Blog

5 kiváló ital az őszi whiskyzéshez

Nyakunkon az őszi whiskyszezon. Te milyen italokat fedeznél fel leginkább? Single maltokat, füstös palackozást vagy akár hordóerős tételeket? Nézd meg ajánlatunkat. Most mindegyik akcióban.

Most valamennyi ital akcióban elérhető,  a készlet erejéig.

Ardnamurchan AD/ (0,7L / 46,8%) 
Az Ardnamurchan Distillery single maltjai számkóddal jelentek meg az elmúlt évek során, amelyek azt jelezik, hogy melyik év melyik hónapjában készült a batch. Most, hogy már több kiadáson átívelően kialakult a whisky profilja, elhagyják a számkódolást és simán csak AD/-nek nevezik a whiskyt. A karakter változatlan: tőzegelt és tőzegmentes malátából is készül a lepárlóban whisky és az alapkiadásban 50-50%-ban kapott helyet a két stílus, tehát alapvetően egy közepesen füstös whiskyt ismerhetünk meg benne. Az érlelését tekintve 65%-ban bourbonhordós, 35%-ban sherryhordós. Az Adelphi kiadásai egyre nagyabb népszerűségre tesznek szert hazánkban is, nem csoda, hogy az októberi Whisky Show-n is képviselteti magát.

Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Portuguese Virgin Oak (0,7L / 50%) 
A Wonders of Wood sorozat második kiadása teljes egészében Portugáliából származó szűz, azaz új tölgyhordókban érlelődött. A portugál tölgynek magasabb tannintartalma van, mint más, a whiskyiparban használt hordónak. Ez rendkívül ízes, dzsemes, dohányos és borsos ízeket kölcsönzött az italnak. A Teeling Whiskey-nél hisznek az ír whiskey evolúciójának előmozdításában, a nem szokványos és egyedi palackozások létrehozásával. A Wonders of Wood sorozat is ennek az innovatív küldetésnek a része, törekvés arra, hogy feszegessék az ízek határait egyedi hordófafajták használatával. A Wonders of Wood sorozat eladásaiból befolyt összeg egy részét ír őshonos fafajták ültetésére fogják fordítani Írország Wicklow területén, A Tree Council of Ireland egyesülettel együttműködve.
Az 50 százalékos alkoholtartalom jól áll ennek az italnak, karakteresebbé, határozottabbá teszi. 
 

MAC-TALLA Mara Cask Strength (0,7L / 58,2%) 
Morrison Scotch Whisky Distillers független palackozó szuper palackozása, hordóerőssen szállítva…  Ráadásul a Scottish Whisky Awards 2022 - Excellence in Branding  díját is elnyerte.
A Mac-Talla jelentése skót gaél nyelven egyébként "visszhangot" jelent. A Mac-Talla kiadásokban a Mara a tengeri jegyeket testesíti meg, így ízében füstölt grillezett hús, égetett tölgyfa jelenik meg és intenzív, erős tőzeges lecsengéssel búcsúzik. Pár csepp vízzel hígítva pedig más ízaromák is előbújnak ebből a prémium italból.

Koval Rye (0,5L / 40%) 
A Koval Rye nem egy átlagos rozswhiskey, ahogy maga a lepárló sem az. Az italt 100%-ban bio rozsból készítik. Egészen könnyű és friss, juharszirupos édességgel és fűszerekkel. Ráadásul small batch, vagyis kis adagokban készítik, és hogy fokozzuk még, a tulajdonságai között megemlítjük: single barrel, szűretlen, és csak középpárlatot tartalmaz, és teljes mértékben organikus. A Koval nem véletlenül került be a Whisky Magazine azon 100 lepárlójába, amelyet látogatásra feltétlenül ajánl. Speciális lepárlóberendezésüket a német Kothe cég készítette. A rézüst tetején különleges és szokatlan buboréksapka van, valamint kapcsolódik hozzá két kisebb oszlopüst is, így a legjobb aromákat tudják kinyerni.
Jó tudni: Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le.
 


Old Pulteney 16 éves (0,7L / 46%) 
Utolsó tételnek egy korosabb whiskyt választottunk. Az Old Pulteney a skót szárazföld egyik legészakibb lepárlója. A főzde a Wick folyó torkolatánál működik. A friss, tengeri széljárta tárolóházakban érlelődő whiskyt, a legjobb highlandi maltok között emlegetik. A 16 éves kiadás a Travel Retail szegmensbe készült eredetileg, azaz a repterek polcain találkozhattunk vele. Amerikai és spanyol tölgyfahordókban érlelt párlatok keveréke, aromáját az intenzív fűszeresség jellemzi.
Illata gazdag és melengető. Fűszeres gyümölcsösség, vanília és enyhe virágos illat jellemzi.    
Ízvilágában is visszaköszönnek az illatjegyek, a gyümölcsös fűszeresség, a karácsonyi sütemények aromái. Lecsengése pedig  friss, üde, zöld almás, karamelles.