A Whiskyről

A független palackozók

Független whisky palackozók 

Lássuk csak, mit is takar, maga a fogalom? 

A ma is működő független palackozók többnyire már évtizedekkel korábbról kapcsolódtak a whisky iparhoz, akár mint korábbi whisky- és borkereskedők, akár mint keverők, vagy lepárlók. A független palackozók, jellemzően nem (vagy csak tulajdonosi áttételeken keresztül) rendelkeznek saját gyártó/lepárló kapacitással. Viszont nagyon felkészült, magasan képzett, értő és tapasztalt szakembereik vannak, akik folyamatos kapcsolatot tartva, látogatva a különböző lepárlókat megvásárolják az általuk legígéretesebbnek tartott hordókat, hogy aztán azokat saját márkanév alatt, az általuk legoptimálisabb érési időpontban lepalackozzák, vagy újabb tendenciaként, különböző speciális hordókba tegyék további néhány hónapra, azaz „finish”-eljék”. 

A független palackozók tevékenysége révén mindenképpen bővül és színesedik a whisky kínálat a piacon. De ennél sokkal többről van itt szó:
 

Egyrészt szerepet játszanak egy-egy márka/lepárló megismertetésében, szélesebb körben való elterjedésében. Ennek főleg a kisebb, független lepárlók látják hasznát, akik nem tudnak akkora tőkét invesztálni a kereskedelembe, marketingbe, mint a nagy konglomerátumok által birtokolt márkák.
 

Másrészt a gyári palackozások jellemzően arra törekednek, hogy egy-egy márkanév alatt ne jelenjen meg túl sok eltérő típus (évjárat, ízvilág), hogy folyamatosan azonos minőséget tudjanak előállítani, mert a kisebb sorozatok gyártása, marketingje, logisztikája drágább, de a függetlenek ezekből is tudnak specialitásokat kínálni.
 

Az is fontos hogy számos lepárló már nem is mûködik, azaz gyári palackozások már nem is készülnek, csupán a korábbi lepárlások hordókban érlelődő készleteit lehet lepalackozni. Ezek döntő részét a függetlenek már felvásárolták. Ilyen lepárlók például a Port Ellen, a Brora, stb.
 

Gyűjtők számára a független palackozások alapvető jelentőséggel bírnak, hiszen ezek szinte mindig limitált mennyiségben, sorszámozottan (sokszor csak pár száz palack), kerülnek a piacra. A másodpiacon az egyes szériák ára gyakran elképesztő magasságokba emelkedik. Például Nagy-Brittaniában, Németországban vannak kereskedők, akik csak ilyen ritkaságokkal foglalkoznak. 
 

Végül léteznek olyan lepárlók, akik a termelésük döntő részét blended whisky gyártásba ’öntik’, nem nagyon koncentrálnak a speciális, kis szériás termelésre, de egy-egy széria, főleg a régebbi évjáratokból, igazán különleges minőséget képes felmutatni, ami a független palackozók nélkül nem lenne elérhető és élvezhető a rajongók számára. 

A legismertebb független palackozók a következők:

Adelphi

Alchemist 

Berry Bros and Rudd 

Blackadder 

Brands Development Worldwide 

Cadenhead (a WhiskyNetnél is) 

ClydesdaleCompass Box Whisky 

Dewar Rattray (a WhiskyNetnél is) 

Douglas Laing (a WhiskyNetnél is) 

Douglas Murdoch 

Duncan Taylor & Co Ltd (a WhiskyNetnél is) 

Gordon & MacPhail (a WhiskyNetnél is) 

Hart Brothers 

Ian MacLeod (a WhiskyNetnél is) 

James McArthur 

Murray McDavid (a WhiskyNetnél is) 

Prabàn Na Linne Ltd. 

Scottish Malt Whisky Society 

Spirit of Scotland 

Signatory (a WhiskyNetnél is) 

The Master of Malt 

The Vintage Malt Whisky Company 

The Queen of the Moorlands 

Whiskies of the World 

Whisky Castle 

Whisky Galore (a WhiskyNetnél is) 

Whyte & Whyte 

Wilson and Morgan (a WhiskyNetnél is) 

Léteznek még a nagy whisky holdingok és lepárlók által, a saját márkáik különleges évjárataiból (Rare Malts sorozat), vagy egyébként széles körben a piacra nem kerülő lepárlók termékeiből (Flora and Fauna sorozat) létrehozott márkák, amik ugyan nem független palackozók termékei, de az áraikat, marketing módszereiket, elérhetőségüket és minőségüket illetően hasonlóan viselkedő ’brand’-ek. 

