Blog

5 whisky a felkelő nap országából

A japánok hihetetlenül kreatívok, és ezt bizonyítja változatos whiskykínálatuk is. Az alábbi tételek 2024 januárjában kedvezményesen elérhetők a készlet erejéig.

Yoichi Discovery - unpeated (0,7L / 47%)
2021-ben a Nikka mindkét lepárlójából, a Yoichiból és a Miyagikyoból is piacra dobott egy-egy single malt whiskyt 20 000 palackos mennyiségben, Discovery néven, egy új sorozat két első tagjaként. Amikor a Yoichi és a Miyagikyo whiskyjéről beszélünk, általában azt várjuk, hogy az előbbi nehezebb és gazdagabb lesz, tőzegfüstös felhangokkal., az utóbbi pedig világosabb, gyümölcsös és virágos árnyalatokkal. Az izgalmas új Discovery sorozathoz azonban úgy tűnik, a Nikka megfordította a kapcsolót. A két új kiadás közül a Yoichi nem tőzegelt malátából készült, ami eléggé meglepő, hisz a lepárlóból eddig tőzeges tételek látták meg a napvilágot. A Discovery sorozat célja, hogy megmutassák a Nikka cég whiskygyártásának mélységeit, amelyet az évek során fejlesztettek ki.

Miyagikyo Discovery - peated (0,7L / 48%) 
Íme, a Discovery sorozat másik tagja, a Miyagikyo, amely tőzegelt malátából készült.Gazdag, komplex whisky, szép ívű tőzegfüsttel.

Suntory World Whisky AO (0,7L / 43%) 
A Suntory World Whisky AO egy „nemzetközi” blended whisky kiadás Japánból, amely öt különböző ország whiskyjét tartalmazza: Skóciából, Írországból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Japánból. Az „AO” nevet „kéknek” fordíthatjuk, és az óceán színére utal, amely mind az öt országot körülöleli. Nem tőzeges.

Yamazaki 12 éves (0,7L / 43%) 
A Suntory egy hatalmas japán élelmiszeripari óriás, számtalan különféle termékkel az üdítőitaloktól a sörön át, egészen a különleges minőségű whiskykig. A Suntoryhoz két nevezetes japán single malt lepárló is tartozik: a Yamazaki és a Hakushu. Mindkettőre a gyümölcsös, lágy ízek a jellemzőek. 
A Yamazaki single malt különlegessége, hogy három különböző tölgyfahordóban is érlelik a whiskyt, mielőtt az a palackba kerül. A hagyományos amerikai bourbonhordó mellett spanyol és japán hordóktól kapja a Yamazaki single malt a csak erre a whiskyre jellemző ízvilágot, minőséget.


Mars Komagatake Tsunuki Aging 2019 (0,7L / 56%) 
Japán legmagasabban fekvő lepárlója a Shinshu: fiatal lepárlómesterének kezei közül sorra jelennek meg az izgalmasabbnál izgalmasabb limitált kiadások: évjáratos single maltok, különböző hordós utóérlelések és (más japán lepárlókkal összefogva) blended maltok is. 2016-ban pedig megnyitott a Hombo Shuzo cég második lepárlója is, a Tsunuki. A Tsunuki Aging kiadás az új lepárló bemutatását idézi. A 2019-es kiadást a Shinshu lepárlóban párolták le, de a Tsunuki tárolóházaiban érlelődött három éven keresztül bourbon-, és sherryhordókban.  

Még több japán whisky