Blog

8 whisky, ami új dimenzióban mutatja be a blendeket

Blended és blended whisky között óriási különbségek van. Most bemutatunk néhány olyan palackozást, amelyet érdemes kitölteni a poharadba és nemhogy nem fogsz csalódni, hanem teljesen máshogy fogsz tekinteni a blendekre.

Általános közvélekedés, hogy a whiskyk „királya” a skót single malt. Fogadjuk el ezt a tézist, de azért vessünk egy pillantást a skót blendekre is, amelyek igencsak meg tudnak lepni bennünket. Az alábbi tételek sokat ígérnek… és sokat is adnak…

Compass Box Confidence Pentalogy Artist 11. (0,7l, 55,3%)

Ez a whisky egy Lowland single grain, egy Northern Highland single malt, két Speyside single malt és Compass Box The Circle blended malt whiskyk házasításából készült. Ez a sokszínűség lehetővé teszi, hogy a kóstolás során magabiztosan (Confidence) felfedje a kiváló gyümölcsös, virágos és mézes jegyeket egyaránt. Illata friss és gazdag. Különösen malátás, de mellette a kandírozott gyümölcsök (citrom, körte, ananász) jegyei is előbújnak. Ízében rendkívül tiszta, élénk. Egy határozott malátás, vaníliás és gyümölcsös vonal adja a gerincét. Lecsengése pedig hosszú, hosszú és hosszúúúúú

 

Lord Elcho (0,7 l, 40%)

Most kedvezményes áron: 7990 Ft helyett 7100 Ft (2022. március 29-ig)

Ez a whisky a Wemyss család ötödik grófjának fiáról, Lord Elcho-ról kapta a nevét, akit a culloden-i vesztes csata (1746) után megfosztottak nemesi címétől, és franciaországi száműzetésbe kényszerült. Manapság a család sarjai már whiskyvel is foglalkoznak, és gazdag történelmük folytán van miből meríteniük, ha névadásra kerül a sor…. 
Azt, hogy nem csak a múltjukból élnek, mi sem bizonyítja jobban, hogy kiváló whiskyk - single cask maltok, és blended maltok - egész sorát jelentetik meg

A Lord Elcho egy valóban nemes blended whisky, hisz szigorúan válogatott hordós érlelésekből keverik ki úgy, hogy legalább 40 százalék malátawhiskyt tartalmazzon.

2014 óta sorra nyer az ital a különböző megmérettetéseken! Arany a Spirits Business Scotch Whisky Masters-on 2014-ben és 2016-ban, ezüstérem-eső az IWSC-n, a San Francisco World Spirits Competiton-ön és az ISC-n mindkét évben! Illatában friss és élénk: zöld alma, szőlő és körte keveredik frissen vágott széna illatával. Íze szép, tiszta, de a egy csepp víz még jobban kibontja a gránátalmás-gyümölcsös jegyeket. Lecsengése száraz és hosszú.

Black Bull 12 éves (0,7 l, 50%)

Most kedvezményes áron beszerezhető: 14 990 Ft helyett 13 490 Ft (2022. március 29-ig)

A Duncan Taylor független palackozó Black Bull névre hallgató márkája immáron 70 éves múltra tekint vissza. Szigorúan válogatott, csak a legjobb minőséget nyújtó single malt, illetve single grain whiskykből keverik ki. Ebben, a minimum 12 évig érlelt italokból megalkotott keverékben fele-fele arányban található single malt, illetve single grain whisky.

A Black Bull a legmagasabban jegyzett blended whiskyk közé tartozik, bizonyítja ezt, hogy 12 éves verziója a 2011-es World Whiskies Awards megmérettetésen a legjobb skót blended whisky lett kategóriájában!

 

 

Adelphi Private Stock Blend (0,7 l, 40%)

Hosszú története után 1993-ban éledt újjá az Adelphi név, mint független palackozó cég és 2013-tól már saját lepárlóval is rendelkeznek, amely egy évvel később kezdte meg működését. A single cask palackozásaik mellett blendet is forgalmaznak, amely ugyanúgy saját készletből származik. Ebben a palackozásban négy grain whisky és néhány Speyside-i valamint Islay-malt alkot könnyen fogyasztható, magas minőségű whiskyt.

Pig's Nose (0,7 l, 40%)

Milyen furcsa név? „malacorr” Honnan jött ez? Olyan lágy és puha és sima, mint a malac orra…

Üdítően lágy, mégis megnyugtatóan gazdag whisky. Ezt a blendet Richard Paterson skóciai whiskyguru. Válogatott első töltésű tölgyfahordókban érlelődött, simaságát Speyside,, Islay és Lowland maláta-, illetve az Invergordon lágy gabonawhiskyjétől nyeri.

Lecsengése közepesen hosszú, de sokkal hosszabb, mint a malac orra...

Hankey Bannister 12 éves díszdobozban (0,7 l, 40%)

Winston Churchill kedvence volt a Hankey Bannister. InverHouse gondozásában jelenik meg, létezik a piros címkés Hankey Bannister és 12 éves változata is. Ez utóbbit minimum 12 évet érlelt gabona- és malátawhiskykből alkották meg. Könnyed, sima karakterében a vaníliás, tölgyes ízek dominálnak. Többszöröses díjazott párlat: 
 International Wine and Spirit Competition 2016 (aranyérem)

 International Spirit Challenge 2017 (ezüstérem)

 

Arran The Burns Blend (0,7 l, 40%)

Ez a nagyszerű kevert whisky a híres skót költőnek, Robert Burnsnek (1759-1796) állít emléket, úgy hogy tökéletesen visszaadja ennek a tiszta hegyi patakokkal és könnyű tengeri fuvallattal bíró gyönyörű szigetnek a karakterét. Az Arran 2000 óta tagja a nemzetközi Burns szervezetnek (World Burns Federation ), így a lepárló tudhatja magáénak az egyetlen, hivatalos Robert Burns palackozást!


 

Antiquary Scotch 15 éves Bordeaux red wine casks (0,7l, 43%)

Ez a 2021-ben piacra dobott, korlátozott, mindössze 6000 palackos kiadás a márka alapítói előtt tiszteleg. A Hardie testvérek által 1888-ban készített eredeti recepthez hasonlóan ez a 15 éves tétel is egy igazán figyelemre méltó, kevert skót whisky, amelyre maguk az alapítók is rendkívül büszkék lennének. Igazi különlegességét a bordeaux-i vörösboros hordókban történt érlelés adja. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy az Antiquary az egyik legrégebbi skót blended whiskymárka a piacon. Illata friss, lédús, piros gyümölcsök, vörös szőlő és a gránátalma „turbulenciája”. Ízében folytatódik a friss gyümölcsösség, és magas malátatartalmának köszönhetően egyértelműen kiérződik a malátás édesség némi árpa- és mézjegyekkel.ecsengés tiszta, egyértelmű.