Skót lepárlók

ARRAN

ARRAN Régió:   Highland (Arran szigete) Alapítva: 1995 Tulajdonos:  Isle of Arran Distillers Kiejtés: {Arr-en}

Skócia nyugati partvidékének csipkéi között, Arran szigetén a XIX. század elején csak úgy hemzsegtek az engedély nélküli lepárlók. A vadregényes, sokak szerint akár Mini-Skóciának is nevezhetõ sziget tökéletes búvóhelyül szolgált, így az itteni szeszcsempészeknek nem kellett aggódniuk a hatóságok „zaklatása” miatt. Az illegalitás éveit követõen aztán egy ideig mûködött itt egy Lagg nevû lepárló, de 1837-ben az is bezárta kapuit, és Arran megszûnt whisky-sziget lenni.

Furamód napjaink whisky-utazója éppen ezen a kis szigeten találhatja meg Skócia legfiatalabb lepárlóját. A Lochranza tengerpartja fölött, egy bájos kis völgyben álló üzemet 1995-ben Harold Currie alapította. A beruházáshoz szükséges pénzt kötvénykibocsátással biztosította, és a befektetõket késõbb a lepárló finom nedûjével fizette ki. 

Az építkezés során oly mértékben figyeltek és vigyáztak a gyönyörû természeti környezetre, hogy egyszer még hetekre le is állították a munkálatokat, csak azért, hogy a közelben fészkelõ sas pár nyugodtan kikelthesse fiókáit. Ezt a figyelmet „meghálálandó” a két említett sas hatalmas tiszteletkört írt le a lepárló fölött épp a hivatalos megnyitó ideje alatt, 1995. augusztus 17-én.  

Az üzlet hamar beindult, és Arran egyre szélesebb portfoliójában ma már olyan különlegességeket is találhatunk, mint a Lochranza néven forgalmazott blend, a Robert Burns tiszteletére kihozott speciális kiadás vagy az Arran Gold whisky-krémlikõr.  

 

Az Isle of Arran szeszfõzde modern, célirányosan kialakított építészeti terve ügyesen foglalja együttesbe a turistaközpont tetején lévõ pagodakéményt és a termelési épületeket. A szeszfõzde lágy, tõzeges vizét a Loch an Davie-ból veszi. A hagyományos gyártási folyamathoz 4 oregoni fenyõfából készült erjesztõ tartályt és 2 speciálisan kialakított lepárlóüstöt használnak. A tengeri szellõ és a tiszta hegyi levegõ hozzásegíti az arrani maltot a tökéletes érleléshez és zamatának tengerparti dimenziót kölcsönöz. 

A látogatóközpontot hivatalosan 1997-ben nyitotta meg maga a királynõ. Az egész évben nyitva tartó központ egy melegen ajánlott turista célpont, mely magába foglalja a szeszfõzdevezetéssel történõ látogatását, egy audio-vizuális prezentációt, egy kiállítást és kóstolót, valamint egy XVIII. századi kiskocsma mását, egy „csempészalagutat”, egy látványos vízesést, valamint egy elsõ osztályú éttermet. Mikor is indulunk? 

Termékek:

Arran