lepárlókészülékekkel készített párlat 52-60 fokos. A dupla lepárlású „ cognac ” típusú lepárlót is használja még néhány Armagnac készítő ház, amelyek továbbra is nagyon ragaszkodnak hozzá.

Forrás: http://www.montaubert.com/hu/

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.