Blog

6 skót whisky: telitalálat karácsonyra

A skót Douglas Laing nagymúltú független palackozó kreatív munkatársai így év vége felé minden évben meglepnek bennünket karácsonyi, limitált kiadásaikkal. A cég bármelyik palackozása telitalálat lehet karácsonyra.

Karácsony a whiskysüvegben:

1.

Big Peat Karácsonyi kiadás 2021 díszdobozban (0,7l, 52,8%)- ÚJ, limitált kiadás

Az idén már 11. alkalommal szánkázott be hozzánk a füstös Big Peat Karácsonyi kiadása. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a palack a Douglas Laing független palackozó egyik legnépszerűbb whiskyjének karácsonyi különkiadása. Nagyszerű füstös single malt whiskykből alkották meg úgy, hogy legjobb formájában tudja átadni nekünk azt a bizonyos Islay szigeti érzést: hamu, füst, óceánpart: és mindezt 52,8%-os alkoholfokon. Erősen limitált kiadás, kizárólag csak a 2021-es téli szezonban elérhető. Whiskyfogyasztóknak elsőrangú ajándék mikulásra, karácsonyra, téli szülinapra, vagy csak hosszú téli estékre.

 

Big Peat és Scallywag barátság

2.

Scallywag The Winter Edition Cask Strength 2021 (0,7l, 53,1%) - egy téli foxi behízelgő kedvessége

A Douglas Laing kedves kis mihasznája "scallywag" egy Mikulás sapkát kapott ajándékba. De a 4200 palackos kiadás nem csak ettől különleges, hanem attól is, hogy sherryhordós érlelésű: a speyside-i whiskyket magába foglaló Scallywag 2021-es téli, limitált kiadása, ugyanis Oloroso és Pedro Ximenez sherryhordókban érlelődött. Aromavilágában erőteljesen megmutatkozik a sötétbogyós gyümölcsös hatás, a kakaós, valamint a téli fűszeres zamat. Teszi mindezt természetes hordóerősségen.

 

3.

The Epicurean Tawny Port Edition díszdobozban (0,7l, 48%) új kiadás

Ezt a kiváló lowlandi blended malt whiskyt most portói boroshordóban utóérlelte a Douglas Laing. A The Epicurean kiadások mindig egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeverékeket tartogatnak.

Illatában markánsan tetten érhető a körte a zöld almával és némi pirosgyümölcsös édességgel. Ha pedig megkóstoljuk ezt az új kiadást, eleinte a csokis, majd a krémes karamelles „turbulencia” varázsol el minket. Mindig lédús gyümölcsjegyekkel teli. Röviden: zseniális!


4.

Timorous Beastie 10 éves (0,7 l, 46,8%) – a félénk kisegér

A Douglas Laing jubileumi évének (2018-ban volt 70 éves a cég) első új, limitál kiadása volt. Highland-maltokból megalkotott whisky 46,8%-os alkoholfokon.

Ha megszabadítjuk a dugótól, illatában „felcsendül” a malátás édesség, friss piskóta meleg juharsziruppal leöntve, némi nektarinnal. Megkóstolva pedig meleg vajas pirítós, gyengéd fűszerek, valamint egyedi gabonás karakterek keverednek benne harmonikusan. Könnyed gyümölcsös jegyei sokáig velünk maradnak.

 

5.

Arran 2013 8 éves Provenance Coastal Collection (DL14960) (0,7l, 46%) 2021-es kiadás

8 éves Arran single cask 320 palackos erősen limitált kiadásban.

A Douglas Laing független palackozó Coastal Collection sorozatába bekerült egy 8 évig érlelt whisky. Maga a sorozat az idilli skót szigetvilág és az azt körülvevő tengerek előtt tiszteleg, így az ebben a régióban fellelhető lepárlók italait mutatja be single cask, nem hűtve szűrt, színezékmentes palackozásokban. A DL14960-as számú ex-bourbonhordójából világszerte 320 palack került kiadásra 2021 nyarán.

Szép malátás jegyei mellett a vanília, a szerecsendió, a vajas tészta ízei is megjelennek. Csábítóan finom. Nem csak gyűjtők figyelmébe ajánljuk!

 

6.

Tamdhu 12 éves Old Particular (0,7 l, 48,4%) – Whiskykincsek Speyside-ról

A Tamdhu egy kiváló whisky a skót Speyside whiskyrégióból. A Tamdhu lepárló az Edrington Grouphoz, ahhoz a vállalatcsoporthoz tartozott, amelyik többek között a Famous Grouse, Macallan, Highland Park lepárlókat is birtokolta. A cég a Tamdhu maltjait általában a különféle blendekhez használták. Ezen változtatott most a Douglas Laing Old Particular sorozata.

Ezt a Tamdhu single malt whiskyt 2006 novemberében párolták le, majd 12 évnyi érlelés után, 2018 decemberében, 48,4 fokon palackozták. Ízvilágában a tipikus Speyside-jegyek fedezhetők fel. Mindössze 427 palackot adtak ki belőle! Ínyenceknek, gyűjtőknek jó szívvel ajánljuk.