A Whiskyről

A whisky kóstolása

A whisky kóstolása során alapvetően az ital négy jellemzőjét vizsgáljuk: szín, illat, íz és lecsengés. Egyes szakírók mindemelett vizsgálgatják a whiskyk alkatát, testességét, kiegyensúlyozottságát is. Egy otthoni whisky kóstolást igen könnyű megszervezni. Nem kell túl komolyra venni, könnyedén sokkal élvezetesebb. Segít a whiskyk megkülönböztetésében, ha követjük az alábbi 6 lépést.

 

Amire mindenképpen szükség lesz:

A) különböző whiskykre

B) kóstoló/kóstoltató poharakra

    (a konyakos pohár jobb e célra mint az úgynevezett whiskyspohár)

C) víz, kenyér vagy teasütemény az ízek semlegesítéséhez.

1. lépés

Töltsünk ki kb. 2 cl whiskyt egy pohárba.

2. lépés

A fény felé tartva vizsgáljuk meg az ital színét. A szín rengeteget elárul a whisky karakteréről. A whisky színe az egészen sápadttól a mély karamell barnáig terjedhet, attól függően, hogy milyen hordóban érlelődött és mennyi ideig.

3. lépés

Szagoljunk bele a whiskybe, vizsgáljuk meg az illatát. Az ital ízének, aromájának 80%-a a szaglás segítségével azonosítható.

4. lépés

Most töltsük fel a whiskynket egy kevéske (a whisky alkoholtartalmától függően maximum 1-2 cl) vízzel és ellenőrizzük hogyan változott az illata. Jó minőségű whisky esetében az illatok, aromák sokkal intenzívebbé válnak.

5. lépés

Kóstoljunk meg egy kortyot a whiskyből és vizsgáljuk meg a következőket: testesség (az ital textúrája), aroma (az ital íze), lecsengés (milyen hosszú és intenzív az utóíze).

6. lépés

Igyunk egy korty vizet, és együnk egy falat kenyeret vagy teasüteményt, hogy semlegesítsük az ízeket, mielőtt nekikezdünk a következő whisky kóstolásának.