A termék csomagolása eltérhet a képen láthatótól.

Compass Box Spice Tree (0,7L / 46%)

19 990 Ft

Compass Box Spice Tree (0,7L / 46%)

RAKTÁRON: több mint 5 db
Egy abszolút különleges malt, különleges történettel.
Tovább olvasom

Compass Box Spice Tree (0,7L / 46%)

RAKTÁRON: több mint 5 db

Webshop bruttó ár

19 990 Ft (51,49 EUR)
28 558 Ft/l
db

Bolti ár

A GoodSpirit Shopban
21 290 Ft
Házhoz szállítás: Max. 3-5 munkanap
Bolti készletinformáció Készletinformáció

Paraméterek

Ürtartalom
0.7 l
Alkoholtartalom
46 %
Palackozó
COMPASS BOX
Illat
A szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió és a vanília telt, édes aromái.
Íz
Telt, kerek, édes, fűszeres és vaníliás hatásokkal.
Lecsengés
Hosszú.
Gyártó
N.A.
Limitált
IGEN
Brand
Compass Box
Italkategória
Skót Vatted Malt Whisky
Régió
Skócia
Ürtartalom
0.7 l
Alkoholtartalom
46 %
Palackozó
COMPASS BOX
Illat
A szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió és a vanília telt, édes aromái.
Íz
Telt, kerek, édes, fűszeres és vaníliás hatásokkal.
Lecsengés
Hosszú.
Gyártó
N.A.
Limitált
IGEN
Brand
Compass Box
Italkategória
Skót Vatted Malt Whisky
Régió
Skócia

Leírás

A Compass Box egy független palackozó, amely lepárlóval ugyan nem rendelkezik, viszont szakemberei saját maguk válogatják a hordókat, amelyek tartalmát aztán a szakmai szempontokat előtérbe helyezve kezelnek: tovább érlelik, más hordóba átrakva utóérlelik, keverik egymással, palackozzák, majd saját márkanéven kiadják. A cég termékei az elmúlt években nagy szakmai elismertséget szereztek, több whisky szakíró is a legjobbak között emlegeti maláta- és gabonawhisky kiadásaikat.

A Spice Tree a cég Signature Range névre hallgató sorának tagja, amelyben öt olyan whisky jelenik meg, amely lefedi a skót whisky stílusok teljes spektrumát. Az Asyla ízletes, édes karakterű, az Oak Cross gyengéd vaníliás, szegfűszeges, gyümölcsös jegyekkel bír, a The Spice Tree gazdag, fűszeres aromákat vonultat föl, a tőzegfüstös vonalat a The Peat Monster, az elegáns vaníliás, vajkaramellás világot pedig a Hedonism képviseli. Az egyes kiadásokat többféle hordós érlelésből alkotják meg, a keverés után 24 hónapig együtt érlelik őket (házasítják), mielőtt lepalackozzák.

A Spice Tree-t 2005-ben adták ki először, és azóta nagyon sok minden történt vele és körülötte, mondhatni „story-ja” van.

A skót whiskyiparban az érlelésekhez használt hordókat hagyományosan többször, akár négyszer is felhasználják. Minél többet használják a hordót, annál kisebb a hatása az italra, és annál több idő szükséges az érett jegyek kialakulásához. Sok szakember azért alkalmaz inkább használt hordót, mert ezáltal, a hordó fája nem nyomja el az ital karakterét, annak jellegzetességei jobban kijönnek. A Compass Box-nál viszont úgy gondolják, hogy a hordókat többször is felhasználó tradíció miatt van oly sok unalmas scotch a piacon, ezért ők leginkább az elsőtöltésű (first fill) érleléseket preferálják.
Ezen a vonalon továbbmenve, egy évtizeddel ezelőtt elkezdtek kísérletezni azzal, hogy az italt az alapérlelés után olyan hordóba teszik, amelyben előtte semmi nem volt. A világ legjobb hordókészítésre alkalmas tölgyfa dongáit előállító, kis francia fűrészmalommal együttműködve egy egészen új technikát fejlesztettek ki, amelynek során a friss, francia tölgyfadongákat a whisky érlelésére használt hordók belső falára helyezték, így fiatalítva meg az amúgy már használt hordókat. A borkészítők által 30 éve használt eljárást viszont a Skót Whisky Társaság (Scotch Whisky Association - SWA) nem nézte jó szemmel, mondván ez nem tekinthető a skót whiskyipar hagyományos eljárásának, ezért az ilyen hordóban érlelt ital nem nevezhető skót whiskynek. A nagy befolyással bíró szervezet odáig ment, hogy perrel fenyegette meg a céget, ezért az leállította a Spice Tree előállítását. Mindenesetre az ügy akkora visszhangot keltett, hogy a Compass Box Spice Tree készletei pár hét alatt elfogytak, nem különben azért, mert a szaksajtó és a fogyasztók nagyon nagyra értékelték a whiskyt. A kiváló minőségű francia tölgyfa hatásaként ugyanis összetett, több rétegű fűszeres aromákkal (szegfűszeg, gyömbér, fahéj, vanília, szerecsendió) lett gazdagabb ez az ital.
A leállást követően a francia és skót szakemberek azon kezdték el törni a fejüket, hogyan lehetne ezt a hatást más formában, "törvényesen" elérni. Sikerült is egy alternatív megoldást kifejleszteni, amely során belülről erősen kiégetett hordókat alkalmaznak. Az új kiadású (2009-től) Spice Tree-t az első- és másodtöltésű amerikai tölgyfahordós érlelést követően három, különböző mértékben kiégetett, francia tölgyfahordóba rakják át, ezáltal érve el a régi verzióhoz hasonló összhatású italt. Ez az utóérlelés maximum két évig tart. A különböző single maltokból kikevert vatted malt whisky meghatározó összetevője a Clynelish nedűje, amelytől gazdag gyümölcsösségét nyeri. Az ital húsosságáért a Dailuaine, a parfümös hatásokért pedig Alness városának valamely lepárlója (a Dalmore vagy a Teaninich) a felelős. Alapvetően étkezés után ajánljuk fogyasztani, gazdag fűszeressége folytán pedig különleges koktélokba is kiválóan alkalmas.

