Blog | Whisky

5 whisky 5 ország - Italok és a mögöttük lévő történet

A nyár az utazások időszaka, amikor sokan kelnek útra a már jól ismert vagy az ismeretlen úti céljuk felé. Most mi is egy „világ körüli” utazást teszünk öt izgalmas országba, és megismerkedünk néhány különleges whiskyvel.

 

Waterford – egy nem szokványos whisky Írországból

A Waterford nemcsak azért nem szokványos, mert ír létére nem e-vel írja a whisky szót, hanem az ital gyártási folyamatai és protokollja miatt is.

Az ír Waterford Distillery az első olyan whiskykészítő a világon, amelynek alapanyagai között biodinamikus művelésből származó árpa is helyet kap.
A biodinamikus művelés olykor olyan meghökkentő módszereket is magába foglal, mint például a trágyával töltött tehénszarvak földbe ásása a talaj „fermentálása” érdekében, s ezen praktikákat a holdnaptárhoz igazítják. A cél pedig nem más, mint a kemikáliamentes termőtalaj fenntartása.

A bornál már megszokhattuk, hogy a karakter egyik legfontosabb eleme a termőhely (terroir) és a fajta.

Ezt az elvet próbálják „átültetni” a Waterfordnál is. De vajon a whisky esetében is meghatározó tényező lehet az árpa termőhelye és fajtája? Ennek kiderítését is célul tűzte ki a Waterford, amely mintegy 70 gazdával áll kapcsolatban, akiknek árpatermését külön-külön, farmonként dolgozzák fel, párolják le és palackozzák. Érdemes megkóstolni nem mindennapi tételeiket.

Tomatin - The softer side of the Highlands - Skócia

A Tomatin lepárló whiskyjeit a „The softer side of the Highlands” szlogennel értékesítik, és bizony van is ebben a szlogenben valami.

A Tomatin lepárló a Monadhliath-hegy lábánál fekszik, csupán néhány kilométerre a híres Loch Nesstől. Az egyik legmagasabban működő lepárló a highlandi régióban, a tenger szintje felett 315 méterrel.
A Tomatin whiskyk nagyon szerethető, könnyen fogyasztható whiskyk, amelyek nem csupán nyomokban tartalmazzák a tipikus highlandi aromákat. Innovációjukat dicséri, hogy nemrég (2021-ben) egy új sorozattal is előrukkoltak, ez pedig a French Collection sorozat, amelyben a lepárló azt kívánja bemutatni, hogy a különböző hordós utóérlelések milyen hatással vannak egyazon párlatra.

 

Templeton  - „Amerikából jöttem”

A Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is az Iowa állam-beli Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítés gyanánt rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez a whiskey a tilalom idején igen népszerűvé vált, annyira, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. A 60-as években hivatalosan is bejegyezték a Templeton Rye Whiskey nevet, az elmúlt időkben a jogutódok pedig szeszfőzésbe kezdtek egy régi recept alapján. Napjainkban több amerikai államban is igen keresett, elsősorban magas minősége miatt. A 90%-ban rozst, 10%-ban árpamalátát tartalmazó whiskey-t Jim Murray 93 ponttal jutalmazta 2011-es Whisky Bibliájában, és bevezetésképpen így jellemzi: Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey. A Templeton az utóbbi időben átesett egy ráncfelvarráson, a külcsín tetszetősebb lett a megbízható tartalom mellett.

A Templeton Rye 4 éves, literes kiadása most akciós áron elérhető ide kattintva!

 

Amrut - India büszkesége

Csalódni nem nagyon lehet bennük, hiszen a világ legjobb bárjaiban is felszolgálják őket. A hindu mitológia szerint, amikor az istenek és démonok harcukban az óceánt felkavarták a Meru hegyét használták köpülőnek. Ennek során keletkezett egy arany serleg, amely az életelixírt tartalmazta. Ezt a folyadékot nevezték „Amrutnak", innen kapta a nevét a lepárló az 1948-as alapításakor. Már ez a tény is jó ómennek bizonyult…Az Amrut single malt whiskyje a Himalája lábainál termett, válogatott indiai árpából készül. Gondos cefrézés után kis adagokban párolják le a természetes aromák megőrzése érdekében. Tölgyfahordókban érlelik különleges trópusi körülmények között 3000 lábbal a tenger szintje felett Bangalore-ban. A whisky természetes karakterének megőrzését szem előtt tartva a lepárló az ún. „non chill filtered” módszert használja, vagyis a whisky hűtés nélküli szűréssel készül. A lepárló évről-évre óriási fejlődésen megy keresztül, például az idén kiadták a Spectrum 004 2021 (0,7l, 50%) kiadásukat. A Spectrum egy merész újítás a whiskygyártás világában: a másodérleléshez használt hordó nem egyfajta hordódongák felhasználásával készült, hanem négy különböző típuséból. Pazar whiskyélményt nyújt.

  

Kavalan - a távoli Tajvanról

A Kavalan egy igen különleges whisky a távoli Tajvanról. Nevét Yilan megye ősi törzséről kapta, malátázott árpáját pedig egyenesen Skóciából. A Kavalan whisky lepárlásakor  alapvetően édes karakterű italokat készítenek, amelynek  érleléséhez válogatott, minőségi hordókat használnak; többek  között bourbon-,  sherry-,  portói  boroshordókat. Tételei egytől egyig a magas minőséget képviselik, és számos olyan palackozással büszkélkedhetnek, amelyek már több nemzetközi versenyen is bizonyítottak.
Érdekesség, hogy a négyemeletes tárolóházakban a  hordók össze vannak kötve egymással, így előzik meg az igen gyakori földrengés okozta károkat.