Skót whisky | Blog

Az AD betűpáros nyomában

A brit sziget legnyugatabbra eső szárazföldi részén, az Ardnamurchan-félszigeten áll egy lepárló, amely lassan a Nyugat-Highland megkerülhetetlen whiskyműhelyévé válik: Ardnamurchan.

Páratlan természeti környezet – az Ardnamurchan lepárló "Skócia legzöldebb lepárlója"

A lepárló csodálatos természeti környezetben, a brit sziget legnyugatabbra eső szárazföldi részén, az Ardnamurchan-félszigeten áll.

A Mingary kastély is az Ardnamurchan-félszigeten, Kilchoan közelében található. Ez a látványosság Skócia nyugati partján nem csupán a történelmet leheli falaiból, de lenyűgöző szépségű is egyben.

A lepárló szinte szó szerint „elszigetelt”, hisz igen távol van mindentől: egyetlen út vezet a lepárlóhoz, ezért igyekeztek óvni a természeti környezetet és mindent megtesznek a fenntartható fejlődés érdekében, úgy, hogy minél kisebb ökológiai „lábnyomot” hagyjanak hátra.

A lepárló fűtésére és működésére fordított energia megújuló forrásból származik. A félsziget vulkanikus jellegű, homokos partok és türkizkék tenger veszi körül, valamint Európa legidősebb erdeinek egy része is itt található a környéken.

 

Gordon Mackenzie, a lepárló vezetője ardnamurchani származású, és lassan 10 éves tapasztalattal rendelkezik a lepárlónál.

 

A blockchain-technológia

Az Ardnamurchan  az első lepárló, amelyik blockchain-technológiát alkalmazott: ennek lényege, hogy a folyamatba kerülő információkat/adatokat utólag már szinte lehetetlen módosítani. Ez biztosítja a pontos követhetőséget az ellátási láncban. Az italok díszdobozán található QR-kód beolvasásával információhoz juthatunk a palackban található párlat utazásáról a farmoktól a palackig. Az Ardnamurchan single malt kiadása tőzegelt és tőzegmentes malátából készült whiskyt is tartalmaz.

Az Ardnamurchan  anyacége az Adelphi, amely Skócia egyik nagyrabecsült független palackozója. Napjainkig mintegy 25 piacon van jelen, Japántól, Tajvanon, Dél-Afrikán át Dél-Koreáig: természetesen a magyar piacon is megtalálhatók a termékei.

Érdekesség:

A Loch Katrine Adelphi lepárlót Charles és David Gray építette 1826-ban a Clyde-folyó partján, de azóta már sok víz lefolyt a Clyde-on…

Ardnamurchan AD 10.21:06 Single Malt (0,7l, 46,8%)

És akkor honnan is jön az AD?

A lepárló palackozásainak nevében rendre feltűnik az AD betűpáros. Vajon mit is takar ez? 
A cég úgy vélte, hogy ezzel a betűpárossal utal a lepárlóra, vagyis az Ardnamurchan Distilleryre csakúgy, mint a Krisztus utáni időszakra, vagyis az Anno Dominire.

Ardnamurchan AD 01.21:01 Single Malt (0,7l, 46,8%)

Ardnamurchan AD 04.21:03 Single Malt (0,7l, 46,8%)

Ardnamurchan AD 07.21:05 Single Malt (0,7l, 46,8%)

Ardnamurchan AD 10.21:06 Single Malt (0,7l, 46,8%)

 

A lepárló a single malt palackozásaik mellett rendre limitált kiadásokkal is jelentkezik, amikre idén is érdemes lesz figyelni…