Blog
Különleges hordók, meglepő eljárások, merész párosítások – izgalmas végeredmények
Ismerd meg őket, és válassz magadnak valami igazán exkluzív italt.
Waterford Biodynamic Luna 1.1 (0,7L / 50%)
Az ír Waterford Distillery már azért is különc, mert ír létére nem e-vel írja a whiskey-t, hanem anélkül, tehát whiskynek. De nem ettől különlegesek a lepárló tételei, hanem attól, hogy a whiskygyártás során biodinamikus művelésből származó árpát használnak alapanyagként. Hogy mit is jelent ez a furcsa biodinamikus szó? A biodinamikus művelés lényege röviden az, hogy az egész birtokot egyfajta élő organizmusnak tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja a rendszer egyes elemeit: így férhet ebbe a módszerbe több furcsa, nem mindennapi gyakorlat is, mint például a trágyával töltött tehénszarvak földbe ásása a talaj előkészítése, „fermentálása” érdekében. A Waterford számára ez a megközelítés jól illeszkedik a terroir-központú koncepcióba, hiszen álláspontjuk szerint a whiskyt az árpa teszi a legkomplexebbé és a biodinamikus művelés még tisztább és intenzívebb aromákat eredményez. Úgyhogy érdemes ilyen szemmel is tekinteni a Waterford innovatív palackozásaira.
Citadelle Reserve gin (0,7L / 45,2%)
A Maison Ferrand tulajdonosa, Alexandre Gabriel 2008-ban alkotta meg hordóban érlelt ginjét. Receptjét három fűszerrel tökéletesítette: yuzuval, ürömmel és búzavirággal. Ezután ötféle fából (akác, eperfa, cseresznyefa, gesztenye, francia tölgy) készült hordókban öt hónapig pihentette. Ebből az öt különböző hordós érlelést kapott párlatból készült egy keverék, melyet egy tojás formájú 2,45 méter magas tölgyfahordóban érleltek tovább. Ez az egyedülálló érlelési mód lágyságot ad ennek a citrusos ginnek. 45,2%-os alkoholtartalmával klasszikus alapanyaga a Gin Martini koktélnak. Mára már a Citadelle Reserve gin az érlelt ginek pionírja lett, hisz ez volt az első hordós érlelésű gin a modern időkben (régen gyakran tölgyfahordókban szállították a gint). Ízében felsejlik a citromhéj, a gyömbér és a mandula is.
Teeling Plantation Stiggins Collab (0,7L / 49,2%)
Ez a limitált Teeling palackozás a francia Maison Ferrand konyakházzal folytatott kis tételes együttműködés részeként jött létre. A kiváló minőségű gabona- és malátawhiskyt először külön-külön, legfeljebb hat évig bourbonhordókban érlelték, majd a konyakház által forgalmazott, korábban a Plantation Stiggings Fancy Ball kiadás érlelésére használt rumoshordóban 4:1 arányban házasították. Ezekben a hordókban végül egy több mint 15 hónapot töltöttek el együtt a whiskey-alapanyagok. Izgalmas ízvilágú ital, érdemes kipróbálni. Összesen 3750 palack készült belőle.
Isle of Harris gin (0,7L / 45%)
Harris a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének déli része. Innen kapta a nevét ez a különleges gin.
És mitől is olyan különleges? Attól, hogy e gin alapnövénye a környék tengeri vizeiben termő, kézzel gyűjtött cukormoszat (Saccharina latissima). Ezt egy helyi búvár és tengerimoszat-szakértő, Lewis Mackenzie kézzel válogatja a rejtett víz alatti erdőkből, majd helyben szárítják azokat. Természetesen az alapnövényt nyolc másik összetevővel egészítik még ki: az elmaradhatatlan borókabogyó, koriandermag, cassia-kéreg, angelikagyökér, fahéj, narancs, grapefruit és egy titkos fűszerkeverék. Ízét lágyítja az a friss, alacsony ásványianyagú esővíz, amely az Abhainn Cnoc a ’Charrain közeli forrásból áramlik. Helyben, kézzel palackozzák és címkézik, majd parafadugóval zárják le. Végül minden egyes palackra kézzel ragasztanak fel egy zárószalagot, amelyen a főzde földrajzi koordinátái vannak. Ez garantálja, hogy valóban egy prémium Harris gint tartunk a kezünkben. A gin többek között a Scottish Gin Award megmérettetésen 2017-ben aranyérmet kapott, ugyanitt a főzde 2018-ban az év skót lepárlója lett.
