Egyéb italok

A tequiláról

 

A tequilát a kék agave növényből készítik, amelyet 6-7 évig kell termeszteni ahhoz, hogy cukortartalma csúcsán alkalmas legyen a finom ital készítésére. Az agave növényt kézzel vágják, a gondosan kiválogatott, legédesebb darabokat pedig 36 órán keresztül, kemencékben puhítják, majd apró darabokra szeletelik, és kisajtolják a cukros lét, amelyet aztán az erjesztés után lepárolnak. Mexikó nemzeti itala nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, de 35–55% közt gyártható.

A tequilának két fő kategóriája létezik: a „mixto” és a 100% agávétartalmú párlat. A mixtónak csak egy része (legalább 51%-a) készül agávéból, a szesz többi része valamilyen egyéb cukorforrás (pl. kukorica vagy cukornád) erjesztéséből származik, tiszta alkohol utólagos hozzákeverése viszont nem engedélyezett. A tequilákat soha nem címkézik mixtónak: ha a címke nem tüntet fel 100%-os agávétartalmat, akkor az a tequila mindig mixto.

A cukor hozzáadását az 1930-as években engedélyezték a rossz termelés következtében, amit 1949-ben visszavontak, majd 1964-ben újra engedélyeztek. Az akkor megengedett 30%-nyi egyéb cukorszesztartalom hamar 49%-ra emelkedett. A minőségi tequila iránti növekedő kereslet miatt némely gyártók 51%-nál nagyobb agávétartalmú mixtót is készítenek.

  

Fajtái:

  • blanco vagy plata, angolul white vagy silver („fehér” vagy „ezüst”) – érleletlen, ízesítetlen tequila
  • joven vagy oro, angolul gold („arany”) – karamellel, fruktózzal, vagy egyéb anyagokkal ízesített/színezett, általában érleletlen tequila. A blanco-val kevert érlelt tequilák is oro besorolást kapnak.
  • reposado (pihentetett) – minimum 2 hónapig, legfeljebb 1 évig tölgyfahordóban érlelik
  • anejo (érlelt) – legalább 1 évig érlelik legfeljebb 600 literes tölgyfahordóban
  • extra-añejo (különösen sokáig érlelt) – legalább 3 évig érlelik legfeljebb 600 literes tölgyfahordóban.

 

100%-os agávétartalmú tequilák esetén a blanco vagy plata változatokban az agávé nyers íze dominál, míg a reposado és añejo íze lágyabb, enyhébb és összetettebb. Olykor a mixtókat is érlelik, ma már añejo mixto is előfordul.

A tequilát Mexikóban – az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben – tisztán, „kísérő” nélkül isszák. A világ más részein a silver változatát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal fogyasztják. Először a kézre sót szórnak, majd lenyalják, ezt követően megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet lime-ot/citromot. A gold esetében a szertartásos fogyasztás kelléke a fahéj és a narancs, az előbb leírt módon felhasználva.

A mezcal (ejtsd: „meszkál”) olyan égetett szesz, melyet egy agávéféle, a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. Ma a legtöbb helyen ugyanúgy az agávé piñának (ananász) nevezett, letisztított részéből, és ugyanazzal a módszerrel készítik a mezcalt, mint 200 évvel ezelőtt. Mexikóban a mezcalt általában magában isszák és erős, füstös íze van.

Itt találod a WhiskyNet által forgalmazott tequilákat.

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tequila

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mezcal

http://patrontequila.com/