Blog
Minden italnak megvan az „ételpárja”, amely még jobban kihozza az adott ital aromavilágát, gazdagságát, és intenzívebben „kelti életre” a nemes ital ízjegyeit. A Burns supper környékén érdemes kipróbálni valamennyit.
Kingsbarns Doocot single malt desszert zabpehellyel és áfonyával
Ez az elképesztően finom desszert mézzel és whiskyvel ízesített, ropogós zabpehellyel és áfonyaöntettel díszített. Édességimádóknak nagy kedvence lehet. Próbáld ki te is.
Hogyan készül?
Készíts hozzá egy adag tejberizst, amibe tegyél ízlés szerint mézet és Kingsbarns Doocot single malt whiskyt (kb. 1-3 evőkanállal). A zabfalatok elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt kb. 180 C-fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyél mézet, (ha van juharszirupot) és vajat egy kis serpenyőbe, és melegítsd fel, amíg a vaj megolvad. Keverj hozzá ízlés szerint whiskyt, majd adj hozzá zabot és egy csipetnyi sót. Ezt követően keverd addig, amíg a zabot teljesen be nem vonja a finom massza. Ezt követően a keveréket öntsd rá a kibélelt tepsire, majd tedd be a sütőbe kb. 15 percre. (Néha érdemes kicsit megforgatni). Addig érdemes sütni, amíg a zab enyhén ropogós nem lesz, majd vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
Az áfonyához adj egy kis cukrot és egy pici vizet, és egy lábasban addig melegítsd, amíg a cukor feloldódik és az áfonya levet nem ereszt, vagyis mártás nem lesz belőle. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Adj hozzá még egy kis megmosott áfonyát díszítésnek.
Tálald a tejberizst a már elkészített és kihűlt zabdarabokkal és az áfonyaöntettel. Tökéletes lezárása lehet egy Burns suppernek.
Még egy tipp a Kingsbarnstól
A skóciai Kingsbarns otthonában a prémium whiskyk mellett szeretik a minőségi ételeket is, amelyek kiválóan illenek a Kingsbarns palackozásaihoz. Az ételek között megtaláljuk a halakat, a kagylókat, a finom prémium húsokat (javarészt szárnyasokat) és természetesen zöldségeket, gyümölcsöket is.
Kilchoman és a füstölt finomságok
Az islay-i farmlepárlóból származó kézműves füstös Kilchoman whiskykhez kiválóan illenek a kemény sajtok vagy a kéksajtok és az édesebb gyümölcsök, mint például a szőlő, füge, stb. Mindazonáltal sonkához, füstölt húsokhoz, füstölt marhanyelvhez, érlelt spanyol sonkához is ideális választás.
Arran Robert Burns és a haggis
A haggis a skótok nemzeti étele, ami voltaképpen egy ”savanykás” ízvilágú hurka, amelyet eredetileg birkagyomorba töltenek. A belsőségeket ízesítik, megfőzik, majd ezt a masszát beletöltik a bélbe, gyomorba, majd megsütik, mint a hurkát. Robert Burns születésnapján (január 25.) a Robert Burns Night rendezvények elmaradhatatlan étele, amihez – mondanunk sem kell – Arran Robert Burns whiskyt szolgálnak fel. Amennyiben nem vállalkozol arra, hogy igazi haggist készíts, kiválóan illik a magyar májashurka is a whiskydhez.
Arran 2012 10 éves Peated Tokaji Cask Finish és a libamáj
Az Arran Peated Tokaji palackozást 2012. október 30-án párolták le és egészen pontosan 2023. július 29-én palackozták. Ezt a füstös jegyeket felvonultató 10 éves Arran single malt whiskyt tizennyolc hónapos utóérlelésre a tokaji Patricius pincészet – korábban aszú borok érlelésére használt – hordóiba tették finiselésre, így magába szívta a karakteres tokajis jegyeket. Ez a kiváló harmóniában lévő, különleges párlat igazán sokoldalú, mivel pompás választás lehet libamájhoz, vaníliás-, illetve sárga gyümölcsös (narancs, mandarin, stb.) desszertekhez, vagy akár minőségi fekete csokoládéhoz is. Az ital és az élet nem csak kiegészíti egymást, hanem ki is emelik egymás erényeit.
Ciadelle gin és a tengeri herkentyűk
A Citadelle Franciaország első prémium ginjeként lépett piacra 1990-es évek derekán. A tizenkilenc felhasznált fűszernövényt egy egyedi, szabadalmaztatott módszer alapján külön-külön egy bizonyos ideig és alkoholfokon áztatják, hogy a legtöbb ízt hozzák ki belőlük. Klasszikus borókás ízvilága miatt rendkívül sokoldalú - ideális klasszikus gin & tonikba, vagy klasszikus, és modern ginkoktélok alapanyagaként is. Ételválasztásnál kiválóan illik a tenger gyümölcseihez, rákokhoz, kagylókhoz, osztrigához.