Skót whisky | Blog

5+5 kihagyhatatlan whisky Highlandről & Speyside-ról

Képzeletbeli utazást teszünk Skócia két – szorosan összefüggő – whiskyrégiójába, ahol belevetjük magunkat a jobbnál jobb lepárlókba és whiskykbe. Tarts velünk!

Highland

A Skót-felföld - Highland - a legnagyobb kiterjedésű whiskyrégió és talán a legvonzóbb táj a turisták számára. Hegyek, tavak és kastélyok kényeztetik az idelátogatót. A gyönyörű táj ellenére az időjárás már kevésbé csábító, de nagy szerencse, hogy a whisky legfőbb alapanyagául szolgáló árpa könnyen megterem ezen a hűvös éghajlaton. A felföldön érlelt whiskyk varázslatos sokszínűséget képesek felmutatni. Highland ízei jellegzetesek, de kevésbé egységesek, mint mondjuk a tipikus Islay-i tőzeges íz.

 

Tomatin 12 éves (0,7 l, 43%)

Májusban kedvezményes áron elérhető.

A 12 éves alapmalt jellegzetes highland-i whisky, amely egészen kellemes illattal, valamint gazdag és érett karakterrel rendelkezik. Ízében az alma, a körte és a maláta egyedi kombinációja jelenik meg gyengéd diós és sherryhordós hatásokkal. Lecsengése hosszú és élvezetes. Nevezhetjük nyugodtan díjhalmozónak is, mert a nemzetközi versenyeken már rengeteg díjat bezsebelt.  

GOLD 2022 IWSC

DOUBLE GOLD 2019 San Francisco WSC

GOLD 2017 San Francisco WSC

DOUBLE GOLD 2016 San Francisco WSC

BRONZE 2015 C2C CUP GERMANY

GOLD 2015 San Francisco WSC

SILVER 2015 IWSC

 

 

Glendronach 12 éves (0,7 l, 43%)

A Glendronach alapsorának zászlóshajója a 12 éves kiadás. Erősen sherrys whisky, köszönhetően a híres spanyol Pedro Ximenez és az Oloroso sherryhordók hatásának. A sherryhordós érlelés egyik alapvetései közé tartozik a Glendronach, amelyet mindenkinek meg kell kóstolni, aki elmélyedne a skót single maltok változatos világában.
Elismerések:
2015 – IWSC: aranyérem – kiemelkedő

 

Old Pulteney 12 éves (0,7 l, 40%)

Az Old Pulteney az Inverhouse csoport egyik büszkesége: számos díjat nyert ez a különlegesen szép palackozású 12 éves, de a lepárló többi évjárata is sikeres a nemzetközi versenyeken. A Skócia északi területein készített whiskyk jellemzőit viseli magán ez a simulékony karakterű „Highland Malt”. Citrusok és a tengeri levegő sós illata érződik kóstolgatása közben. Minden single malt-rajongónak illik kipróbálni!

 

Glencadam 15 éves (0,7 l, 46%)

A történeti emlékekben igen gazdag Brechin városában ma valószínűleg egyetlen egy működő lepárló sem volna, ha az Angus Dundee 2003-ban meg nem vásárolja előző tulajdonosától a bezárásra ítélt üzemet. A whiskygyártásban, keverésben, palackozásban és kereskedelemben több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező vállalat két évvel később ki is adta a lepárló első hivatalos palackozását: egy 15 éves italt. Jól kiegyensúlyozott, elegáns és igen ízletes malátawhisky.
E lepárlónál készülő nedű kifinomult és elegáns, könnyeden édes karakterét szeretnék hangsúlyozni, ezért az érleléshez használt hordókat is ennek megfelelően válogatják össze. A raktárakban több mint 20 ezer hordó van, többségük olyan, amiben előtte bourbon whiskey-t érleltek, de vannak sherry és portói hordós érlelések is.

 

Arran 18 éves (0,7 l, 46%)

A közkedvelt Arran lassan nagykorú kiadása, amely a cég egyik zászlóshajója.

A cég az utóbbi években átesett egy dizájnváltáson, ami jót tett a palackozásoknak is. Az új csomagolás még jobban kiemeli az Arran jelképét, a szigetet és a két madarat, illetve felfedezhetünk valamit, amit eddig még nem láthattunk: az Arran whisky lepárlójának új neve Lochranza Distillery.Az Arran Skócia egyik legtisztább hegyi vizét használja a gyártás során, és természetesen megkerülhetetlen szerepe van a whiskykészítésben James MacTaggart lepárlómesternek is, aki 30 éves tapasztalatát kamatoztatja a lepárlónál. Nagyon finom malátásan édes ízek táncolnak a nyelven, csokival, gyömbérrel, karamellizált barna cukorral, vaníliával. Pár csepp vizet hozzáadva felfedi magát a virágos minőség is.

