Hírek

5 amerikai whiskey, amit érdemes tesztelned

Az Egyesült Államok területén számos lepárló üzemel és nem csak Kentucky és Tennessee államokban.  Ha bourbon, akkor Amerika. Alábbi válogatásunkban figyelemreméltó cégek igényes italai kerülnek terítékre.

Buffalo Trace – a bölények nyomában

A bölények (Buffalo-k) végeláthatatlan sora taposta ki azokat az ösvényeket, melyek megmutatták a nyugatra vezető utat Amerika számára. A legendás felfedezők, az első pionírok és telepesek mind ezeket a csapásokat követték.Az a hely, ahol a bölények útja keresztezte a Kentucky folyót, épp csak egy kicsit fekszik északabbra a mai Frankfort városától.A tiszta folyóvíz és a gazdag földek kiváló adottságokat kínáltak a gabonatermesztéshez, amit természetesen hamar követett a szeszfőzés gyakorlata is. Itt kezdte meg működését több mint 200 éve a Buffalo Trace Distillery, ami mára Amerika egyik legöregebb whiskey-lepárlója. A mesterek által körültekintő gondossággal lepárolt Buffalo Trace whiskey zamatokban gazdag, komplex és sima ízeket kínál.

 

 

 

 

 

 

Templeton Rye - egy brilliáns rozswhiskey

Templeton Rye 6 éves  (45,75%)

A ’Templeton Rye’ elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítésül rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez a whiskey a tilalom idején igen népszerűvé vált, annyira, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. A 60-as években hivatalosan is bejegyezték a Templeton Rye Whiskey nevet. Napjainkban több amerikai államban is igen keresett első sorban magas minősége miatt. A 90%-ban rozs, 10%-ban árpamalátát tartalmazó whiskey-t Jim Murray 93 ponttal jutalmazta. A 8. Whisky Show-n is rengeteg elismerést aratott és azóta is töretlenül egyre több rajongót szerez magának. Mindkét változata nagyszerű ízeket rejt, a 6 éves és a 4 éves is.

Templeton Rye whiskey-k

 

 

 

Woodford Reserve – a letisztultság példaképe

Egy különlegesen szép palackban egy különlegesen finom bourbon!

Az amerikai whiskey-gyártók mindig is igyekeztek egyedi formájú és címkéjű palackokat megtölteni. A Woodford Reserve lapos üvege épp úgy a minőségre utal, mint a címkék letisztult és egyszerű grafikája.  Az 1812-ben alapított lepárló ma már nem csak amerikai értelemben nagy múltú. A mélybarna, mézszerű whiskey, amit gyártanak benne, mindenkit magával ragad, aki egyszer is megkóstolta. A bourbon rajongok számára kötelező gyakorlat! Alább Jim Murray kóstolói jegyzete olvasható.

Kis szériás whiskey, címkéjén feltüntetésre kerül a batch szám (melyik palackozási szériából való), valamint a palackszám is! Több nemzetközi díj büszke tulajdonosa. (pl. 2014, 2013, 2012, 2011 San Francisco World Spirits Competition: Gold Medal)


Még több Woodford whiskey

 

 

 

Koval Bourbon (0,5 l, 47%) - a világ első gluténmentes whiskey-je

Egy több szempontból is különleges palackozás, hiszen nemcsak organikus, hanem gluténmentes is, mivel összetevője – a kukorica – nem tartalmaz glutént, így a glutén-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Ez a single barrel palackozású kézműves bourbon whiskey jó benyomásokat tett  már több Whisky Show látogatóira is, sok pozitív visszajelzéssel. Mind a bourbon, mind a rozsos (Rye) változata kiváló választás.

 

Koval termékek

 

 

 

 

Jack Daniel's Single Barrel (0,7 l, 45%) – a nagy klasszikus különleges palackozása

A Jack Daniel’s-sorozat egy hordóból lepalackozott tétele! A single barrel kiszerelések az amerikai whiskey-k királyai, ugyanis az USA-ban a magas – gyakran sokemeletes –italraktárak terjedtek el, így a magasabb rekeszeken található hordókban lévő whiskey a nagyobb hőingadozás miatt jobban átveszi a fa ízét, azaz intenzívebb lesz, mint a lejjebb érlelődők. A single barrel palackozások ezért mindig a felső hordókból kerülnek ki.

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.