Skót whisky | Blog | ír whiskey

7 kiváló whisky, amivel a barátaidnak is eldicsekedhetsz

Ha ezeket a független palackozókat megismered, rohansz a boltba vagy klaviatúrát ragadsz, hogy megkaparints egy-egy palackot tőlük, amit aztán büszkén mutogathatsz a barátaidnak. És kulisszatitokként azt is megtudhatod, hogy mit keres egy mélytengeri akna

A független palackozók jelentős szerepet töltenek be a skót whisky iparágban. Ezek a palackozó vállalkozások különböző lepárlóktól hordókat (esetenként új párlatot) vásárolnak, majd saját belátásuk szerint érlelik tovább, majd palackozzák a bennük pihenő kincset érő whiskyket. Most 7 független palackozású whiskyt ajánlunk figyelmetekbe.

1.

Duncan Taylor

A Duncan Taylor skót független palackozó 1938-ban alakult, már akkor whiskykereskedő cégként. Ma az egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő single malt és single grain whisky készlettel rendelkeznek. Székhelyük Huntlyban található. 1960-ban egy New York-i kereskedő, Abe Rosenberg vásárolta meg a céget és mintegy 4500 hordó whiskyt halmozott fel, melyek közül több is mind a mai napig megtalálható a cég raktáraiban. Nyolc évvel Rosenberg halála után, 2002-ben újra skót kezekbe került a teljes készletével együtt. Euan Shand whiskykereskedő jóvoltából és irányítása alatt a cég szépen kinőtte magát, hiszen nagyon sok országban vannak jelen és megannyi díjat nyertek. A cég tulajdonában van a Black Bull blended whiskymárka is, amely egyike volt a legnagyobb számban az USÁ-ba exportált blended whiskyknek.

 

Iconic Speyside 2010 8 éves Duncan Taylor - The Octave (0,7l, 54,4%)

Ez a meg nem nevezett speyside-i lepárló arról ismert, hogy régóta sherryhordóban érleli a whiskyjeit. Ez a palackozás is sherryhordós érlelés, amely aztán még 4 hónapot töltött octave méretű hordóban.

2

Adelphi

Az egyik legjobb minőséget kínáló, exkluzív single cask palackozásairól ismert Adelphi is már régóta előkelő tagja portfóliónknak. A független palackozó cég neve eredetileg egy 1826-ban épült lepárló neve volt, amely Glasgow központjában helyezkedett el. 1880 volt az év, amikor a mai Adelphi alapítójának dédapja átvette a lepárló működését, mely végül egy tulajdonosváltás és egy szerencsétlen tragédia után végül 1932-ben fejezte be a lepárlást.

1993-ban éledt újjá az Adelphi név, mint független palackozó cég, és 2013-tól már saját lepárlóval is rendelkeznek, amely egy évvel később kezdte meg működését. Ez az Ardnamurchan Distillery, amelynek fiatal párlatát 2016 óta évenkénti batchekben mutatják meg a nagyközönségnek, mielőtt majd az első, már valóban single maltnak nevezhető kiadás megjelenik.


Ardnamurchan 2019 AD (0,7 l, 57,4%)

A 2019-es, korjelölés nélküli palackozás hordóerősségen érkezik, tartalma többféle méretű sherryhordóból került ki, amelyek Oloroso és PX (Pedro Ximenez) sherryt tartalmaztak korábban.

3.

Asta Morris

Az Asta Morris belga független palackozót Bert Bruyneel alapította 2009-ben, tehát viszonylag fiatal cégről beszélünk. Palackozásai azonban hamar rajongókra tettek szert, hiszen Bert és a whisky között több, mint 20 éves kapcsolat van. Családi vállalkozásuk (aminek nincs köze az italhoz) mellett már 1994 óta fogyasztója és rajongója a whiskyknek, 1999-ben már saját whiskyegyesületet is alapított Belgiumban. Alig tíz évvel később megalakult az Asta Morris, amelynek első palackozása egy 1977-es Glenlivet volt, 2010-ben. A whisky mellett ginekkel és rumokkal is foglalkozik.


Glenburgie 10 éves Caroni Finish Asta Morris (0,7 l, 52%)

Caroni rum hordójában utóérlelt whisky - ez nem egy gyakori kombináció! Ez a 2008-as Glenburgie a híres Caroni rum hordóiban lett utóérlelve. Remek, 52%-os alkoholfokkal került a palackba és mindössze 259 darabos a limitáció.

4.