 

Speyside

Speyside a Skót-felföldön átívelő Spey folyó mentén elterülő vidék, ami nem mellesleg mesés hegyekkel, völgyekkel szabdalt gyönyörű táj, ahol az ember lépten-nyomon lepárlókba botlik. Ahogy egyesek mondani szokták, nehéz felkapcsolni az autót kettesből hármasba, mert ismét jön egy lepárló… Nem csoda, hogy itt működik a legtöbb skót whisky-lepárlóüzem, és mindegyik főzde megőrizte saját egyediségét. A speyside-i malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz, legalábbis ami az újkori megközelítést illeti.


 

Glenfarclas 12 éves (0,7 l, 43%)

A Grants család hatodik generációja tartja kezében a sherryhordós érleléseiről és mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált lepárlót. Minden palack kétszeresen lepárolt italt rejt, amely egyénileg válogatott, használt oloroso sherryhordókban pihent.
Glenfarclas 12 éves whisky tele van sherryvel és gyümölccsel!  Nem véletlen, hogy rengeteg díjat zsebelt már be a nagy nemzetközi versenyeken:  pl.  International Wine and Spirit Competition, International Spirits Challenge 2020 – ARANY, stb.
 

 

 

Benriach Cask Edition 2009 11 éves (Cask 8562) (0,7l, 58,9%)

A Benriach nemcsak designváltáson esett át az elmúlt években, de új kiadásokkal is büszkélkedhet. Ez a hordóerős kiadás 100%-ban oloroso sherryhordókban érlelődött, méghozzá a legnagyobb, puncheon méretűekben.. Ez a kiadás – 2009-es lepárlás – a különböző hordótípusok karakterét állítja a középpontba; hogy melyik milyen hatással bír a Benriach gazdag, gyümölcsös profiljára. Érdemes tesztelni, de vigyázat, 58,9%! Pár csepp vizet érdemes hozzátenni.

 

Benromach Organic 2012 NEW EDITION (0,7l, 46%)

A világ első tanúsítvánnyal rendelkező, organikus single maltjának 2012-es lepárlása. A Gordon & MacPhail független palackozó által felvásárolt és újjávarázsolt Benromach lepárló az utóbbi években sorra jelenteti meg újabb és újabb palackozásait. 2020 őszétől megújult külsővel és változatlan beltartalommal érhetjük el alapsoruk termékeit. Ezt az Organic kiadást 2012-ben párolták le. Gyártását az elejétől a végéig – a nyersanyagoktól kezdve a lepárláson és érlelésen keresztül a palackozásig – szigorúan ellenőrzi a legbefolyásosabb, környezettudatos termékeket támogató brit szervezet, a The Soil Association. Első töltésű tölgyfahordóban érlelik, édes, malátás jegyeket hoz, tejszínes bors, banán, kávé és kakaó ízekkel. Egyszerűen zseniális!


 

GlenAllachie 15 éves (0,7 l, 46%)

A GlenAllachie 15 éves kiadása a cég alapsorának egyik legkiemelkedő palackozása. Ez az ital "a drágakő a koronánkon" - ahogy a lepárló honlapján olvashatjuk. Billy Walker szerint az igazi GlenAllachie DNS megtestesítője - a sherryhordós érlelés és a GlenAllachie párlatkarakterének tökéletes egyensúlya. Természetes színű, szűrés nélküli, 46%-on palackozva. Kóstold meg, utána mindig szeretnél majd egy ilyen palackot a bárszekrényedben.

 

Tomintoul 15 éves Portwood Finish (0,7 l, 46%)

A Tomintoul Distillery Speyside-on, a festői Glenlivet régióban helyezkedik el. A lepárló névadója a közeli Tomintoul falu. Robert Fleming – a lepárlómester – helyi ember, a Livet-folyó völgyében született és nevelkedett, így magába szívta a szakma minden csínját-bínját. A lepárlónál óriási odafigyeléssel készítik az „élet vizét”, és ez bizony a Tomintoul 15 éves Portwood Finish-en is meglátszik. Limitált kiadásban látott napvilágot, és már nemzetközi versenyen is bizonyított. International Spirits Challenge 2020 - GOLD