Skót whisky | Blog

A Tamdhu a legjobb hordókban érlelődik

A skót Tamdhu meghatározó része a speyside-i whiskyrégiónak. A legjobb hordókat használják, és nagy gondossággal készítik palackozásaikat.

A lepárló 1897-es alapítása óta többször tulajdonost cserélt és többször bezárt vagy kényszerszünetre volt ítélve az utóbbi több mint száz évben. 
Az utolsó tulajdonosváltás 2011-ben történt amikor Ian Macleod megvásárolta a lepárlót az Edringtontól. Az addig főleg blendekbe gyártó lepárló innentől single maltokra fókuszált az új tulajdonos alatt, és a már jól bevált sikertörténetet követve, amit az Ian Macleod elért a Glengoyne lepárlóval, itt is fókuszba kerültek az első és másod töltésű sherryhordók. A koros kiadások nagyon friss palackok a 12 éves hivatalosan, ahogy most ismerjük 2018-ban került a polcokra, majd ezt követte a 15 éves kiadás, amely jóval limitáltabb, de az alapsor része. Szintén 2018-tól elérhetőek a hordóerős kiadásaik, melyek hűtve szűrés nélkül kerülnek palackozásra.

A lepárló három pár üsttel és kilenc oregoni fenyőből készült erjesztőkáddal rendelkezik, amelyekben az erjesztést 59 órán át engedik. A lepárló teljes kapacitása 4 millió liter tiszta alkohol évente, de 3,1 millió litert állítanak elő jelenleg. 2019 óta saját kádárüzemük dolgozik a lepárló mellett, ahol a hordóikat tesztelik és javítják.

Tamdhu whiskyk a WhiskyNet kínálatában
 

Tamdhu 12 éves (0,7L / 43%)
 

Tamdhu 15 éves (0,7L / 46%)
 

Tamdhu 18 éves (0,7L / 46,8%) 
A Tamdhu csak a legjobb sherryhordókban érlelődik, amelyeket Spanyolországból szereznek be. Ezek közül is gondosan válogatott hordókból palackozták a Tamdhu limitált, 18 éves kiadását, amely amerikai tölgy Oloroso sherryhordók és európai tölgy Oloroso sherryhordók kombinációjából született. Nem hűtve szűrt palackozás.