Blog | Bourbon

5 nagyon szerethető bourbon whiskey

A bourbon hazánkban is egyre népszerűbb. Nem csupán önmagában, vagy jégre töltve kiváló, hanem változatos koktélok alapanyagaként is közkedvelt. A WhiskyNet kedvenc bourbonjei

Bourbon whiskey – édeskés, csábító aromák

A bourbon whiskey minimum 51% kukoricát tartalmaz, és a párlat alkoholtartalma lepárláskor legfeljebb 80% lehet. A kukorica adja azt a kellemes édeskés vonulatot, amely minden bourbon whiskey sajátja. A kukorica mennyisége bourbonönként más és más, és így az aromák is kellően változatosak.

A bourbon whiskey-t legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, és a hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a tölgyfában található kevés cukor karamellizálódjon.

bourbon whiskey

A bourbon whiskey a nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta még a 19. században. Mind a mai napig szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés.

Íme, 5 bourbon whiskey, a WhiskyNet ajánlásával

 

Buffalo Trace Bourbon (0,7 l, 40%)

Az a hely, ahol a bölények útja keresztezte a Kentucky folyót, épp csak egy kicsit fekszik északabbra a mai Frankfort városától. Ezen e helyen már 1775-ben letelepedtek az első pionírok. A tiszta folyóvíz és a gazdag földek kiváló adottságokat kínáltak a gabonatermesztéshez, amit természetesen hamar követett a szeszfőzés gyakorlata is. Ezen a helyen kezdte meg működését több mint 200 éve a Buffalo Trace Distillery, ami mára Amerika egyik legöregebb whiskey-lepárlója. A mesterek által körültekintő gondossággal lepárolt Buffalo Trace whiskey zamatokban gazdag, komplex és sima ízeket kínál, de valószínűleg nem emiatt szeretik oly sokan ezt a bourbont, hanem egyszerűen azért, mert ez egy piszokul jó whiskey! A Buffalo Trace lepárló számos szakmai elismeréssel is büszkélkedhet.

 

Bib and Tucker Small Batch Bourbon (0,7l, 46%)

Bib and Tucker volt az Egyesült Államok legkiválóbb ünnepi- és báliruhagyártója a 17. és 19. század között. Nem véletlenül választották ezt a nevet ennek a bourbon whiskey-nek: ezt az italt is ugyanolyan gondosan gyártják, mint annak idején a legnemesebb ruhadarabokat.

A Bib & Tuckert kétszer desztillálják, először oszlop- majd hagyományos lepárlóberendezésen. A párlat 70% kukoricából, és 30% rozs- és malátakeverékből áll. Kis adagokban készítik, majd legalább hat évig új, kiégetett tölgyfahordókban érlelik.

 

Redemption Bourbon (0,7l, 42%)

A Redemption egy amerikai whiskey-márka, rye whiskey-k és magas rozstartalmú bourbon whiskey-k gyártására specializálódott. A Redemption Bourbon whiskey-t az Indiana állambeli Lawrenceburg városában készítik, a 172 éves MGP lepárlóban. 21% rozsból, 75% kukoricából és 4% árpamalátából készül, kétszeres lepárlással. Átlagosan 2,5 évig érlelik kiégetett új tölgyfahordókban. A magas kukoricamennyiség klasszikus édes ízt ad ennek a bourbonnek, fa vanília- és karamelljegyekkel, míg a rozs enyhén fűszeres ízt kölcsönöz az italnak.

 

Koval Bourbon (0,5 l, 47%)

Ezt a kézműves bourbon whiskey-t glutén-érzékenyeknek is ajánljuk: organikus alapanyagok, kis adagokban történő, single barrel palackozás. Kell ennél több?

A Koval lepárlót egy házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Mindketten a lepárlási technikák elismert szakértői nemzetközi szinten, akik egyetemi karrierjüket adták fel azért, hogy létrehozzák saját, kézműves főzdéjüket Chicagóban. Egy tanácsadócég tulajdonosaként (is) számos lepárlóberendezés tervezésében, telepítésében és elindításában segédkeztek szerte a világon. Robert Ausztriából származik, és nagyapja révén közvetlen lepárlási tapasztalatokat szerzett már egészen kis korától kezdve. Sonat dédnagyapja a 20. század elején pedig Bécsből vándorolt ki az Újvilágba szerencsét próbálni. Koval volt a beceneve, amely több európai nyelvben és a jiddisben is kovácsot jelent, ami nem mellesleg a szakmája is volt. Ugyanakkor a "koval" kifejezést "fekete bárány" értelemben is használták arra, aki eltér a többiektől és más fajta utakat keres. Birneckerék úgy érezték, hogy ez a felfogás rájuk is illik, hisz lepárlójukban számos újítást vittek végbe, nem beszélve arról, hogy minden termékük organikus és van kosher italuk is. Nem mellesleg Robert nagyapja a Schmid nevet viseli, ami szintén kovácsot jelent. Így kovácsolódott össze Sonat és Robert, aminek egyik gyümölcse a Koval Distillery lett, amelyre méltán büszkék.

Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, az összegyűjtött párlat pedig csak a középpárlatot (ún. szív) tartalmazza, így a legértékesebb aromák kerülnek a 30 gallonos (113,55 liter) hordókba érlelődni.

 

Woodford Reserve (0,7 l, 43,2%)

A bourbon-rajongók egyik nagy kedvence a Woodford Reserve, amely különlegesen szép palackja egy különlegesen finom bourbon whiskey-t rejt! A Woodford Reserve lapos üvege épp úgy a minőségre utal, mint címkéjének letisztult és egyszerű grafikája. A mély barna, mézszerű whiskey mindenkit magával ragad, aki egyszer megkóstolta. A bourbon-kedvelők számára kötelező gyakorlat!