Blog

8 enyhén füstös whisky a tőzeges ízekkel most barátkozóknak

Általában a füstös whiskyt vagy nagyon szeretik, vagy ódzkodnak tőle a whiskyfogyasztók. Most bemutatunk néhány italt, amelyek segítenek megbarátkozni a füstös ízekkel is.

Itt is érvényesül a fokozatosság elve. Ahhoz, hogy a füstös whiskyk terén pozitív kóstolási élményben legyen részünk, érdemes az enyhén füstös tételektől haladni a komolyabb tőzeges palackozásokig. Így idővel még a brutálisan füstös szőrnyekre is csettintünk egyet, hogy „de jó volt”! Most azonban az enyhén és a picit füstösebb tételekre koncentráljunk.

 

 

Nézzünk, mely italokat ajánljuk a füstös ízekkel még csak most ismerkedőknek:

 

 

Tomintoul Peaty Tang (0,7 l, 40%)

2022 májusban kedvezményes áron elérhető

A 2000 óta az Angus Dundee tulajdonában  - Speyside szívében  - lévő lepárló Tomintoul néven enyhén tőzegelt árpából készülő maltot is kiad, ez pedig a Peaty Tang. A Peaty Tang névre keresztelt whiskyt hagyományos módon desztillálják, de a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon (közepesen) tőzegelt árpából készítik, ezáltal jellegzetesen füstös, hangás ízekkel gazdagodik. Jim Murray whisky szakíró 94 pontra értékelte 2012-ben, és így ír róla: „Egy kicsivel több azért, mint egy markáns, füstös nyelet, hidd el nekem! Makulátlanul tiszta párlat, amely egyedi, tőzeges formában tárja fel magát.” 

  

Tokinoka Black Sherry Finish (0,5l, 50%)

2022 májusban kedvezményes áron elérhető 

Akito Ueda, a lepárló keverőmestrere maga ajánlja nekünk a Tokinoka Blacknek ezt a verzióját, amely 50% malátawhisky és 50% gabonawhisky keverékéből származik és 3 különböző hordóban érlelődött: bourbon, új tölgyfahordó és sherry. A három különböző hordótípus tartalmát házasítás után még együtt is pihentetik, méghozzá 6 hónapon át Oloroso sherryhordókban, ami gömbölyűbbé és fűszeresebbé teszi a Tokinoka puha és vaníliás ízjegyeit, halvány füstjegyekkel.

 

Gerston Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)

A Gerston lepárló Skócia észak-keleti partvidékén állt 1796-tól 1882-ig, majd Gerston 2 néven 1886-tól 1914-ig. A Swanson család tulajdonában lévő Gerston kisméretű főzdéje híres volt minőségéről, többek között a London Society tagjai is előszeretettel fogyasztották, valamint Brazíliában és Indiában is akadtak rajongói. A whisky kissé sós, enyhén füstös karakterrel rendelkezik, de érett gyümölcsök, tejkaramell és fűszerek is kiérezhetők kóstolás közben.  

  

Ardnamurchan AD 01.21:01 Single Malt (0,7l, 46,8%)

Az Ardnamurchan kétféle párlatot készít: tőzegelt és tőzegmentes malátából is. A második single malt kiadás az érlelését tekintve 65%-ban bourbonhordós, 35%-ban sherryhordós és ugyanúgy 50-50%-ban tartalmaz tőzegelt és tőzegmentes párlatot, mint az első kiadás. Az Ardnamurchan Distillery anyacége, az Adelphi egy skót prémium független palackozó, amely eddig mintegy 25 piacon vetette meg a lábát - köztük a magyar piacon is.

A lepárló a brit sziget legnyugatabbra eső szárazföldi részén, az Ardnamurchan-félszigeten található.  Az Ardnamurchan az első lepárló, amelyik blockchain technológiát alkalmazott, melynek lényege, hogy a rendszerbe kerülő információt utólag már szinte lehetetlen módosítani. Ez biztosítja a pontos követhetőséget az ellátási láncban. A dobozon található QR-kód leolvasásával információhoz juthatunk a palackban található párlat utazásáról a farmoktól a palackig. 
Ez a palackozása nemcsak malátás jegyeket mutat, hanem enyhén füst is belengi. Kiváló tétel a füstös ízekkel való ismerkedéshez.


 

Smokey Joe (0,7 l, 46%)

Amíg a századforduló Skóciájában gyakorlatilag minden whisky – így vagy úgy – tőzeges volt a készítési eljárás kizárólagossága folytán, addig a II. világháború után a tőzegmentes maltok terjedtek el. Ezt követte a 90-es évektől kezdve a füstös whiskyk térhódítása, immáron a fogyasztói igények növekedése miatt. Napjainkban hihetetlen népszerűségnek örvendenek a peated whiskyk szerte a világon, és ennek a népszerűségnek a csúcsán az Islay-maltok vannak. A Smokey Joe egy meg nem nevezett Islay szigeti lepárlóban készítettek. Egy nagyon jól sikerült blended malt whisky.

 

Tomintoul Cigar Malt (0,7l, 43%)

A kifejezetten szivarokhoz, szivarozáshoz készített, házasított whiskyre más lepárló esetében is volt már példa a skót whiskynél, de a whiskyt egyébként is sokan fogyasztják egy jó szivar társaságában. A Tomintoul Cigar Malt kiadást Robert Fleming lepárlómester hozta létre, gondosan válogatott oloroso sherryhordókban érlelődött vagy finiselt párlatokból, amelyekhez ritka, tőzegelt Tomintoul is került. A gazdag, édes oloroso sherrys jegyek, krémes, malátás profil és a csipetnyi füst tökéletes kísérőjévé teszi egy minőségi szivarnak ezt a whiskyt, de önmagában is kiváló élvezetet nyújt.


 

Isle of Skye 8 éves (0,7 l, 40%)

Az Ian Macleod az egyik legelismertebb és legnagyobb független, családi kézben lévő palackozó Skóciában. Széles termékpalettáján kiváló minőségű single maltok, blended whiskyk, speciális palackozások és egyéb más italfajták is megtalálhatók.

Ez a palackozás a választék legfiatalabb tagja, amelyben a legtöbb összetevő jóval idősebb, mint 8 év. A mézes, vaníliás édességet a speyside-i, a tőzeges-füstös jegyeket a szigeti (Island – Islay, Skye, Orkney) whiskyk kölcsönzik ennek a nagyszerű egyensúllyal rendelkező italnak. Először az édeskés hatások érződnek, majd elképesztően krémessé, olajossá válik. Mindent körbeleng a tőzeg, de van még itt árpacukor és fűszer is. Közepesen füstös tétel.

 

Benromach 10 éves NEW EDITION (0,7l, 43%)

A Gordon & MacPhail független palackozó által felvásárolt és újjávarázsolt Benromach lepárló alapsora az utóbbi években egy „ráncfelvarráson” esett át, amelynek része a 10 éves single maltjuk is. Természetesen a beltartalom nem változott, csak a külcsín.

A bourbon-, majd oloroso sherryhordóban érlelt nedűben a klasszikus speyside-i karaktert a déli gyümölcsök kavalkádja teszi különlegessé. A Benromachnál épp egy csipetnyi tőzegfüstöt használnak, felidézve a '60-as évek speyside-i whiskykészítési metódusát. Ettől lesz egyedi, és igazán kerek a Benromach 10 évese is.

Díjnyertes palack:

A 2018-as World Whiskies Awards aranyérmese a "12 éves, és annál fiatalabb speyside-i" kategóriában!