Blog | Rum

7 kiváló, egyben kihagyhatatlan rum 2021-ben

A rumtrend kétségkívül begyűrűzött a világ számos országában, így bátran kijelenthetjük, hogy 2021-ben a rum minden bizonnyal elnyeri a jól megérdemelt kitüntetett figyelmet. Ezért összegyűjtöttük, hogy a számos kiváló palack közül melyiket érdemes legink

Különböző országok különböző stílusú rumokat gyártanak, mindegyiknek megvan a maga egyedi ízprofilja. Minden rumgyártó hétpecsétes titokként kezeli rumgyártási szabályait, érleléseit, de azért néhány esetben bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé.

Íme, 7 kiváló rum, amelyek bármilyen alkalomra megállják a helyüket:  

1.
Diplomático Exclusiva (40%) – egy selymes kényeztetés Venezuelából

Nagyrészben hagyományos, pot still eljárással készül - a maradék 20%-ban pedig Barbet Column és Batch Kettle lepárló-berendezésekből származó - cukornádpárlatokat tartalmaz, amelynek következtében gazdagabb és édesebb, mint a Mantuano. A 12 éves rumokat is tartalmazó ital amellett, hogy rendelkezik a márka jellegzetes édes-gyümölcsös jegyeivel, igen koncentrált és intenzív karakterrel bír.
Komplex, igen karakteres illattal rendelkezik. Gyümölcsös sütemény, rumos-mazsolás jégkrém, kókusz, szárított gyömbér, fahéj és szegfűszeg kavalkád, de kiérződik a sült banán is a vaníliával és a mézeskaláccsal. Ízvilágában pedig kezdetben intenzív csokoládé, mintha csak csokiszószt kóstolnánk. Gazdag és telt, édes tejkaramella és az illatban is fellelhető trópusi gyümölcsök bontakoznak ki. A tölgy aromavilága jól lekerekíti.
A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!

2.
Rum Clement Rare Cask Tokaji Finish for WhiskyNet (0,5l, 43,5%) – A Tokaji hordó varázsa

A Clément, francia gyártó tokaji hordós érlelésű palackozása 2020 őszén jelent meg hazánkban, amely Rum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven hódítja meg a magyarok szívét. Ez a tokaji hordóban utóérlelt agricole rum egyedülálló a piacon, hiszen 2016. október 1-jén párolták le, majd hordóba tették érlelni a csodálatos és mesés Martinique szigetén érlelődött.
2019 júliusában a WhiskyNet által szelektált és kiküldött Tokaji aszú hordóba tették át utóérlelésre, így a párlat egy további, mazsolásan édes réteggel gazdagodott. 2020 áprilisában egyedi címkével és magyar nyelvű kóstolói jegyzettel palackozták. Az aszús hordó a Patricius pincészetből származik. E szigorúan limitált exkluzív kiadás fa díszdobozos változatban is elérhető.
A Rhum Clément termékei a világ egyik legjobb és legkedveltebb agricole rumjai közé tartoznak.

3.
Rum Plantation Original Dark – a nagy klasszikus

Trinidadi és Jamaicai rumok pompás keveréke. Magában is remek, de olyan klasszikusokban is nagyszerűen teljesít, mint a Mai Tai vagy Daiquiri. A Trinidadi rumokat nagyjából 3 évig érlelik amerikai tölgyfahordókban trópusi környezetben, majd átkerülve Franciaországba, házasítják egészen idős (15-20 éves) high ester jamaicai rumokkal. Ez utóbbi italra a Ferrandnál a "Bonificateur" kifejezést használják, ami nagyjából annyit tesz, hogy ezzel, a speciális Ferrand-technikával megalkotott rummal mélyítik el az alap trinidadi rumot. A jamaicai rumokra jellemző leginkább a hosszú erjesztési idő, amely során a gazdag, testes aromákért felelős észterek sokkal nagyobb számban tudnak kifejlődni (high ester rum). Ezeket a rumokat nem nagyon palackozzák önállóan, sokkal inkább a keverékek aromás összetevőjeként számítanak rá a keverőmesterek.

4.
Rum Hampden 8 éves (0,7l, 46%) – egy szuper-prémium rum a távoli Jamaicából

A Hampden Estate több évszázados múltra tekint vissza, hiszen 1753-ban a skót származású Stirling család alapította a gazdaságot, és innen kezdve változatos történelmén át az ital egyre kifinomultabbá vált.
A Hampden nagyszerűsége 5 alappillérre épül:
-    saját forrásvíz, melyet a környékről pumpálnak a lepárlóba
-    vadélesztős fermentáció akár 8-15 napig (a whiskynél általában 3-7 nap)
-    kizárólag hagyományos réz lepárlóüst használata
-    100%-ban trópusi érlelés (a forró klímán sokkal gyorsabban érlelődnek a párlatok)
-    nincs hozzáadott cukor, nincs színezék

5.
Rum Nation Demerara Solera No. 14 (0,7 l, 40%) – fűszeres ízekkel és sherrys felhangokkal

Don Francisco (Pancho) Fernández master blender/ keverőmester szakértelmét dicséri, aki Kubában született és 40 év tapasztalattal bír a rumkészítés terén. Cukornádmelasz felhasználásával készül, folyamatos lepárlással Valera Hermanos lepárlóban majd amerikai tölgyfahordókban (fehér tölgy, avagy latin nevén Quercus alba) érlelik Panamában. Palackozása már Olaszországban történik a Fabio Rossi vezette Rum Nation név alatt.
Ez a testes, gazdag rum British guyanai cukornádmelasz lepárlásával készül, kisüsti és folyamatos lepárlókban.  Először amerikai ex-bourbon tölgyfahordókban érlelik solera eljárással, majd az utolsó 12 hónapra átkerül spanyol sherryhordókba (Pedro Ximenez and Oloroso). Rum rajongóknak, ínyenceknek különösen ajánljuk.

6.
Rum Millonario XO (0,7 l, 40%) – egy rum a bőség földjéről

A gondosan válogatott alapanyagoknak, a körültekintő erjesztésnek, lepárlásnak és érlelésnek és a régi és új technikák kombinálásának köszönhetően ez a Peruból, a bőség földjéről érkező rum egészen egyedi és különleges karakterrel rendelkezik. Hosszú évek megfigyelésének és tapasztalatának köszönhetően az élesztőt úgy adagolják a cukornád léhez, hogy az mindig a kívánt illattal és ízvilággal rendelkezzen.


7.
Rum Clairin Communal (0,7 l, 43%) – Haiti fehér gyöngyszeme

A Clairin tulajdonképpen agricole rum: cukornádból készített párlat, amelyet a Karib-tengeri szigetországban, Haitin készítenek. Gyakorlatilag Haiti nemzeti itala, de egy biztos: több, mint 500 mikrolepárló található a szigeten, melyek közül vannak nagyobbak és vannak olyanok, amelyek csak a helyi közösségnek termelnek.
A Clairint felfoghatjuk egyfajta ősi rumnak: a cukornádlé igazi, kézműves, régimódi úton-módon válik párlattá; vadélesztővel, spontán fermentációval. Igazi mezőgazdasági termék. Haiti nagyrészt kimaradt az indusztriális rumkészítésből, noha a szigeten egymagában több lepárló van, mint az egész karibi térségben összesen. A Clairint még csak most kezdi felfedezni magának a világ, köszönhetően a La Maison & Véliernek. Légy trendi, és járj a világ előtt.


ÖSSZES RUM A WHISKYNETNÉL