Blog
Cuba Libre – rum-kóla kicsit másképp
A divatos (vagy történelmi) rum-kóla. Amikor az amerikai katonák a cubai felszabadító erőkkel karöltve véget vetettek a spanyol megszállásnak, akkor már jól ismert italkombináció volt az American barban, Havanna Neptuno utcájában, amit a “por cuba libre”, azaz a “szabad kubára” toasttal fogyasztottak.
Összetevők:
40 ml Diplomático Mantuano rum
120 ml kóla (J.Gasco)
2 gerezd lime (belefacsarva és belenyomva az italba)
Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az összetevőket egyszerűen öntsük a pohárba.
Dark ’n’ Stormy – a Bermudákról
A Dark ‘n’ Stormy a Bermudák nemzeti itala, ami világszerte népszerűvé vált. Tradicionálisan Gosling’s Black Seal rumot és - a szintén bermudai - Barritt’s gyömbérsört használják hozzá. A nevét onnan kapta, hogyha a gyömbérsörre öntjük a sötét rumot, akkor úgy néz ki, mint amikor a fehér homokos tengerpart felett sötét viharfelhők gyülekeznek.
A koktél az első világháború után lett népszerű, amikor a szigeten gyömbérsört kezdett el gyártatni a Brit Haditengerészet, és a bartenderek ehhez öntötték hozzá a helyi rumot. Amerikába a vitorlás közösség által jutott el, majd innen világhírnévre tett szert a sötét rum és a gyömbérsör kombinációja.
Összetevők:
40 ml Plantation Original Dark rum
gyömbérsör
Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az gyömbérsört öntsük a pohárba, hogy kb. 1-2 ujjnyi hely maradjon, majd a sötét rumot óvatosan töltsük az ital tetejére. Opcionálisan egy kevés lime-levet is hozzáadhatunk az italhoz.
Negroni
Egy újabb világhírű koktél, amelynek mind a mai napig vitatott a kialakulása. A legelfogadottabb történet szerint 1919-ben Firenzében fénykorát élte az Americano nevű koktél (aperitivo, vörös vermut, szódavíz). A Casoni bár egyik törzsvendége, Camillo Negroni gróf azonban egyik nap, hogy egy kicsit ütősebb legyen az Americanója, szódavíz helyett ginnel készíttette el, a többi pedig már történelem. A Negroninkban kifejezetten szubjektív választás a gin, ajánlott kísérletezni!
Összetevők:
30 ml Campari
30 ml Mancino Rosso
30 ml Nikka Coffey gin
Elkészítés:
Az összetevőket öntsük jégre, keverjük össze és díszítsük narancshéjjal.
Separmetto
Összetevők:
50 ml Diplomático Reserva Exclusiva
30 ml Mancino rosso vermouth fűszerezett sült serranóval összefőzve*
5 ml Kilchoman Sanaig
2 dash orange bitters
Elkészítés:
Beleöntjük az összetevőket egy keverőpohárba, majd kockajeget adunk hozzá és kb. 10-15 másodpercig keverjük. Végül átszűrjük egy talpas kristálypohárba.
Díszítés: sült serrano sonka
*=A serrano sonkákat megborsozzuk és kevés vajon megpirítjuk. Ráöntünk egy nagyobb adag vermouthot majd lassú tűzön 10-15 percig hagyjuk összeérni az ízeket. Leszűrjük és már használhatjuk is a koktélhoz.
Canaima fog cutter
Összetevők:
20 ml Canaima gin
20 ml Diplomatico Planas rum
20 ml VSOP Cognac
30 ml friss narancs juice
15 ml mandulaszirup (orgeat szirup)
20 ml frissen facsart citromlé
15 ml édes sherry (Pedro Ximenez)
Elkészítés:
Az első 6 hozzávalót töltsük shakerbe, rázzuk össze kockajéggel és töltsük át egy tiki pohárba (akár egy nagyobb long drinkes pohár is megfelel a célnak) a jéggel együtt. Púpozzuk tört jéggel és a sherryt szép lassan öntsük a tetejére. Szépen megvágott lime-héjjal és egy gerezd naranccsal díszíthetjük.