A Compass Box egy független palackozó, amely lepárlóval ugyan nem rendelkezik, viszont szakemberei saját maguk válogatják a hordókat, amelyek tartalmát aztán a szakmai szempontokat előtérbe helyezve kezelnek: tovább érlelik, más hordóba átrakva utóérlelik, keverik egymással, palackozzák, majd saját márkanéven kiadják. A cég termékei az elmúlt években nagy szakmai elismertséget szereztek, több whisky szakíró is a legjobbak között emlegeti maláta- és gabonawhisky kiadásaikat.

A Spice Tree a cég Signature Range névre hallgató sorának tagja, amelyben öt olyan whisky jelenik meg, amely lefedi a skót whisky stílusok teljes spektrumát. Az Asyla ízletes, édes karakterű, az Oak Cross gyengéd vaníliás, szegfűszeges, gyümölcsös jegyekkel bír, a The Spice Tree gazdag, fűszeres aromákat vonultat föl, a tőzegfüstös vonalat a The Peat Monster, az elegáns vaníliás, vajkaramellás világot pedig a Hedonism képviseli. Az egyes kiadásokat többféle hordós érlelésből alkotják meg, a keverés után 24 hónapig együtt érlelik őket (házasítják), mielőtt lepalackozzák.

A Spice Tree-t 2005-ben adták ki először, és azóta nagyon sok minden történt vele és körülötte, mondhatni „story-ja” van.

A skót whiskyiparban az érlelésekhez használt hordókat hagyományosan többször, akár négyszer is felhasználják. Minél többet használják a hordót, annál kisebb a hatása az italra, és annál több idő szükséges az érett jegyek kialakulásához. Sok szakember azért alkalmaz inkább használt hordót, mert ezáltal, a hordó fája nem nyomja el az ital karakterét, annak jellegzetességei jobban kijönnek. A Compass Box-nál viszont úgy gondolják, hogy a hordókat többször is felhasználó tradíció miatt van oly sok unalmas scotch a piacon, ezért ők leginkább az elsőtöltésű (first fill) érleléseket preferálják.
Ezen a vonalon továbbmenve, egy évtizeddel ezelőtt elkezdtek kísérletezni azzal, hogy az italt az alapérlelés után olyan hordóba teszik, amelyben előtte semmi nem volt. A világ legjobb hordókészítésre alkalmas tölgyfa dongáit előállító, kis francia fűrészmalommal együttműködve egy egészen új technikát fejlesztettek ki, amelynek során a friss, francia tölgyfadongákat a whisky érlelésére használt hordók belső falára helyezték, így fiatalítva meg az amúgy már használt hordókat. A borkészítők által 30 éve használt eljárást viszont a Skót Whisky Társaság (Scotch Whisky Association - SWA) nem nézte jó szemmel, mondván ez nem tekinthető a skót whiskyipar hagyományos eljárásának, ezért az ilyen hordóban érlelt ital nem nevezhető skót whiskynek. A nagy befolyással bíró szervezet odáig ment, hogy perrel fenyegette meg a céget, ezért az leállította a Spice Tree előállítását. Mindenesetre az ügy akkora visszhangot keltett, hogy a Compass Box Spice Tree készletei pár hét alatt elfogytak, nem különben azért, mert a szaksajtó és a fogyasztók nagyon nagyra értékelték a whiskyt. A kiváló minőségű francia tölgyfa hatásaként ugyanis összetett, több rétegű fűszeres aromákkal (szegfűszeg, gyömbér, fahéj, vanília, szerecsendió) lett gazdagabb ez az ital.
A leállást követően a francia és skót szakemberek azon kezdték el törni a fejüket, hogyan lehetne ezt a hatást más formában, "törvényesen" elérni. Sikerült is egy alternatív megoldást kifejleszteni, amely során belülről erősen kiégetett hordókat alkalmaznak. Az új kiadású (2009-től) Spice Tree-t az első- és másodtöltésű amerikai tölgyfahordós érlelést követően három, különböző mértékben kiégetett, francia tölgyfahordóba rakják át, ezáltal érve el a régi verzióhoz hasonló összhatású italt. Ez az utóérlelés maximum két évig tart. A különböző single maltokból kikevert vatted malt whisky meghatározó összetevője a Clynelish nedűje, amelytől gazdag gyümölcsösségét nyeri. Az ital húsosságáért a Dailuaine, a parfümös hatásokért pedig Alness városának valamely lepárlója (a Dalmore vagy a Teaninich) a felelős. Alapvetően étkezés után ajánljuk fogyasztani, gazdag fűszeressége folytán pedig különleges koktélokba is kiválóan alkalmas.


0
0 ÉRTÉKELÉS
Csak bejelentkezett felhasználók értékelhetnek!
A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.