Most lássunk néhány, a WhiskyNet által is forgalmazott független palackozót ill. termékeiket: 

William Cadenhead Limited 

Skócia legrégebbi független palackozója, melyet 1842-ben alapított Aberdeenben egy bizonyos William Cadenhead, aki nemcsak bor és whiskykereskedő volt, hanem a kor elismert poétája is. Jelenlegi tulajdonosa az a J&A Mitchell & Co. Ltd., aki a Springbank  lepárlót is birtokolja Campbeltown-ban. (A városban egyébként valamikor annyi lepárló mûködött, hogy Campbeltown önálló whiskyrégiónak számított Skócián belül. Sőt egyesek még ma is úgy tartják nyilván, bár ma már csak a Springbank  működik.) 

A cégnek igen impozáns portfoliója van, amiből külön ajánljuk az un. Classic Whisky Range-t, ami nem más mint Skócia négy jellegzetes whisky régiójának - Highland, Lowland, Campbeltown, Islay - ízeit reprezentáló Vatted Malt válogatás. (Az adott régió több lepárlójának Single Maltját keverték, úgy össze, hogy azok együtt a régió jellegzetes ízét adják.)

Az un. „Authentic Collection”-t olyan ritkaságok alkotják, mint: 

26 éves Glenglassaugh 

17 éves Glenallachie-Glenlivet 

16 éves Auchroisk 

Továbbá szintén kapható nálunk a World Whisky sorozatukból az Új-Zélandi Lammerlaw whisky valamint 2 igazi Single Grain különlegesség:

a 10 éves Port Dundas és 

a 11 éves Cameronbridge 

A single grain kóstolása betekintést enged a blended whiskyk kulisszái mögé, hiszen a blend-ek tartalmának döntő részét kitevő grain whisky-k jellemzően nem kerülnek önállóan kereskedelmi forgalomba.

Dewar Rattray Ltd

Szintén whisky keverő és olasz bor importőrként alapította bizonyos Andrew Dewar és William Rattray 1868-ban a Dewar Rattray céget. Miután számos felföldi lepárló ügynökeiként is tevékenykedtek, kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeztek az iparágban, többek között a Stronachie  lepárlóval is, amely 1928-ban végleg megszűnt működni. 

Mint annyi más lepárlót, az 1900-as évek első három évtizedében Skóciában, a Stronachie -t is leszerelték, majd az idők folyamán a földdel vált egyenlővé. A történet azonban itt nem ér véget. A Dewar Rattray cég – melynek a fent említett okokból nem csak üzleti, de érzelmi szálai fűződtek a lepárlóhoz - 2002 folyamán, egy aukción szert tett egy közel száz éves, 1904-es (!!!) palackozásra. (Állítólag már csak két eredeti palack- különböző évjáratból - rejtőzik gyűjtőknél. Egy Japánban, egy pedig Németországban.) 

 

Szóval a DewarRattray cég nem kevesebbre vállalkozott, minthogy ennek az egyetlen fellelt palacknak a nyomán, újjáéleszti a letűnt lepárló elfeledett Single Maltját, megalkotva ezzel egy különleges ’replicát’, egy tulajdonképpeni Vatted Maltot, ami magán viseli a korabeli ízvilág jellegzetes jegyeit. Évekig keresték azt a lepárlót, amelyik olyan whiskyt képes előállítani, ami a leginkább közel áll az eredetihez. 

Végül sikerült a mutatvány, a 12 éves Stronachie, mintegy 80 évvel a ’halála’ után újraéledt. De ahogy a legnagyobb bûvészek és illuzionisták, a Dewar Rattray sem árulja el a trükk lényegét, azaz, hogy hol is készül a Stronachie Replica! De nem is fontos, hiszen e nélkül is minden WhiskyNet kóstoltatás egyik kedvencévé vált az alig füstös, gömbölyûen testes ital! 

A Stronachie mellett természetesen még számos kiváló lepárló figyelemreméltó Single Caskját palackozza és forgalmazza a cég. Nálunk kapható még többek között: 

1990-es Aultmore, 

1995-ös Glen Grant 

1996-os Royal Lochnagar 

Természetesen mindegyik hordó erősségben, hígítás és színezékek nélkül. És persze egy gyönyörû, átlátszó palackban! Ahogy kell ... 

