Skót whisky | Blog

70 éves a Douglas Laing

A Douglas Laingről túlzás nélkül állítható, hogy az egyik legjobb, legkreatívabb független palackozók közé tartozik.

A cég immáron 70 éve  – 1948 óta –  működik, és többek között neki köszönhetjük a Remarkable Regional Malts, a Provenance, Old Particular, XOP és Premier Barrel sorozatot is. Az italok minősége mellett nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre is, amelynek eredményeképpen Brand Innovator of the Year címet kaptak a World Whisky Awards 2016 megmérettetésen.

 

A platinum évfordulóhoz igazított egyedi dizájnú 25 éves (Ardbeg 25 XOP Platinum) whisky stílusosan egy igazi nagyágyút rejt. A storyhoz hozzátartozik, hogy a tulajdonos Fred és lánya, Cara Laing maga választotta ki a legjobbak közül azt a hordót, amelyet aztán természetes hordóerősségen palackoztak le. Mindössze 251 palackot adtak ki belőle világszerte. Az érdemes tudni, hogy az Ardbegnek kultusza van az értő whiskyfogyasztók körében. Ha füstös whiskyről esik szó, nem hagyhatjuk szó nélkül az Islay szigeti lepárlót. Az idősebb, korjelöléssel ellátott Ardbeg kiadások nem túl gyakoriak és igen kelendőek. Főleg, ha az a bizonyos Ardbeg pont 25 évet érlelődött a tölgyfahordóban, mint ez a Douglas Laing által útjára bocsátott tétel.

 

Említsük meg néhány szóban a Douglas Laing sorozatait:

Provenance

A Provenance sorozatbangy, eltérő színű címke található az egyes whiskyken, amelyek arra utalnak, hogy az adott malt mely whiskyrégióból származik (Lowland, Highland, Speyside, Islay). Az egyes kiadásokban egyetlenegy hordó tartalmát palackozzák le (single cask), kis mennyiségben (small batch).

Remarkable Regional Malts

 Az öt blended malt whisky együtt kitűnően mutatja be a skót malátawhiskyk világát. Segítségükkel bebarangolhatjuk Skóciát, és megismerhetjük a legjellegzetesebb whisky stílusokat: a füstös (Islay), a gyümölcsös-fűszeres (Speyside), a gabonás-édes (Highland), a tőzeges-tengeri (Islands), és a könnyed-virágos (Lowland) karaktert. 

Premier Barrel

A Douglas Laing független palackozó Premier Barrel sorozatát a viktoriánus kor zenés kabaréjának egyedi hangulata ihlette, a kerámiadekanter pedig az 1800-as évek végi skót whiskysüveget idézi. A címkén található ajánlót, mintha csak valami ügybuzgó ügyvédbojtár kanyarította volna oda lúdtollával a varieté előadók „cifrán cikornyázott, hivalkodóan hányaveti, szertelenül szemtelen modorában”.

Old Particular sorozat

 

Az Old Particular whiskyket 48,4 illetve 51,5 fokra beállítva adják ki a minél teljesebb kóstolási élmény érdekében. Mindig csak egy hordót palackoznak le. Old Particular sorozatában különleges gabonawhiskyk is megjelennek. 

XOP (Xtra Old Particular) 

A 2018-ban 70 éves Douglas Laing független palackozó Xtra Old Particular (XOP) sorozatában igen idős és különleges whiskyk jelennek meg. A whiskygyűjtők nagy kedvencei.

 

Big Peat sorozat

Hogy mi a Big Peat ? Elsősorban egy Islay szigeteki single maltokból összegyúrt füstös whisky. Ezen felül pedig egy márka a szó jó értelmében. Bele van foglalva Islay miliője, a szélfútta, elsőre zord, mégis bensőséges, barátságos, melengető élmények, amelyet legjobban egy korty füstös whisky fejez ki számunkra, "kívülállóknak". A márka otthona a Douglas Laing palackozó sok éve építi tudatosan ezt a folyékony hangulatot, amely egyre inkább egy történetté, a nagy Big Peat -storyvá áll össze.

Az idei évben kiadott Gold Edition (Big Peat 25 éves Gold Edition 0,7 l, 52,1%) emellett a Douglas Laing fennállásának 70. évfordulója előtt is tiszteleg. Korlátozott számban, 3000 példányban érhető el világszerte, és a (Big Peat limitált palackozások között) már szokásosnak tekinthető hordóerős változatban került kiadásra. Ami viszont egészen egyedivé teszi a Big Peatek sorában, az a korjelölésen túl a lepárlás és palackozás évjáratának feltüntetése. Mindegyik palack egyedileg számozott, amely a gyűjtők körében tovább növeli ázsióját.

 

Érdekesség, hogy a cég a WhiskyNet 10 éves születésnapjára egy magyar Big Peat kiadással rukkolt elő, amelyen a magyar lobogó mellett feltűnik a Széchenyi Gyógyfürdő és a hagyományos kürtős kalács is.

E nemes nedűket a hordó kiválasztásától a palackozásig a legnagyobb törődés, műgond, és odafigyelés kíséri a Douglas Laing szakértői részéről. Ezt a szakértelmet pedig gyakran kíséri a jól elhelyezett humor, amellyel találkozhatunk a palackozásokon, honlapon, videókban, illetve személyesen is.