Hírek

5 ellenállhatatlan ital, amit értékelni fognak a barátaid

Egy kellemes hangulatú beszélgetést vagy egy baráti összejövetelt könnyedén feldobhatsz egy-egy odaillő itallal. Tedd emlékezetessé barátaid napjait (is)!

Scallywag (0,7 l, 46%) – különböző ízrétegek ínycsiklandozó „elegye”

A Scallywag egy Speyside blended malt, amely többek között olyan kiváló single maltokból lett megalkotva, mint a Mortlach (a világ egyik legkomplexebb itala), a Glenrothes (a keverőmesterek kedvence) és a Macallan (a világ egyik legnépszerűbb maltja). Douglas Laing messze földön híres ötletes és humoros megjelenésű palackjairól. A palackról egy kedvesen pajkos, monoklis Foxi néz ránk vissza, az üvegből pedig egy nagyon szerethető, könnyen fogyasztható ital csurog ki a poharunkba. 

 

BenRiach Peated Cask Strength Batch 2 (0,7 l, 60%) – egy friss aranyérmes párlat

Az eddigi normál, nem füstös verzióhoz hasonlóan a lepárló most már a tőzegelt whiskyjéből is palackoz hordóerősségű verziót. Ez már a második kiadás, ezúttal 60%-on palackozva, és egy egészen komplex élménnyel kecsegtet. Bátran próbáljuk ki néhány csepp vízzel is. Ez a tétel már nem Billy Walker, hanem Rachel Barrie keze nyomát viseli, ahogy erről a csomagoláson található aláíráskép megváltozása is megemlékezik.

International Wine & Spirits Competition 2019 - aranyérem

 

Templeton Rye 6 éves (0,7 l, 45,75%) Al Capone kedvenc itala

Egy letisztult és nagyon finom rozswhiskey, amelyről Jim Murray, a whiskyguru is hasonlóképpen vélekedik.

A Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítésül rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez a whiskey a tilalom idején igen népszerűvé vált, annyira, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. A 60-as években hivatalosan is bejegyezték a Templeton Rye Whiskey nevet, az elmúlt időkben a jogutódok pedig szeszfőzésbe kezdtek egy régi recept alapján. Napjainkban igen keresett, elsősorban magas minősége miatt. A 90%-ban rozs, 10%-ban árpamalátát tartalmazó whiskey-t Jim Murray 93 ponttal jutalmazta 2011-es Whisky Bibliájában, és bevezetésképpen így jellemzi: „Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey.”

 

+ 1 Templeton whiskey:  Templeton Rye 4 éves (0,7 l, 40%)
 

Rum Plantation Original Dark – a nagy klasszikus

A Plantation rumok változatos ízvilágban robbantak be a magyar piacra. Egyre többen keresik e rummárka ritka évjáratos és különleges kiadásait. Trinidadi és Jamaicai rumok pompás keveréke. Magában is remek, de olyan klasszikusokban is nagyszerűen teljesít, mint a Mai Tai vagy Daiquiri. A Trinidadi rumokat nagyjából 3 évig érlelik amerikai tölgyfahordókban trópusi környezetben, majd átkerülve Franciaországba, házasítják egészen idős (15-20 éves) high ester jamaicai rumokkal. Ez utóbbi italra a Ferrandnál a "Bonificateur" kifejezést használják, ami nagyjából annyit tesz, hogy ezzel, a speciális Ferrand-technikával megalkotott rummal mélyítik el az alap trinidadi rumot. A jamaicai rumokra jellemző leginkább a hosszú erjesztési idő, amely során a gazdag, testes aromákért felelős észterek sokkal nagyobb számban tudnak kifejlődni (high ester rum). Ezeket a rumokat nem nagyon palackozzák önállóan, sokkal inkább a keverékek aromás összetevőjeként számítanak rá a keverőmesterek. Briliáns összetevői, alapanyagai a változatos koktéloknak, long drinkeknek.

 

Gin Christian Drouin Carmina (0,7 l, 42%) - a piros pontos gin

A Christian Drouin eddig nagyszerű calvadosairól volt híres világszerte…. eddig.  De minthogy nem szeretnek ülni a babérjaikon, hanem mindig újabb és újabb területeket szeretnek felfedezni, ezért gin előállításával is megpróbálkoztak. A Carmina egy csavar a gin kínálatukon és ezúttal a piros bogyós gyümölcsök felé vették az irányt, aminek a hatása a gin ízén is megmutatkozik. A gyümölcsök áztatása után külön-külön párlat készült mindegyikből, amit a végén házasítanak. A Carmina illata egy nyári virágcsokorra emlékeztet - boróka és alma, áfonya, feketeribizli, bodza, vanília, citrom és narancs is megtalálható benne. Jó szívvel ajánljuk G&T készítéshez vagy koktélokba, long drinkekbe.

 

Javasolt tonikok a ginhez: J.Gasco

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.