Hírek

5 kihagyhatatlan hordóerős palackozás a WhiskyNet ajánlásával

A whiskypalackozások közül kétségkívül előkelő helyet foglalnak el a hordóerős italok.

Ezek a magasabb alkoholtartalmú whiskyk igen gazdag ízjegyekkel rendelkeznek, amelyek különleges élményt nyújtanak. Most öt hordóerős whiskyvel ismerkedhetünk meg. Válogatásunkból természetesen nem hagyhattuk ki a világ első hordóerős whiskyjét sem.

A whiskyket általában a standard 40, 43, 46 alkoholszázalékkal palackozzák, de ezeken kívül természetesen találkozhatunk sok más, magasabb alkoholtartalmú whiskyvel is. Ezek közül a legérdekesebbek az úgynevezett „Cask Strength”, vagyis hordóerősségű whiskyk. A hordóerősség annyit tesz, hogy palackozás előtt egyáltalán nem hígították fel a párlatot, az megmaradt eredeti valójában.
Ezeknél a palackozásoknál sokkal gazdagabb ízeket tapasztalhatunk. Azonban a magas alkoholtartalom miatt érdemes egy-két csepp vizet csepegtetni az italunkba. Ilyenkor az a parányi vízmennyiség „kinyitja” a whiskyt és előcsalogatja az „élet vizének” rejtett esszenciáit.

Kezdjük a sort rögtön a világ első hordóerős whiskyjével.

Glenfarclas 105 Cask (0,7 l, 60%)

A Grants család hatodik generációja tartja kezében a sherryhordós érleléseiről és mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált lepárlót, úgyhogy rendelkeznek némi tapasztalattal a whiskygyártás terén.
Ők készítették a világ első hordóerősségű whiskyjét, amely magában hordja a Glenfarclas összes jellemző ízjegyét. 60%-os alkoholtartalma ellenére annyira sima, hogy tisztán is élvezhető, egy csepp vízzel azonban feltárulnak a benne rejlő aromák mélységei is. Nem véletlenen, hogy a lepárló ezen itala más több nemzetközi díjjal is büszkélkedhet.

Elismerések:
2016 - WSC: dupla aranyérem
2014 - IWSC: ezüstérem - kiemelkedő

 

 

Rock Oyster Cask Strength 2nd Edition (0,7 l, 56,1%)

A Remarkable Regional Malts - ha valaki még nem ismerné - a Douglas Laing független palackozó blended malt szekciója, amelyben Skócia nagy whiskyrégióit egy-egy jellegzetes palackozás képviseli. A Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie a Rock Oyster és a The Epicurean  alkotják a figyelemreméltó sort. A Rock Oystert a skót szigetekről (Jura, Islay, Arran és Orkney ) származó maltokból alkottak meg.

Ennek az enyhén füstös-tőzeges, sós tengeri hatásokkal rendelkező, kiválóan sikerült whiskynek ez az izgalmas hordóerősségű változata.  A jó kondícióban lévő (56,1%) ital elementáris erővel mutatja meg nekünk a Hebridák szélfútta partjainak világát.

 

 

Nikka From The Barrel (0,5 l, 51,4%)

Ez a blend az egyik legismertebb japán whiskygyártó, a NIKKA cég remekműve egy rendkívül stílusos palackban. Kimagasló ár/érték arány! A hordóerősségű whisky a Miyagikyo lepárló könnyed, lágy és a Yoichi lepárló gazdag, férfias malátawhiskyjének különleges keveréke, mely friss bourbonhordókban érett olyan tökéletesre, hogy egyértelműen fellelhető legyen benne a japán whisky minden finomsága. És bizony ezúttal is egy díjnyertes itallal van dolgunk: International Spirits Challenge 2015 - aranyérmes

 

 

 

Kavalan Solist Sherry (0,7 l, 58,6%)

Sherryhordóban érlelt, hordóerősségű Kavalan malt. A hordós érlelés felsőfokon. Ezt a magas minőségű whiskyt olyan hordóban érlelték, amelyben előtte sherry spanyol bor volt. Egy hordót palackoztak le, természetes hordóerősséggel. Egészen elképesztő szín, illat és íz jellemzi, jelentős boros hatásokkal. Egy egészen komplex, vibráló whisky, amelynek párját ritkítóan mély sherrys karaktere mellett nem mehet el szó nélkül az ember. A címkén kézzel feltüntetett, egyedi hordószám és palackszám található. Mindössze 570 darabot adtak ki belőle. Ez a whisky is aranyéremmel büszkélkedhet.

 

 

 

Benriach Peated Cask Strength Batch 1 (0,7 l, 56%)

Füstös, hordóerősségű, nem hűtve szűrt, ráadásul BenRiach - kell ennél több? Az eddigi normál, nem füstös verzióhoz hasonlóan a lepárló most már a tőzegelt whiskyjéből is palackoz le hordóerősségű verziót. Ezt az első kiadást 56%-on palackozták, és egy egészen komplex élménnyel kecsegtet, bátran próbáljuk ki néhány csepp vízzel is. Bourbon- és sherryhordós érleléseket egyaránt tartalmaz. A lepárló egy üzemévében mindössze 6 héten át készítenek tőzegelt árpából whiskyt, mégis a füstösek igen fontos részét képezik a BenRiach portfóliójának. Teszteld Te is!