Skót whisky | Blog

7 whisky, amit nyáron is szívesen fogyasztunk

Könnyed, simulékony, bársonyos, zamatos – többek között ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek azok a whiskyk, amelyeket a kellemes nyári estéken is szívesen kitöltünk a magunk vagy a vendégeink poharába.

Az alábbi, nagyon szerethető whiskyk között találunk tételeket Skóciából, Írországból és Walesből is.

 

 

Penderyn Portwood (0,7l, 46%)

2022. július 26-ig vagy a készlet erejéig kedvezményes áron elérhető!

A Portwood kiadás a lepárló Gold sorozatának a tagja. Egy korjelölés nélküli single malt, amely az ex-bourbonhordós érlelést követően portói boroshordós utóérlelést is kap. Illata gazdag, szárított gyümölcsök étcsokoládéval és áfonyával. Íze krémes, mézes hatásokkal és fűszeres jegyekkel. Lecsengése sima, puha, tölgyes és mézes édességgel.

 

 

 

The Epicurean (0,7l, 46,2%)

A Douglas Laing nagysikerű Remarkable Regional Malts sorozatában a The Epicurean a Lowland régiót mutatja be, egy egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeveréket tartogat. Kifinomult karakterének köszönhetően tökéletes társ egy jó beszélgetéshez. Ízvilágában keverednek a grillezett citrusos aromák a kakukkfűvel és a barackkal. Lecsengésében pedig a komplex aromavilág csodás harmóniába áll össze.

 

Tomintoul Seiridh (0,7l, 40%)

A Seiridh (ejtsd: "sheh-ree") jelentése sherry, ami e whisky nevében természetesen a sherryhordós utóérlelésre utal. Ezt a tökéletesen kiegyensúlyozott malátawhiskyt először amerikai tölgyfahordókban érlelték, majd a spanyolországi Jerezből származó, speciálisan kiválasztott Oloroso sherryhordókban utóérlelték. Ez egy csodálatosan gazdag, komplex, mégis könnyed single malt, amely az Angus Dundee 2020-as limitált kiadású tétele. Még abban az évben el is hozott egy rangos díjat: International Spirits Challenge 2020 – GOLD. Kell ennél több?

 

Loch Lomond 12 éves Inchmurrin (0,7l, 46%)

A skót Loch Lomond alapsorában található 12 éves Inchmurrin a lágyabb, gyümölcsösebb vonalat képviseli, így bármikor könnyen fogyasztható és gyorsan megszerethető ital. Ebben az esetben is egy díjnyertes palackozással állunk szemben, ugyanis 2022-ben dupla aranyat nyert kategóriájában (San Francisco World Spirits Competition 2022 - DOUBLE GOLD)

 

Glencadam 15 éves (0,7 l, 46%)

A Glencadamnél a whiskykészítés a lepárló 1825-ös alapítása óta a hagyományokhoz hűen, ugyanabban a formában folyik. Két lepárlóüstjük felső, elvékonyodó része szokatlanul meredeken emelkedik, ezáltal a nehezebb alkoholok visszafolyása intenzívebbé, a végső ital pedig különlegesen ízletessé, éretté, édesen gyümölcsössé válik. A whisky minőségéhez az is sokat hozzátesz, hogy az itteni bársony whisky kristálytiszta, lágy vízből készül, amelyet a közeli Unthank-hegy forrásaiból nyernek. Ennél a kifinomult, elegáns tételnél a lepárló a könnyeden édes karaktert szeretné kihangsúlyozni, ezért az érleléshez használt hordókat is ennek megfelelően válogatják össze. Ez a tétel is bizonyított már – több díjjal – nemzetközi porondon (és a hazai vájtfülű whiskyfogyasztók egyik gyakori kedvence).

 

Teeling Small Batch (0,7 l, 46%)

Az ír Teeling Small Batch - ahogy neve is mutatja - kis adagokban kiadott, kevert whiskey, kiemelkedően magas malátawhiskey-tartalommal. Döntően első töltésű bourbonhordókban érlelik, majd érdekesség, hogy rumoshordóban finiselik, ezáltal plusz fűszerességet nyer az ital. Íze fűszeres, amelyet a rózsaszirom-zselé és a citromkrém csak tovább gazdagít.

 

Tomatin 14 éves (0,7 l, 46%)

A highlandi Tomatin 14 éves verzióját bourbon- és portói hordókban érlelik. A tökéletes eredmény érdekében olyan Tawny Port hordókat válogatnak, amelyekben előtte 50 évig (!) érlelték a híres portugál bort. A Tomatin alapvetően könnyű párlatának ez az érlelési eljárás bársonyos simaságot és kellemes édességet kölcsönöz. Gazdag, ugyanakkor kiegyensúlyozott whisky, pirosbogyós, édes-mézes, tejkaramellás jegyekkel, valamint diós és könnyed gyümölcsös hatásokkal a végén. Nagyon hamar megszerethető.