Blog | Francia párlat

6 cognac, ami megváltoztatja a cognacokról alkotott véleményedet!

A francia párlatok közül a cognacról az az általános hazai vélekedés – tisztelet a kivételnek -, hogy az idősebb generációk itala, „nem nagy durranás”. Na, most bebizonyítjuk ennek éppen az ellenkezőjét.

Franciaország számtalan kulináris kinccsel ajándékozta meg a világot, gondoljunk csak a jobbnál-jobb borokra, sajtokra, vagy éppen a kollektív francia konyhaművészetre. Ha pedig a francia párlatokra gondolunk, az elsők között biztosan a cognac „ugrik be” sokaknak.

A cognacot minden túlzás nélkül nevezhetjük a francia párlatkategória királyának.

 

Innováció és a hagyományőrzés tisztelete

A Pierre Ferrand cég nem csupán innovatív, de palackozásaival tabukat is dönget, így joggal fogalmazhatunk úgy róla, hogy leporolja a cognacról a régi, berögzött, hamis feltételezéseket, miszerint a cognac a nyuggerek vagy a „maradiak” itala.

lepárlás

A Ferrand cég többszáz éves történelemmel büszkélkedhet, ami előtt a 10 Generation palackozásuk is tiszteleg. A cég jelenlegi vezetője Alexandre Gabriel, aki egy vérbeli „párlatpolihisztor”: nem mellesleg az ő nevéhez fűződik a Citadelle gin és a Plantation rum megalkotása is.

A Ferrand cég közel 400 éves történelme

A családot és a céget 1630-as évek óta jegyzik, és a tudás és tapasztalat generációkról generációkra szállt. A család utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt.

A család egyik jelentős személyisége volt VIII. Elie Ferrand, aki az 1870-es években fáradhatatlanul kutatta a különféle szőlőfajtákat és kísérletezett, desztillált és érlelési technikákkal próbálkozott. A szőlőbirtokán egy kisebbfajta állatkertet is létrehozott, sőt zebrák-vontatta „hintón” járt a közeli templomba.

VIII. Elie Ferrand

Fáradozásai nem voltak hiába, ugyanis olyan cognacot tudott készíteni, amelyet előszeretettel szolgáltak fel III. Napóleonnak, valamint az 1900-as Paris World Fairen aranyjelvénnyel tüntették ki.

elismerés

Pierre Ferrand cognac és a prémium minőség

A Pierre Ferrand konyakokat teljes mértékben a Cognac régió legjobb termőterületéről, Grand Champagne-ról származó szőlőből készítik. Azon belül is az Angeac-Champagne területet részesítik előnyben, amelyet a hozzáértők "arany-háromszögként" is neveznek, annyira különleges terroir jellemzi. Az itteni dombos-lankás talaj nagyon magas mésztartalma biztosítja a szőlő kiváló minőségét és savtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőségű konyak megalkotásához. A lepárlás hagyományos módon kisméretű rézüstökben történik. A desztillációhoz a finom borseprőt is felhasználják, amely által kiválóan tudják koncentrálni a bor aromáit, kivételesen gyümölcsös párlatot nyerve. Az összegyűjtött eau de vie-t kisméretű tölgyfahordókban érlelik, hét különböző adottságú pincében (szárazabb, nedvesebb), Logis d'Angeac-ban. A hordók eltérő mértékben vannak belülről kiégetve, így kerülve el a túlzott kesernyés ízt, amit a tölgyfa tanninjai kölcsönözhetnének a párlatnak.

vegyszermentes szőlőkezelés

Juhoké a főszerep

A Frerrand cégnél a szőlőbirtokon a gaz és a fű elburjánzása ellen nem vegyszereket használnak, hanem Shropshire-juhokra „bízzák” a szőlőtőkék közötti terület tisztán tartását.

Cognac Ferrand 10 Generations (0,5 l, 46%) – Tisztelgés az elődök előtt

1630-tól kezdődően, tíz generáción keresztül öröklődött a borászat és a lepárlás tudománya a Ferrand családban, amelynek utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. Ezt a konyakot az ő személyisége ihlette. A 10 Générations tiszteleg tehát az elődök kemény és állhatatos munkája előtt, akik nélkül nem készíthetnének ma olyan kiváló párlatokat a Ferrand konyakházban. Ez a termékük az International Wine & Spirits Competition megmérettetésen a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a GOLD OUTSTANDING rangos elismerést is. Grande Champagne Cognac, kizárólag Ugni-Blanc szőlőből, francia tölgyfahordóban érlelik, melynek 20 százalékában előtte a híres Sauternes desszertbor pihent. Friss és gazdag konyak.

Illata gyümölcsös fűszertortára emlékeztet, mazsola, sárgabarack, kókusz és karamell, de a szerecsendió és gyömbér is tetten érhető. Íze teljesen lekerekedett, kissé tölgyes, leheletnyi borssal. Sült körte, méz, muskotályszőlő jegyei fedezhetők még fel benne ananásszal és szegfűszeggel.

