Skót whisky | Blog

Aranyeső a Tomintoul, a Glencadam és az Old Ballantruan whiskyknek

Az idei versenyek hihetetlen eredményeit követően örömmel tesszük közzé, hogy az idei International Spirit Challenge (ISC) megmérettetésen a Tomintoul, a Glencadam és az Old Ballantruan fényes győzelmet arattak: összesen kilenc aranyérmet gyűjtöttek be.

Az International Spirit Challenge, az International Wine & Spirits Competition (IWSC) és a San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) a világ legelismertebb és legbefolyásosabb  szakmai prémium italversenyei, és idén mindhárom versenyen csodálatos eredményeket ért el a “triumvirátus”.

Íme, az újdonsült díjnyertes tételek:

Tomintoul

A Tomintoul lepárló épületegyüttese a funkcionalitás jegyében épült, Skócia egyik legszebb vidékén, a Livet-folyó völgyében. A legtisztább vízforrás felkutatása majd egy évig tartott, mire rátaláltak a Cromdale-hegységben fakadó Ballantruan kivételes forrására. A lepárló így a forrás közelében, a gyönyörű Avon-folyó mellé épült, nevét pedig a közelben fekvő település, Highland legmagasabban fekvő falujáról kapta.

Tomintoul Cigar Malt: GOLD
Tomintoul  12 éves Oloroso Sherry Cask Finish: GOLD
Tomintoul  21 éves: GOLD
Tomintoul 25 éves: GOLD

 

Glencadam

A whiskykészítés a lepárló 1825-ös alapítása óta a hagyományokhoz hűen, ugyanabban a formában folyik. Két lepárlóüstjének felső, elvékonyodó része szokatlanul meredeken, 15 fokos szögben emelkedik, ezáltal a nehezebb alkoholok visszafolyása intenzívebbé, a végső ital pedig különlegesen ízletessé, éretté, édesen gyümölcsössé válik. Mindemellett az itteni whisky bársonyos karakteréről szólva feltétlenül meg kell említeni a készítés során felhasznált kristálytiszta, lágy vizet, amelyet a közeli Unthank-hegy forrásaiból nyernek. 

Glencadam Reserva Andalucía: GOLD
Glencadam 15 éves: GOLD 
Glencadam 25 éves: GOLD

 

Old Ballantruan

Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül, - a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon - erősen tőzegelt (55 ppm) árpa felhasználásával. Nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt is készítik.

Old Ballantruan 10 éves: GOLD
Old Ballantruan 15 éves: GOLD

GRATULÁLUNK A LEPÁRLÓKNAK!