Blog

5 ízvilág, ami örökre az emlékezetedbe vésődik

Felejthetetlen pillanatok, új tapasztalások, érzelmi kötődések, „örök szerelem” – ezek jellemzik a prémium italok krémjeit.

Most 5 merőben más ízvilágú prémium italt vettünk le a felső polcról, amelyek harmóniáját és ízét jó eséllyel örökre a szívünkbe és emlékezetünkbe zárjuk, ha megkóstoljuk őket. Olyan ez, mint egy hűséges szerelem.

Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood Chinkapin Oak (0,7l, 50%) - dicsőség a fának

A Teeling Single Pot Still - Wonders of Wood sorozat első kiadása különböző fafajtákban megbújó változatos ízeket reprezentálja. Az új sorozat első kiadása háromszoros lepárlású single pot still stílusú whiskey, amelyet a dublini lepárlóban készítettek, és chinkapin fehértölgyből készült szűzhordókban érlelődött. A Teeling single pot still stílusú párlata 50% malátázott árpát és 50% ún. zöld malátát (nem malátázott árpa) tartalmaz.  
A Teeling Single Pot Still - Wonders of Wood különleges, meghatározó ízélményt nyújt. Illatában tetten érhető a toffees édesség, a vajkaramella és a karamellás keksz, némi fás tanninokkal. Komplex ízvilágában a malátás jegyek mellett megmutatkozik a banános süti, valamint a gyömbéres, mézeskalácsos fűszerek aromagazdagsága is. Lecsengése fás, fűszeres, feketecsokis egy csipetnyi fekete borssal. 50%-os alkoholtartalommal palackozták és mindössze 9000 palack készült belőle.
És mit érdemes tudni a chinkapin tölgyről? A chinkapin tölgy több országban is őshonos, például természetes erdőségeket alkot Angliában, Kelet- és Észak-Amerikában egészen a mexikói határig. Lombhullató fafaj, a fehér tölgyek rendjébe tartozik, kérge fehéres. E tölgyfaj törzsének kerülete akár a 9 métert is elérheti, és több mint 30 méter magasra is képes megnőni. A chinkapin makktermése szár nélkül jelenik meg a fán. A chinkapin kiváló faanyag bútorok, hordók készítéséhez. E tölgyfaj a nedves, termékeny talajt kedveli, de sokféle talajtípuson megél.

 

Rum Diplomatico Selección de Familia (0,7l, 43%) - dupla aranyéremmel díjazott

A Diplomatico rum legújabb kiadása a Selección de Familia névre hallgató, kb. 12 éves érlelésű párlatokból alkotott kiváló rum. Kisebb mennyiségben jelenik meg, mint az alapsorból ismert kiadások. Vanília, egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fehérbors jellemzi az aromáit, tökéletes társa lehet egy hangulatos estének, a már megszokott Diplomatico minőségben. Hordós érlelését tekintve amerikai tölgy ex-bourbon és ex-sherryhordók.

A Selección de Familia a Diplomatico mögött álló család szenvedélyét és elkötelezettségét hirdeti. Több, tapasztalt Maestro Ronero vett részt ennek a rumnak a kialakításában. Az Exclusivánál valamivel szárazabb ízvilágú, 43% alkoholfokkal érkező, komplex rum.

A lenyűgöző szépségű Terepaima Nemzeti Park kellős közepén terül el az Unidas lepárló, amely a legváltozatosabb rumféléket gyártja Latin-Amerikában. Emellett azon ritka üzemek közé tartozik a világon, amelyek képesek a rum mellett még gint, whiskyt, vodkát, brandyt és számtalan likőrt is előállítani - nem is akármilyen minőségben. Illatában az aszalt szilva, datolya, füge és mazsola keveredik a vaníliával, valamint a gyümölcsös süteménnyel. Megkóstolva pedig sült banán, szárított gyümölcsök, dohánylevél és karácsonyi fűszerek éreztetik jelenlétüket. Gazdag, de ugyanakkor kissé száraz és tanninos is.