Murray McDavid 

A Murray McDavid tulajdonképpen a Bruichladdich lepárló saját márkája, ugyanaz a Jim McEwan válogatja az egyes hordókat, aki egyben a Bruichladdich lepárlómestere és a szakma nagy „öregje”. 

A kínálat lenyűgöző és állandóan megújuló – Auchentoshan, Clynelish, Glenlossie, Longmorn, Glen Scotia, Glen Elgin, Glen Spey, Littlemill, Mortlach, stb. Ugye, hogy egyik-másik lepárló nevét nem is hallottuk korábban. 

Néhány hordót további érlelésre választ ki a Mester, ami gyakran már Islay-n történik – függetlenül attól, hogy Skócia melyik lepárlójából érkezett eredetileg. Itt is palackozzák őket, Islay-i vizzel higítva, ha nem hordóerősségû verzióról van szó. 

Ezek mindig kisszériás, maximum pár ezer palackos sorozatok. Igazi ritkaságok! 

Signatory Vintage 

Az egyik legrégebben alapított független palackozó. A cég már akkor is single maltok hordós felvásárlásával és palackozásával foglalkozott, amikor a single malt divat még sehol sem volt. A Signatory Vintage máig az egyik, ha nem a legtekintélyesebb cég ezen a piacon és ez a cég portfóliójának szofisztikáltságán, de sajnos az árain is látszik. A WhiskyNet kínálatában jelenleg két Port Ellen ritkaság található, amiből az egyik egy 1978-as lepárlás, azaz jövőre ünnepli 30. születésnapját! 

  

Wilson & Morgan 

Talán a legfiatalabb független palackozó, melyet 1992-ben alapított Skóciában egy ott tanuló második generációs olasz bor és olivaolaj kereskedő, bizonyos Mr. Fabio Rossi. 

Impozáns kínálatuk olyan párlatokat tartalmaz, mint a különböző finishű (hordókban utóérlelt) Aberlourok, Bowmore-ok, Bruichladdich-ok és Longmornok. Kifinomult izléssel válogatott, rendkívül jó ár/érték arányú italokat forgalmaznak.

Douglas Laing 

A Douglas Laing egy igazi családi vállalkozás, ahol Stewart és Fred Laing, a két fivér az apától vette át a céget. Fred és Steward máig minden szakmai kérdésben maga dönt. Ők járják a lepárlókraktárait és válogatják ki sok éves tapasztalattal a felvásárlásra alkalmas hordókat. Személyesen és rendszeresen kóstolják, tesztelik a készleteket, hogy alapos szakértelemmel eldönthessék, melyik hordót, mikor a legoptimálisabb lepalackozni. 

  

A WhiskyNet-nél is az egyik legsikeresebb termékük, a relatíve fiatalon (9-12 évesen) palackozott ’Premier Barrel’ sorozat. Ennek különlegessége, a régi idők gyógyszeres palackjait idéző kerámiaflaskák, melyek részben nyitott, nagyon dekoratív fadobozokban kerülnekforgalomba. 

Gordon & MacPhail

James Gordon és John MacPhail a whisky fővárosaként nyilvántartott Elgin városában 1895-ben nyitotta meg saját üzletét. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk John Urquhart, akinek a leszármazottjai ma is vezetik a társaságot. Az első évtizedekben a saját kevert whisky előállítása és palackozása mellett borral és egyéb más italfajtákkal is kereskedtek. A malt akkoriban az összforgalom csupán pár százalékát adta, de már akkor is kiemelt figyelmet kapott: a Gordon & MacPhail a kezdetektől vásárolt készleteket Skócia vezető és kevésbé ismert lepárlóitól és azokat gyakran exportálta is.

A 20. század folyamán a cég fokozatosan nőtt és terjeszkedett, olyannyira, hogy ma már az egyik legjelentősebb és legszélesebb termékskálával rendelkező skót whisky exportőrré nőtte ki magát.

Természetesen a Gordon & MacPhailnél ma már a malátawhiskyké a főszerep. Raktáraikban a számtalan hordó és palack között szép számmal találhatók kivételes ritkaságok is. A  WhiskyNetnél több, különleges palackozásuk mellett az 1993-ban a társaság által felvásárolt és azóta jelentősen megújított  Benromach  lepárló számtalan terméke is fellelhető.