Skót whisky | Blog

5 könnyed nyári whisky Speyside-ról

Skócián belül Speyside a legtöbb lepárlóval „megáldott” whiskyrégió. Az itteni whiskyket, gyümölcsös, virágos, selymes ízük miatt nem véletlenül nevezik a szakemberek a „nyár” whiskyjeinek…

Speyside, a mesés hegyekkel, völgyekkel tarkított térség Highland északi részén, Inverness és Aberdeen városa között nagyjából félúton helyezkedik el. Bár ez a lenyűgöző folyóvölgy a felföldi tájat ékesíti, mégis külön whiskyrégióként tartják számon. 

A Skóciában jelenleg működő lepárlók nagy része itt tevékenykedik. A speyside-i malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz, amelyek mindig kapóra jöhetnek egy könnyed nyári whiskyzés alkalmával.

Íme, 5 nyári whisky Speyside-ról:

 

Glenfarclas 12 éves (0,7 l, 43%)

Glenfarclas 12 éves whisky tele van sherryvel és gyümölccsel! Nem véletlen, hogy oly sok whiskyrajongó visszatérő választása szerte a világon.
És az sem véletlen, hogy 2006-ban elnyerte a"Best Sherried Malt" címet a Single Malt World Cup megmérettetésen és azóta már számos további díjat is bezsebelt - köztük a 2020-as IWSC aranyérem.

Glenfarclas 12 éves (0,2 l, 43%) – 2022. június 1-28. között akcióban

 

Benriach 12 éves (0,7l, 46%)

2022. június 1-28. között akcióban

A Benriach egy olyan lepárló, amelyet nagyon lehet szeretni. Neve garancia a kiváló whiskykre. Megfordult itt Billy Walker whiskyguru is, aki szintén letette névjegyét a lepárlónál. Ma Rachel Barrie a lepárlómester, akinek innovációja új lendületet adott a márkának. A Benriach alapsor stabil tagja ez a 12 éves kiadás. Gazdag sherrys érlelés, tőzegmentes malátából. Érlelését tekintve sherry-, portói- és bourbonhordós: ezen hordók kombinációjából áll össze ez az édes, gyümölcsös karakter, amely némi fűszerességgel is csábít…

 

GlenAllachie 10 éves French Oak (0,7l, 48%)

Új, francia tölgyhordóban kapott utóérlelést a GlenAllachie Virgin Oak sorozatának ez a palackozása.
Az európai tölgy (Querus Robur) nem ismeretlen a whisky világában, hiszen megannyi sherryhordó és boroshordó készül ilyen tölgyből. Ez a whisky használt bourbonhordókban érlelődött, mielőtt 18 hónapra új, francia tölgyhordókba került utóérlelésre, melyeket a Haute-Garonne régióból szereztek be és 15 hónapig szárították a szabad levegőn. A francia tölgy kissé földes és fűszeres jegyeket kölcsönöz az egyébként édeskés, mézes és citrusos GlenAllachie whiskynek.

 

 

 

Benromach 15 éves NEW EDITION (0,7l, 43%)

2022. június 1-28. között akcióban

A Gordon & MacPhail független palackozó által felkarolt főzde igazi sikersztori lett, hisz azon koncepciójuk, hogy a '60-as éveket megelőző, tőzeges whisky stílust visszahozzák, tökéletesen bevált. Az enyhe-közepes füsttel megáldott, komplex élvezetet nyújtó italok nagyon sok követőre találtak szerte a világon. Mi is nagyon szeretjük, csak ajánlani tudjuk.  Ezt a 15 éves verziót az enyhe füst mellett bőséges sherrys, aszalt szilvás befolyás jellemzi, az elsőrangú, válogatott bourbon- és sherryhordós érlelés hatásaként. A 2018-as World Whiskies Awards nyertese a 13-20 éves speyside-i kategóriában, és ugyanitt a legjobb speyside-i whiskynek is megválasztották!

Aberlour 10 éves (0,7 l, 40%)

Az Aberlour 10 éves whisky is tipikusan a speyside-i single maltok változatosságát mutatja be. Érlelése sherry- és bourbonhordókban történik. Minőségét a következő adattal tudjuk leginkább alátámasztani: a 10 éves Aberlour világszerte több mint 50 országban érhető el, és műfajában határozottan az egyik legkomplexebb élményt nyújtó single malt.

 

+1 Highland

 

Glendronach 15 éves - Revival (0,7 l, 46%)  -  Highland

A Glendronach 15 Revival nem más, mint ahogy a neve is sugallja, egy igazi újjászületés, egyenesen Highlandről.

Nem véletlen kaparintotta meg 2019-ben az egyik leghíresebb szakmai verszenyen, a San Francisco World Spirits Competition megmérettetésen kategóriájában az aranyérmet.

Ínyenceknek fontos információ, hogy ez a palackozás Oloroso- és Pedro Ximenez sherryhordós érlelések kombinációja.

Illatában tetten érhető a maraschino cseresznye, érett földi szeder és étcsokoládé, ízében pedig megmutatkozik a „mézbe mártott kajszibarack”, az érett fügével. kóstolás után hosszan búcsúzik.  

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.