Blog

Az almaillatú calvadostól az islay-i single maltig - italszakértőnk véleményez

C+C bolt vezetője, Zoli mond véleményt három iitalról...

Calvados Christian Drouin Selection (0,7l, 40%)

A Christian Drouin családi vállalkozás az egyik legnagyobb név a calvados gyártók között. A cég számos tekintélyes szakmai díjat nyert már, 2013-ban az év Európai Szeszesital Gyártója címet is megkapta. A Selection kiadás a család Domfront területen fekvő birtokain termesztett almából készült, amely fiatal calvadosokból készítették. Ez persze semmit nem von le az értékéből, sőt, fiatal kora ellenére meglepően összetett, komplex ital. Ajánlhatjuk azoknak, akik a calvadost étkezés előtt, vagy long drinkként szeretik fogyasztani, valamint koktélnak is kiváló alapanyag.

 

 

Vermouth Mancino Bianco Ambrato

A vermuthokról sokan lekicsinylően beszélnek, pedig ma már számos olyan cég van aki a hagyományos eljárással kitűnő vermuthokat készít. Ilyen a Mancino is, amit a világhírű bartrender, Giancarlo Mancino hozott létre.

A jó vermuth alapja a jó bor, amit borpárlattal erősítenek fűszerekkel ízesítenek, és létezik olyan is, amelyiket hordóban érlelik.

Ezt az italt úgy alkották meg, hogy önmagában is különleges élményt nyújt, és koktéalapanyagként is a legtöbbet teszi hozzá az italhoz. Ezek már nem olyan vermuthok, mint amilyeneket 30-40 évvel ezelőtt lehetett kapni.

 

Hedges & Butler Islay single malt

A Hedges & Butler céget bizony elég régen, 1667-ben alapították Londonban. Hamar világhírnevet szereztek maguknak.

Valószínű ennek is köszönhető, hogy Viktória királynőtől megkapták az udvari beszállítói jogokat, és ne csak Angliában, de más országokban is ők lettek az egymást követő uralkodók beszállítói.

Ma már nem működik a cég, de a márka fennmaradt, az Ian Macleod cégcsoporthoz tartozik, mely az egyik legnagyobb független családi kézben lévő palackozó Skóciában. A márkanév alatt 15 lepárló termékeit forgalmazzák.

A Hedges & Butler sorozatban három nagy whiskyrégió jellegzetes ízvilágát mutatják be: Highland, Speyside és Islay. Ez a kiadás egy nem megnevezett islay-i lepárló közepesen füstös itala. Nekem bejön, mert a füst ott van, de nem túl tolakodóan. Érdemes kipróbálni.