Skót lepárlók

AULTMORE

Kiejtés:               {olt-MORE}Régió:                 SpeysideAlapítva:             1896Tulajdonos:        John Dewar & Son

A Speyside északi vidékének középső részén álló Keith városa kétszáz évvel ezelőtt még az illegális lepárlók igazi Mekkája volt, de a környéken mára csak néhány főzde maradt mutatóba, ezek egyike a várostól pár kilométerre, már majdnem a tengerparton álló Aultmore.

 

A Foggie láp tőzeges vízével táplált lepárló 1896-ban nyitotta meg kapuit, annak az Alexander Edwardsnak a jóvoltából, aki akkoriban a Benrinnes és az Oban tulajdonosaként is kivette részét a whisky-boom legjövedelmezőbb éveiből. A kezdeti fantasztikus sikereket azonban hamarosan nehéz idők követték, így 1923-ban a főzdét John Dewar, a blendek királya vette meg, és Aultmore itala azóta is a kevert whiskyk egyik leggyakrabban használt összetevője. Ez a speyside-i finomság ma olyan blendeket gazdagít, mint a Dewar’s White Label, a VAT 69 vagy a Johnnie Walker fekete címkés kiválósága. Kellemesen lágy és könnyű single malt változatát csak néhány éve kóstolhatjuk.