A Whiskyről

A skót whiskyrégiók

Skóciában minden egyes lepárlóüzem egyedi whiskyt készít, mégis az egyes régiók különböző whiskyjeinek vannak olyan hasonló jellemzői, melyek alapján „családokba” csoportosíthatók. Az érlelés során a malátawhiskyknek évente 2%-a elpárolog a hordóból, így az elpárolgott ital helyére a hordót körülvevő levegő kerül. Ezért lehetséges, hogy a hasonló klimatikus viszonyok között érlelt malátawhiskyknek hasonló a karakterük is. Ezek alapján négy nagyobb whiskyrégiót különíthetünk el Skóciában:

 

Skót-Felföld (Highlands)

A Highland régió a Skót-Felföld jelentős részét magában foglalja. Az innen származó malátawhiskyk fő jellemzője az őszies illat, a gazdag, robusztus ízvilág.

 

A Spey folyó völgye (Speyside)

Speyside a Skót-Felföld északi részén található Aberdeen és Inverness városa között nagyjából félúton. Területéhez képest itt működik a legtöbb skót whiskylepárló. A Speyside malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz.

 

Islay szigete (Islay) 

Ez a régió egy szigeten, Islay-szigetén található. Bár itt csak néhány lepárlóüzem mûködik, mégis jellegzetes karakterük alapján e whiskyk jelentősen különböznek „szárazföldi” társaiktól. Az Islay malátawhiskyk különlegessége, hogy nagyon telt, a tenger közelsége miatt erősen sós, a gyártás során használt tőzeg miatt pedig jellegzetesen füstös whiskyk.

 

Skót-Alföld (Lowlands)

A Skót–Alföldön nem túl sok whiskylepárló működik. E viszonylag nagy területen azonban mégis hasonló jellemzői alakulnak ki az itt készített és érlelt malátawhiskyknek. 

A karakterükben megmutatkozó fő hasonlóságok a tavaszias virágillat, valamint a kellemes, lágy íz.

Néhány régebbi könyv és leírás még megemlítheti a Campbeltown vagy a "Szigetek" elnevezésű (Külső- és Belső-Hebridák, valamint Orkney) régiókat, jóllehet ezeken a területeken napjainkban már csak néhány malátawhisky-lepárló üzemel.