Wemyss 

A Wemyss (ejtsd: 'vimsz') egy független palackozó társaság, amelyet nem kötnek szigorú pénzügyi, avagy mennyiségi elvárások úgy, mint az iparág más szereplőit, ezért figyelmét maximálisan a minőségre tudja irányítani. A lepárlók hordóit gondos válogatásnak vetik alá, amelyben kiváló szakemberek vállalnak fontos szerepet. Csak kifogástalan minőségű párlatokat vásárolják meg, hogy aztán blended (legtöbbször malt) whiskyt alkossanak belőlük, a jók között is a legjobbakat pedig single cask palackozásokként jelentetik meg.


Glenrothes 1996 23 éves Wemyss Tasty Cake Mix (0,7 l, 46%)

247 palackra volt elég ez az 1996-ban hordóba tett Glenrothes, amely 23 évig érlelődött. Egyetlen bourbonhordó tartalma adta a limitációt.

5.

Douglas Laing 

A Douglas Laingről túlzás nélkül állítható, hogy az egyik legjobb, legkreatívabb független palackozók közé tartozik.
A cég több mint 70 éve  – 1948 óta –  működik, és többek között neki köszönhetjük a Remarkable Regional Malts, a Provenance, Old Particular, XOP és Premier Barrel sorozatot is. Az italok minősége mellett nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre is, amelynek eredményeképpen Brand Innovator of the Year címet kaptak a World Whisky Awards 2016 megmérettetésen.


Remarkable Regional Malts 10 éves - With a Twist (0,7 l, 48%)

Na, az úgy van, hogy van az öt, illetve a The Gauldron's-szal a hat  Regional Malts, amely bemutatja Skócia összes whiskyrégióját külön-külön. A Douglas Laing most csavart egyet (with a twist) a történeten és kiadta ezt a "fenevadat", amelyben mind az öt régió képviseltetve van, ráadásul minimum 10 éves párlatokkal. A palackhoz tartozó díszdoboz pedig tökéletesen visszatükrözi az ital beltartalmát, hisz középen van egy forgatható rész, ami által (with a twist) a régiókat képviselő hősök testéhez tetszőleges fejeket állíthatunk be, így példázva ezt a kevert malátawhiskyt. Ez a Douglas Laing páratlan kreativitása!

6.
That Boutique-y Whisky Company

A THAT BOUTIQUE-Y WHISKY angol független palackozó, amely kiváló minőségű palackozásokat dob a piacra. Az extravagáns címkék mögött igazi mestermunka rejlik.

A Master of Malt skót webáruházat is működtető Atom Brands áll az érdekes nevű That Boutique-y Whisky Company független palackozó mögött, amelynek mókás, rajzolt palackcímkéi egyedi színfoltot jelentenek a piacon - akárcsak a palackokban rejlő single malt whiskyk, ginek és rumok. Magas minőséget képviselnek ezek az italok, amelyek között nem ritkán találunk húsz év fölötti érlelési idejű tételeket is, olyan lepárlóktól, ahonnan hivatalos kiadásban is alig érkezik ilyen korú malt.


Dalmore 14 éves That Boutique-y (0,5 l, 51,3%)

Ez a független palackozású Dalmore 811 palackos limitációban jelent meg. A címkén egy mélytengeri akna látható, ami azokra a napokra utal, amikor ilyeneket készített a Brit Királyi Haditengerészet a lepárló mellett.

7.

Gordon & MacPhail

A Gordon & MacPhail 1895 óta működik, és ma már a legnagyobb független palackozók közé tartozik Nagy-Britanniában, sok évtizeden át gyűjtött whiskykészlete még Skóciában is páratlan. Tőle is láthatunk palackozást e havi kínálatunk között.


Miltonduff 10 éves - Gordon&MacPhail (0,7 l, 43%)

Az 1824-ben alapított Miltonduff, ma a legnagyobb malátawhiskyt lepárló üzemek közé tartozik Skóciában, és a Glenburgie-val egyetemben a Ballantine's legfontosabb malt whisky összetevőjének számít. A lepárlási munkák mellett a Miltonduff helyet ad a tulajdonos, Chivas Brothers irányító központjának is. Malátawhiskyként igen kevés kiadása ismert. Az önálló palackozások folyamatos utánpótlásért többek között a Gordon & MacPhail független palackozó a felelős. Ezt a darabot sherryhordóban érlelték, és 10 évnyi érlelés után palackozták le. Könnyed, gabonás-gyümölcsös jegyekben gazdag whisky.