Díj: San Francisco World Spirits Competition 2022 - DOUBLE GOLD

 

Glenfarclas 25 éves (0,7 l, 43%) – a sherryhordós érlelés művészete

"Of all the whiskies, malt is king, of all the kings, Glenfarclas reigns supreme!"
Vagyis: A whiskyk között a maláta a király, a királyok legfelsőbb uralkodója pedig a Glenfarclas! - mondja ezt egy rivális lepárló! Nézzük meg, vajon miért is érdemelte ki ezeket a nem kissé hízelgő szavakat a Glenfarclas márkaneve?! A Grants család hatodik generációja tartja kezében a sherryhordós érleléseiről és mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált lepárlót.
Minden palack kétszeresen lepárolt italt rejt, amely egyénileg válogatott, használt oloroso sherryhordókban pihent.
Ez a negyedévszázadig érlelt Glenfarclas fenséges tagja a cég palackozásainak. Rendkívül gazdag és komplex ital, minden cseppje külön élvezetet nyújt az elmélyült kóstolás alkalmával.
Ízében gyönyörűen megmutatkoznak a sherrys és a tölgyes hatások, amelyek csodálatos összhangban vannak. Lecsengése hosszantartó, intenzív, sokáig velünk marad…

Cognac Ferrand Selection Des Anges (0,7 l, 41,8%) – évtizedek a palackban

 Egészen idős konyakokból van kikeverve ez az ital, amelyet a The Spirit Business - Cognac Masters 2022 versenyen aranyéremmel jutalmaztak.

A maga nemében is különös karakterrel bíró darab, hisz a Grande Champagne Cognac régió egészen gyümölcsös, már-már egzotikus és virágos oldalát domborítja ki és mutatja meg.

A Pierre Ferrand konyakokat teljes mértékben a Cognac régió legjobb termőterületéről, Grand Champagne-ról származó szőlőből készítik. Azon belül is az Angeac-Champagne területet részesítik előnyben, amelyet a hozzáértők "aranyháromszögként" is neveznek, annyira különleges terroir jellemzi. Az itteni dombos-lankás talaj nagyon magas mésztartalma biztosítja a szőlő magas minőségét és savtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőségű konyak megalkotásához. A lepárlás hagyományos módon kisméretű rézüstökben történik. A desztillációhoz a finom borseprőt is felhasználják, ezáltal kiválóan tudják koncentrálni a bor aromáit, kivételesen gyümölcsös párlatot nyerve. Az összegyűjtött eau de vie-t kisméretű tölgyfahordókban érlelik hét különböző adottságú pincében (szárazabb, nedvesebb), Logis d'Angeacban. A hordók eltérő mértékben vannak kiégetve, így kerülve el a túlzott kesernyés ízt, amit a tölgyfa tanninjai kölcsönözhetnének a párlatnak.

Illatában megmutatkozik a jázmin tea, a dió, a vaníliás tölgy és csokoládé is, amelyet bogyós erdei gyümölcsök búcsúztatnak. Ugyanez az aromagazdagsága az ízében is elénk tárul, lecsengése pedig bársonyosan selymes és hosszantartó.

Díj: The Spirit Business - Cognac Masters 2022 - GOLD

 

Gin Isle of Harris (0,7l, 45%) – egyedi zamatok a tengeri cukormoszat jóvoltából

A skóciai Külső-Hebridákon, festői környezetben található az Isle of Harris Distillery. Anderson Bakewell ötlete volt, hogy a szigeten lepárló épüljön és 2015-ben a lepárló meg is nyitotta kapuit.
Az Isle of Harris Distillery egy igazi közösségformáló projekt egy olyan helyen, ahol az utóbbi években, évtizedekben a lakosság száma az elvándorlás miatt folyamatosan csökkent. Az ötletgazda azt vallja, hogy a lepárló többek között egy cél lehet azok számára, akik szívesen visszatelepülnének a szigetre, hiszen a kis főzdét nem évekre, hanem generációkra tervezték.
Az Isle of Harris gin teljes egészében – a lepárlástól a palackozásig – a szigeten, Tarbertben készül. Csak a középpárlat kerül a palackba és más lepárlókkal ellentétben az elő- és utópárlatokat nem használják fel egy következő lepárlási folyamatban. A klasszikus ginfűszerek mellett általában minden ginnek van egy meghatározó botanikuma: az Isle of Harris ginnek ez a cukormoszat, angolul sugar kelp, amelyet a sziget környéki tengerben gyűjtenek kézi erővel, fenntartható módon. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban nem szüretelnek belőle, hanem hagyják növekedni. Palackja is ugyanolyan különleges, mint a gin maga, hiszen a tenger hullámait idézi.