Blog

5 whisky, amit ha megkóstolsz, a kedvenced lesz

Vannak italok, amelyeket vétek csak úgy „kutyafuttában” meginni, érdemes inkább kicsit körüljárni őket, barátkozni velük, mert megérdemlik és meghálálják. Ezen italok közé tartoznak az alábbi tételek is.

Penderyn Portwood (0,7l, 46%)

2022. júliusában akcióban, vagy a készlet erejéig

Wales „aranya” közül a Portwood kiadás a Gold-sorozat tagja. Egy korjelölés nélküli single maltot tisztelhetünk benne, amely az ex-bourbonhordós érlelést követően portói boroshordós utóérlelést is kap. Izgalmas, és nem mindennapi tétel. Nagy sikert aratott a tavalyi Whisky Show-n is. Illatában tetten érhető a gazdag gyümölcsöség, étcsokoládéval és áfonyával, valamint a pirított tölgy árnyalata keveredik a sült diós szárazsággal. Ízében pedig jól átjön a gyümölcsös gazdagság, mézzel és fűszeres jegyekkel. Lecsengése sima, puha, tölgyes, mézes édességgel, amely finoman megpihen a nyelven.

 

GlenAllachie 15 éves (0,7 l, 46%)

Speyside egyik üdvöskéje a GlenAllachie lepárló, amelynek 15 éves single maltja már évek óta (2018) stabil tagja a lepárló alapsorának. Ez az ital "a drágakő a koronánkon" - ahogy a lepárló honlapján olvashatjuk. Billy Walker szerint az igazi GlenAllachie-DNS megtestesítője - a sherryhordós érlelés és a GlenAllachie párlatkarakterének tökéletes egyensúlya.

Illában fellelhető a mazsola, a vajkaramella és az édes fűszerek, ízében pedig szintén megjelennek az illatában tapasztalt aromák, megspékelve banánnal, narancshéjjal és étcsokival.
 


Waterford Sheestown 1.2 (0,7l, 50%)

Az írországi Waterford Distillery egy különleges „kísérletet” végez az italaival. A bornál már megszokhattuk, hogy a karakter egyik legfontosabb eleme a termőhely és a fajta. A Waterfordnál annak próbálnak utánajárni, hogy ez a whiskynél is érvényesül-e a fenti tézis, vagyis a nyersanyag termőhelye hatással van-e a végső italra. Feltételezéseik alapján a különböző farmokról, különböző talajtípusokról származó különböző fajta árpa más és más ízjegyeket hordozhat. A Sheestown illata malátás, mézes. gyümölcssüteményes, íze pedig lekerekedett, amelyben a fűszerek, a szegfűszeg, a vérnarancs, a méhviasz, az árpacukor és a gyömbér dominál, e nagyszerű ital lecsengése pedig hosszantartó.

 

 

Glengoyne 12 éves (0,7 l, 43%)

A Glengoyne lepárló a skót Highland és Lowland határán fekszik, gyönyörű természeti környezetben. A Glengoyne igen közkedvelt a whiskyrajongók körében. A Glengoyne single maltjainak egyik zászlóshajója a lepárló 12 éves kiadása. Citromhéj, tejkaramellás alma és leheletnyi kókusz – ezek a jegyek jellemzik ezt a kiváló single maltot. És a gondosan válogatott sherryhordók is megteszik a hatásukat az érlelés során. Skócia leglassabb lepárlási folyamata, valamint a tőzegmentes árpa egy egészen gazdag és jellegzetesen tiszta whiskyt eredményez. 2020 aranyérmese - International Spirits Competition. Kell ennél több? 

 

 

Benriach 10 éves NEW EDITION (0,7l, 43%)

A Benriach lepárló ezen favoritja 2015-ben jelent meg először, 2020-tól pedig új dizájnnal (New Edition) jelentik meg. Összetett, komplex whisky, ami természetesen az érlelésének is köszönthető (bourbon-, sherry- és szűz tölgyfahordós.) Illata vibrálóan friss és élénk, amelyben a zöld gyümölcsök, a párolt gyömbér és a mandarin is érvényre jut a vanília, a menta és a citrusok mellett. Ízében pedig a tölgy, az aszalt kajszi, az érett őszibarack, valamint a citromhéj is tetten érhető. Teli találat a skót single maltok kedvelőinek.