Plantation Pineapple Peated rum (0,7L / 40%)
A Teeling whiskey-t készítő ír lepárló és a Plantation rumokat forgalmazó francia Maison Ferrand cég újabb együttműködésének eredménye ez a merészen különleges, füstös és ananászos ízvilágú rum. A rumot ex-Teeling whiskey-s hordókban érlelik, ez adja füstös karakterét.
És hogyan készült a whiskey-s hordókba kerülő rum? Kézzel feldarabolták az ananászt, majd egy hétig áztatják a Three Stars rumban, végül lepárolták a Ferrand rézüstjében. Egy másik adag ananászt pedig Original Dark rumban áztattak 3 hónapig. A két külön, ananásszal ízesített italt összeöntik, ez a keverék kerül további 3 hónapra a Teeling whiskey-s hordókba. És íme, kész is a Plantation Pineapple Peated!
Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Chinkapin Oak (0,7L / 50%) (A tavaly ősszel megjelenő sorozat első részéből már csak 2 db termék érhető el)
A Wonders of Wood sorozat első kiadása, amelyet 50% malátázott árpából és 50% malátázatlan árpából készítenek. Háromszoros lepárlása kizárólag hagyományos réz lepárlóüstben zajlik, majd szűz Chinkapin amerikai fehér tölgyfahordókban érlelik. 50%-os abv-vel palackozzák, hidegszűrés nélkül.
A Teeling Whiskey-nél hisznek az ír whiskey evolúciójának előmozdításában, a nem szokványos és egyedi palackozások létrehozásával. A Wonders of Wood sorozat is ennek az innovatív küldetésnek a része, törekvés arra, hogy feszegessék az ízek határait egyedi hordófafajták használatával.
Mit érdemes tudni a chinkapin tölgyről?
A chinkapin tölgy több országban is őshonos, például természetes erdőségeket alkot Angliában, Kelet- és Észak-Amerikában egészen a mexikói határig. Lombhullató fafaj, a fehér tölgyek rendjébe tartozik, kérge fehéres. E tölgyfaj törzsének kerülete akár a 9 métert is elérheti, és több mint 30 méter magasra is képes megnőni. A chinkapin makktermése szár nélkül jelenik meg a fán. A chinkapin kiváló faanyag bútorok, hordók készítéséhez. E tölgyfaj a nedves, termékeny talajt kedveli, de sokféle talajtípuson megél. E whiskey ízében szépen kirajzolódik a banánkenyér és a gyömbéres fűszerek könnyed tánca. Lecsengésében pedig a fás fűszeresség dominál némi étcsokoládéval és egy csipetnyi fekete borssal. Kivételes ital, jó szívvel ajánljuk.
HAMAROSAN ELÉRHETŐ:
E sorozat második tagja 2023. március első felében a WhiskyNet kínálatában is elérhető lesz.
Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Portuguese Virgin Oak (0,7L / 50%)
Ízprofil:
illat: citrusos jegyek, fűszerek, majd bőrszerű illat és szegfűszeg jellemzi
íz: kiégetett tölgy, különleges, ínyenc lekvár borssal és szerecsendióval
lecsengés: melengető, dohányos-borsos, vaníliás, malátás
Érdemes nézni webáruházunkat, aki szeretne rendelni belőle.
nginious! Smoked & Salted gin (0,5L / 42%)
Svájc eddig általában a hegyeiről, a bankjairól, a csokoládéiról és a hajszálpontos óráiról volt leginkább híres. Mostantól még valami másra is büszkék lehetnek: ez pedig a nginious! gin.
Az nginious! gyártásakor a növényeket különböző csoportokba válogatják, és szeparáltan párolják le kis tételekben, majd csak ezután keverik össze. Az nginious! Smoked & Salted esetében a borókától különválasztva párolnak le hozzá keserűnarancsot, birset, koriandert és gyömbért. De az igazi meglepetés a külön lepárolt füstölt gesztenye. Ez ad a ginnek egy különleges füstös ízvilágot, anélkül, hogy eluralná azt. Utolsó lépésként pedig egy ritka alpesi füstös sókockát, a Sel à l'Ancienne-t adják a keverékhez. A keverés után még 6-8 hétig pihentetik, mielőtt helyben palackozzák és címkézik.