Cognac Ferrand 1840 (0,7l, 45%) – A koktélfenomén

A Ferrand konyakház ezen kiadását a XIX. századi francia koktélkvilág ihlette, amikor is a koktélok aranykorukat élték. Elkészítéséhez a keverőmester, Alexendre Gabriel, barátja, David Wondrich segítségét kérte, aki a koktéltörténelem szakavatott ismerője. David elmondta, hogy az akkoriban használt konyak-alapanyagok jóval fiatalabbak, vibrálóbbak, aromákban gazdagabbak voltak, mint a napjainkban e célra használt VS konyakok. Így az 1840 konyak is egy roppanós, a must, a méz és a fűszerek aromavilágát körbejáró, fiatalos ital lett, amely kiválóan alkalmas koktélok készítéséhez.

Ha poharunkba akarjuk idézni a XIX. század koktélvilágát, bátran készítsünk vele egy Mint Julep koktélt, ahogy azt az aranykorban közismert bárosnak számító Jerry Thomas is úttörő módon megtette.
 
 

Cognac Ferrand Ambré (0,7l, 40%) – Az ellenálhatatlan borostyán

Ennek a Ferrand konyaknak a megalkotásakor Alexendre Gabriel keverőmester kifejezetten a ritka és kevésbé ismert szőlőfajtákra összpontosított. Legizgalmasabb összetevője a különleges Colombard-szőlőfajta, ami virágos (írisz és liliom) és gyümölcsös (alma, körte, barack, aszalt szilva) aromákat is hordoz. Ez adja a borostyán névre keresztelt konyak fő jellegzetességeit. 40%-os alkoholtartalommal palackozták.

Egy vibrálóan friss cognac, illatanyagában megjelenik az alma és a körte finom aromái.

Ízében vanília, florális jegyek, ibolya, sárgabarack és aszalt szilva jelenik meg. Kiválóan kiegyensúlyozott ital.  Egyedülálló íztulajdonságai tökéletesek a Sidecar koktélhoz.

 


Cognac Ferrand Selection Des Anges (0,7 l, 41,8%) – Egy különleges konyakalkotás

Egészen idős konyakokból van kikeverve ez az ital, amelyet a chicagói Beverage Testing Institute 95 ponttal és aranyéremmel jutalmazott. A maga nemében is különös karakterrel bír ez a konyakalkotás, hisz a Grande Champagne Cognac régió egészen gyümölcsös, már-már egzotikus és virágos oldalát domborítja ki és mutatja meg.

Illatában a jázmin tea, dió, vaníliás tölgy és csokoládé is felfedezhető csakúgy, mint a kajszibarack vagy a bogyós erdei gyümölcsök. Ízében pedig az illatban is megismert virágos vonal bontakozik ki, némi mangóval, sáfránnyal, gyömbérrel, szerecsendióval és mézzel. Exkluzív megjelenés egy exkluzív italnak.


 

Cognac Ferrand 2013 Tokaji Cask finish (0,7l, 50,8%) – A világ első, Tokaji hordós finiselésű konyakja!

Ennél a palackozásnál ismét megmutatkozik a Tokaji hordó nagyszerűsége, mint ahogy azt más italok esetében is várni lehetett. Cognac legjobb termőterületeiről, a Grand Champagne régióból származó Premier Cru alapanyag, a Ferrand cognacház szakértelme jellemzi a Ferrand single cask palackozásokat. Nincs ez másképp a WhiskyNet számára palackozott, egyetlen hordónyi cognacnál sem, amely 2013-ban került lepárlásra, Tokaji hordóban finiselték és hordóerősségen palackozták. A palackon látható címke is egyedi: az azon látható fotót mi, a WhiskyNet választotta ki a Ferrand családi fotóarchívumából, így semelyik másik palackozáson nem lehet vele találkozni. Nagyon összetett, komplex ital, amely illat- és ízanyagában gyönyörűen átjönnek a mazsolás, tokajis jegyek. Mindössze 126 palack készült belőle!
 

Cognac Ferrand Renegade No.3 (0,7l, 48,2%) – Az innovatív, „lázadó” cognac

A Renegade sorozat olyan limitált mennyiségben megjelenő italokat tartalmaz, amelyek jól megmutatják a Ferrand konyakház lázadó, a szokványosnak ellentmondó stílusát. Megalkotásukkor Alexendre Gabriel keverőmester feledésbe merült konyakkészítési technikát is alkalmaz, ahogy egészen innovatív módszereket is – de semmiképp nem a bevált, hétköznapi gyártási/érlelési technikákat. Illata intenzív és gyümölcsös, amelyben teret nyer a narancs, guava, a mandula és a vanília. Ízében szintén megmutatkozik a gyümölcsös vonal, leheletnyi birsalmával, őszibarackkal, szerecsendióval és fahéjjal. Lecsengése rendkívül hosszú.

A harmadik kiadásnál a 2011-es lepárlást követően az érleléshez kétféle hordót is használtak: az új tölgyfahordók után jamaicai rumoshordót, összesen 10 éven keresztül érlelték.

„Mi alkotók vagyunk, azzal dolgozunk, amit a természet ad számunkra. Mindig nyitottnak kell lennünk az újra, anélkül, hogy korlátoznánk önmagunkat. Mert a ma sikeres kísérletezéseiből lesznek a holnap hagyományai.” Alexandre Gabriel