Blog | Sör

A sörfőzés fortélyai

A jó sörhöz kiváló alapanyagokra van szükség. Természetesen számtalan típusú sör létezik, de az árpamalátából készülő „alapsörnek” négy alapanyagra van szüksége, amelyek a következők: árpamaláta, élesztő, komló, víz. Ezen anyagokból készül sokak kedvence,

Árpából maláta - a sörhöz

Az árpából – csíráztatással – készítik az árpamalátát. A malátázás során a gabonaszemek keményítőtartalma cukorrá alakul át. (Hasonló a malátázás a whiskykészítésnél is)

A készülő sör a komlónak köszönheti jellegzetes kesernyés ízét. Viszont jó tudni, hogy a komló bizonyos savai csíraölő, valamint konzerváló tulajdonsággal is rendelkeznek.

Mi az a lulupin és mire jó?

A lulupin nem más, mint a komló levelein és gyümölcsein megtalálható mirigyek sárgászöld pora, amely nyugtató hatású, így ennek köszönhetjük a néhány pohár sör fogyasztása után érzett kellemes, pihentető érzést.

 

A sörkészítés során kiemelkedően fontos a víznek a szerepe, amelynek szennyezésmentesnek, makulátlan tisztaságúnak kell lennie. Sörfőzéshez általában szagmentes, lágy vizet használnak.

Szintén nélkülözhetetlen összetevő az élesztő, hisz ennek köszönhetően indul be az erjedési folyamat.

A sörkészítés ötlépcsős folyamata a következőkből áll: malátázás, cefrézés, komlózás, erjesztés, palackozás.

Malátázás: ekkor készítenek árpából malátát víz segítségével. A sörkészítés első folyamata hozzávetőlegesen 2-4 napig tart, ezalatt az árpa sok vizet szív fel, amelynek során a vizet gyakran cserélik. Ebben a folyamatban aktiválódnak az árpában található enzimek.

Cefrézés: Lényege, hogy a malátaőrleményt vízzel keverik össze lassan felmelegítve. Ekkor a malátában levő anyagok (fehérjék, keményítők, stb.) kioldódnak és cukorrá alakulnak.

Komlózás: Ennél a folyamatnál adják hozzá a készítendő sörhöz a komlót, ez adja a sör kesernyés ízét. Ekkor még forralják a sörlét, amely egyrészt sterilizálódik, másrészt megváltoztatja a textúráját is. Ezt követően leszűrik a sörlét, majd lehűtik.

Erjesztés:

Az erjedés hívja „életre” a sört, hisz ekkor adagolják hozzá az élesztőt, így pihen, miközben „érik”, készül a sör. Az erjesztési folyamatban az élesztő alkoholra és szén-dioxidra bontja a sörlé cukortartalmát.

Ha a folyadék tetején „úszkáló” buborékos hab barnás színűvé válik és összeesik, akkor a folyamat lezárult. Ezután jön az ászokolás, vagyis az utóérés, ami 1-2 Celsius-fokon megy végbe. Mind a hőmérséklet, mind az érlelés időtartalma jelentős hatással van a sör minőségére és ízére. Itt is számít az idő (2-6 hónap), hiszen minél tovább hagyják pihenni, érlelődni a sört, annál jobb minőségű lesz. Ezt követően már csak a szűrés és a pasztőrözés van hátra, mielőtt üvegekbe palackozzák.

Mi a pasztőrözés?

A folyadékot – néhány percre – 70 Celsius-fok körüli hőmérsékletre felhevítik, majd hirtelen lehűtik, így az esetleges mikroorganizmusok eltűnnek.

Palackozás: Ennél a folyamatnál a sör már teljesen habmentes állapotban van, és így töltik hordókba, üvegekbe.

Ez a rövid sörkészítési „gyorstalpaló” természetesen csak nagyvonalakban vázolja a sörkészítést, amelyről voltaképpen vaskos oldalakat lehetne írni. Most csak „súroltuk” a sörkészítés alapjait, így mindenki pár lépésben megismerheti, hogyan is készül egyik kedvenc és népszerű italunk, a sör.

 

Mivel a sör valóban közkedvelt ital hazánkban, így kínálatunkban is feltűnnek az egyedi és igazán különleges palackozások.

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány figyelemreméltó sört:

 


Fehér Nyúl Calm Storm, Laphroaig barrel aged (0,33l, 9,8%) – whisky és sör barátsága

Laphroaig whisky hordójában érlelt balti porter! Az Islay szigetéről származó whiskyk, melyek tőzegfüstös, orvosságos aromáikról nevezetesek, sok whiskyrajongó kedvencei. Ez a sör a Laphroaig hordóiban pihent. Ha valami még hozzáadhat a Calm Stormhoz, akkor ez az. Füst és tempera.


FEHÉR NYÚL IPA (0,33l, 6,5%) – egy díjnyertes sör

A Fehér Nyúl zászlóshajója, nem véletlenül ebből a sörükből fogy a legtöbb. Története még a főzde születése előttre nyúlik vissza. Házisörfőzőként sokat dolgoztak a fejükben élő „IPA” receptjének megtalálásán. Ez végül sikerült is, ezért elindították a sört a házisörfőzők éves versenyén. Ott több mint 70 sör között az első helyen végzett, ez is adott egy lökést a Fehér Nyúl elindítására. Receptje azóta sem változott lényegesen. Klasszikus amerikai IPA.


Kyoto Beer White Yuzu Ale Pack (0,33 l, 5%)

Angol malátából főzött, világos felső erjesztésű Ale sör.

A Kizakura Co. Ltd. 1925 óta gyárt saket a Japán szigeten méghozzá igen kiváló minőségben. Az ötlet, hogy kézműves sört is készítsenek 1995-ben született meg, ezzel egyike volt az első kézműves sörkészítőknek a szigeten. A titka az volt, hogy ugyanazt a kristálytiszta vizet használták és használják mind a mai napid, mint amit a sake készítéséhez. Egy belga stílusú - telt, tartalmas, világos- Ale-típusú sörről beszélünk, mely a Japánban őshonos Yuzu ízével teszi igazán különlegessé az élményt.

 

Sörök a WhiskyNet háza tájáról

 

Érdemes tesztelni őket. Mindegyik üveg más és más különlegességet rejt.