Blog | Gin | Bourbon | Whisky

7 könnyed ital a nyári napokra pofonegyszerű koktéltippekkel

A nyári meleg napokon is kifejezetten jólesik egy-egy jól eltalált ital vagy koktél. Íme, mutatjuk, mit javaslunk, ha könnyedebb italokra vágytok. Egy kis kreativitással még hűsítő koktélokkal is meglephetitek társatokat vagy éppen önmagatokat.

1.

BOBBY’S – a perfekt B&T

Nincs is annál jobb a nyári napokon, mint este lazításként elfogyasztani egy tökéletes G&T-t, ami ezestben egy B&T, vagyis Bobbys gin & tonik.

A keleti fűszerekkel megbolondított Bobby’s Schiedam dry gin és a J.Gasco Csereszmény tonik tökéletes harmóniát rejt. Az optimális hőmérsékletről pedig néhány jégkocka gondoskodik. Díszítésnek pedig cseresznyét vagy szegfűszeggel megtűzdelt narancskarikát ajánlunk.

Összetevők:

50 ml Bobbys gin

150 ml J.Gasco Csereszmény tonik

jégkocka

díszítés: cseresznye vagy szegfűszeggel tűzdelt narancskarika

 

2.

Diplomático Planas rum  -  egy újabb klasszikus

A rum, a lime és a cukor elegye valószínűleg már jó ideje közkedvelt lehetett Kubában, hiszen a sziget bővelkedik mindhárom összetevőben. Mégis Jennings Cox amerikai bányászmérnök nevéhez kapcsolódik a Daiquiri feltalálása. A legenda szerint nem szeretett volna szégyenben maradni a vendégei előtt, amikor kifogyott a ginből, hát helyettesítette azt helyi rummal. 1909-ig a koktél csak Kubában növelte lelkes fogyasztótáborát, amikor is Cox vendégül látta Lucius W. Johnson admirálist, aki az amerikai haditengerészetnél szolgált. A tiszt magával vitte a receptet az államokba, ahol először a washingtoni haditengerészeti klubban, majd egész Amerikában népszerűvé vált. A koktélt a kis kubai bányászfalu - Daiquiri - után nevezték el, ahol Jennings Cox dolgozott.

Összetevők:

60 ml Diplomático Planas rum 

30 ml lime-lé

20 ml cukorszirup

Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd coupe-pohárban szervírozzuk.

 

3.

Buffalo Trace Bourbon – Old Fashioned Bourbon Cocktail

https://www.whiskynet.hu/buffalo-trace-bourbon-07-l-40

A Buffalo Trace Distillery több mint 200 éve ontja magából ezt a nemes italt.Nem csoda, hogy mára Amerika egyik legöregebb whiskey-lepárlója. A mesterek által körültekintő gondossággal lepárolt Buffalo Trace whiskey zamatokban gazdag, komplex és sima ízeket kínál, de valószínűleg nem emiatt szeretik oly sokan ezt a bourbont, hanem egyszerűen azért, mert ez egy piszokul jó whiskey!

Összetevők:

Old Fashioned Bourbon Cocktail

60 ml Buffalo Trace

10 ml cukorszirup (1:1 arány)

Néhány csepp Angostura bitters

Néhány csepp Orange bitters

 

A hozzávalókat keverjük össze egy keverőpohárban. 5-10 másodperc keverés után szűrjük át egy kockajéggel teli old fashioned-pohárba.

Díszítés: Egy narancshéjból spricceljük rá narancsolajat, vágjuk meg a széleit és helyezzük a pohárba.

 

4.

Arran Barrel Reserve – egy könnyed skót fuvallat Arran szigetéről

 

A közkedvelt Arran nemrég ünnepelte 26. születésnapját. A skót lepárló 2019-ben új taggal - Barrel Reserve – bővítette alapsorát. De jól tette! E teljes mértékig bourbonhordós érlelésű, könnyű, citrusos, vaníliás single malt ideális választás a mindennapokra. Ár/érték arányban kiváló választás.

 

5.

Canaima gin – egy gin az amazóniai esőerdők mélyéről

 

Egy igazán különleges gin, amely a 2019-es Whisky Show-n mutatkozott be előszőr hazánkban. Ez a venezuelai gin az érintetlen esőerdők gyermeke: ezt a gint nem boróka markáns karaktere határozza meg, hanem az esőerdőből származó több egzotikus növény.  Ízprofilja kellemes kesernyés, citrusos.

Canaima koktéltipp:

Összetevők:

40ml Canaima gin

150ml prémium soda mixer (opcionálisan szénsavas ásványvíz)

1 gerezd lime leve

1öntet Angostura bitters

jégkocka

Elkészítés:

Az összetevőket töltsük jégkockákkal teli highball-pohárba és keverjük meg.

Díszítés: friss lime-szeletekkel!
 

6.

Calvados Christian Drouin Selection – harsány almaillat a pohárban

 

Friss, fiatal calvadosok keveréke, koktélok elsőrangú alapanyaga.

Ezt a calvadost friss gyümölcs uralja,  és ennek köszönhetően óriási élvezeti értékkel bír.  Ez a palackozás a Drouin család Domfront területen fekvő birtokain termett gyümölcsökből készült: fiatal, friss calvadosok keveréke. Kifejezetten ajánljuk azok számára, akik a calvadost étkezés előtt vagy long drinkként fogyasztják, illetve koktélokhoz keresnek minőségi calvadost.

 

7.

Nikka Coffey Vodka –  nyírfaszénen átszűrt perfekt vodka

 

A híres Nikka cég Coffey-féle oszlopos lepárlóberendezésein egészen sima párlatokat lehet előállítani. Kiváló példa erre a Nikka cég prémium vodkája. A Nikka vodka kukorica és árpa keverékéből készül, amelyet csak később kevernek össze. a Nikka vodkát végül nyírfaszénen szűrik át a hibátlan egyensúly és a bársonyos textúra érdekben. Selymes varázslat.

Összetevők:

50 ml Nikka Coffey vodka

90 ml ginger beer

15 ml lime-lé

egy darabka wasabi

jégkocka

 

Elkészítés:

Egy rézpohárban keverd meg a lime-levet és a wasabit. Töltsd fel a bögrét jégkockákkal és öntsd rá a Nikka Coffey vodkát, majd add hozzá a ginger beert, és óvatosan kavard meg kanállal.