Skót whisky | Blog

5 kormegjelölés nélküli whisky a szakértők ajánlásával

Nem mindig az idősebb whisky a jobb. A fiatalabb, kormegjelölés nélküli kiadások között is bőven találunk értékes gyöngyszemeket. Ráadásul kiváló ár-érték arányban.

Kingsbarns Dream to Dram (0,7l, 46%) - Lowland malátás gyöngyszeme

Ahhoz képest, hogy mennyi lepárló működött régen a Lowland régióban, az utóbbi évtizedekben alig pár aktív a vidéken. A 21. század eleje azonban itt is meghozta a várva-várt emelkedést. Egyre-másra nőnek ki a földből az új lepárlók, mint például a Wemyss család tulajdonában lévő Kingsbarns, aminek új párlatával a budapesti Whisky Show alkalmával is találkozhatott a közönség. Azóta eltelt egy kis idő és a párlatot immár whiskynek lehet hívni. A lowlandi új maltok közül az egyik legígéretesebb a Kingsbarns nedűje, fiatal kora ellenére már most igen szép jegyeket mutat.

Old Perth Original (0,7l, 46%) – A sherryhordós érlelés egyik nagyágyúja

Sherryhordós érlelésű speyside-i maltok adják a megújult Old Perth blended malt whisky gerincét.

Az Old Perth Original  blended malt skót whiskyt kifinomult sherrys jegyek, enyhe fűszeresség, szárított gyümölcsök és mézes szegfűszeg jellemzi.

Perth valaha Skócia "blending központja" volt a város, rengeteg whiskykereskedő cég mondhatta székhelyének. Az italt kiadó Morrison & Mackay - 2020 óta Morrison Scotch Whisky Distillers - cég öt generációnyi tapasztalata, szenvedélye és a családi tulajdon fenttartása a garancia arra, hogy a kezük közül csakis minőség kerülhet ki.

 

Old Pulteney Huddart (0,7 l, 46%) – csipetnyi füsttel megbolondítva

A közkedvelt Old Pulteney 2018 végén felkavarta az álló vizet és jól megszokott alapsorát átalakította. Bár a változás elkerülhetetlenül magával hozza, hogy pár nagyra értékelt palackozás kikerül a lepárló portfóliójából, szerencsére több új palackozást is üdvözölhetünk a megújult portfólióban. Az Old Pulteney a 10 év alatti érlelésű Huddart kiadásába a kifejezetten gazdag - a lepárlótól megszokott - testesség mellett egy leheletnyi füstös ízt is belecsempészett, ezzel téve még pikánsabbá ezt a mély, aranyszínű maltot.

 

Loch Lomond Original Single Malt (0,7 l, 40%) – Vigyázz, ropogós, mint a keksz!

Skócia egyik legszebb tava, a Loch Lomond, az országba látogató turisták egyik kedvenc úti célja. A Lomond tó partján működik 1814 óta az azonos nevű lepárló. A Loch Lomond jelenleg más lepárlókat is sajátjának tudó Bulloch-család érdekeltségébe tartozik, és mára Skócia egyik legnagyobb kapacitású szeszfőzdéjévé nőtte ki magát. A Loch Lomond Single Highland Malt kiváló példája a családi hagyományokra építő, klasszikus whiskyknek. Hagyományos réz lepárlóüstök, gondosan válogatott tölgyfahordók és türelmes érlelés a Lomond tó partján álló raktárak döngölt földes tárolóiban. Az Original Single Malt kormegjelölés nélküli alapmaltja, amely fiatal kora ellenére igencsak megsüvegelendő. Telt ízeiben a széna, a dohos pince jegyek mellett a pirított kenyér és a gazdag gabonás hatások, valamint az árpás édes aromák is felelhetők. Vigyázz, ropogós, mint a keksz!

 

Arran Barrel Reserve (0,7l 43%) – Egy könnyed, citrusos, vaníliás single malt a mindennapokra

Az Arran alapsora 2019-ben új taggal bővült, ez volt a Barrel Reserve, amely könnyed, citrusos, vaníliás stílusával, kiváló ár-érték arányával hamar meghódította a magyar piacot is. A Barrel Reserve a Lochranza Reserve belépőszintű single maltot váltotta le a cég alapsorban. Teljes mértékig bourbonhordós érlelést kapott: könnyű és elegáns textúrájú whisky a mindennapokra!