Blog | Gin

5+1 skót gin nyárra

A nyár egyik slágere kétségkívül a borókás ital, a gin. Gin&tonikként, koktélokban vagy long drinkekben, minden formában kellemes, hűsítő ital.

A skótok nem csupán kiváló whiskyket tudnak készíteni, hanem zamatos gineket is. A skót ginek is egyre sokoldalúbbak és egyre népszerűbbek.

A borókás italkategória nagy előnye, hogy nem igényel hosszú érlelési időszakot, így lepárlás után hamar palackba kerülhet, majd a boltok, shopok polcaira.

skót ginek

 

Most bemutatunk 5+1 skót gint, mit nem érdemes kihagynod a nyáron:

1.

Isle of Harris – cukormoszat és társai

Skócia vadregényes íze egy egyedi, hullámos palackba zárva Tudtad, hogy Lewis és Harris szigete egyazon földdarabon fekszik, mégis külön-külön szoktak rá hivatkozni, úgy, mintha két külön sziget lenne? És azt, hogy az innen származó prémium Isle of Harris gin készítésekor csak a középpárlat kerül a palackba, és más lepárlókkal ellentétben az elő-, és utópárlatokat nem használják fel egy következő lepárlási folyamatban? Külön érdekesség, hogy a klasszikus ginfűszerek mellett általában minden ginnek van egy meghatározó botanikuma. Az Isle of Harris ginnek ez a cukormoszat, angolul sugar kelp, amelyet a sziget környéki tengerben gyűjtenek kézi erővel, fenntartható módon.

 

2.

Red Door – Nyisd ki a piros ajtót!

A skót hegyvidékek, erdők és partok szépsége ihlette ennek a kisszériás ginnek az ízvilágát. A Benromach lepárló egyik réz lepárlóüstjében készülő párlat lelke a kiváló boróka és a környékről származó növények, amelyek között a homoktövis, hanga és madárberkenye is megtalálható. Kiegyensúlyozott, komplex aromákkal rendelkező London dry gin, amely kiválóan működik egy jó gin tonicban vagy martinivel.

A Red Door név utalás a lepárló malátaraktárának vörös ajtajára. Ez az ajtó új fejezetet nyit a lepárló életében is, hiszen bár több, mint 100 éve készítenek whiskyt, gin még nem került ki a főzde falai közül.

Boróka, hanga, koriander, homoktövis, madárberkenye, citromhéj, narancshéj, angelikagyökér - ez mind megtalálható ebben a ginben.

 

3.

Caorunn – Kövesd a kelta ízvonalat…

A Caorunn gin nevét a vörösberkenye kelta megfelelőjéről kapta. Összesen 11-féle növényt használnak e kis mennyiségben gyártott gin ízesítésére. A hat hagyományos növényen borókabogyó, koriandermag, narancshéj, citromhéj, angyalgyökér, kínai fahéj - kívül öt fajta, a keltáknál is ismert és hasznosított növénnyel ízesítik ezt a ropogós, frissítő, enyhén fűszeres ízvilágú gint. A Balmenach malátawhisky-lepárlóban érlelik össze a gabonapárlatot a fűszerezésére használt növényekkel együtt, egy speciális - erre a célra készített - rézkamrában. A hanga, a mocsári mirtusz, a vörösberkenye, a gyermekláncfű, és a Coul Blush Apple nemesített kelta almafajta egyedi, erre a vidékre jellemző ízvilágot kölcsönöz ennek a nemes ginnek. Magában fogyasztva is nagyon finom, koktélokban pedig elsőrangú alapanyag

 

4.

Darnley’s gin – A Wemyss kastély bölcsőjéből

A Wemyss kastély a hasonló nevű család történelmi székhelye. A család a 20. századtól borral, majd a későbbiekben whiskyvel, a legutóbbi időkben pedig ginnel is foglalkozik.

A kiegyensúlyozott, kézműves gin egy London Dry típusú gin, ezért semmilyen színezéket vagy adalékot nem használnak készítésekor. Négyszeres lepárlású skót gabonaszeszbe áztatják a növényeket, majd együtt újradesztillálják. A felhasznált növények: boróka, citromhéj, bodza, koriander, angyalgyökér, orrisgylökér, amelyek közül a bodza és a gyengéd citrom a leghangsúlyosabb a boróka mellett.

 

5.

Edinburgh gin – A skót főváros szülöttje

Az Edinburgh Distillery a skóciai Edinburgh városában működik, két lepárlóberendezéssel: Flora, a magas, elegáns oszlopüst, Caledonia pedig a zömök kisüsti lepárló. A két eltérő stílusból alkotják meg végül az Edinburgh Gin bársonyos, nagyon kellemes italát, amelyet a hagyományos fűszereken kívül hangavirággal, máriatövissel és fenyővel ízesítenek.  A lepárló Edinburgh belvárosában található, meg is lehet látogatni.

 

+1

Edinburgh ginlikőrök

A ginlikőrök bár ginnek nem nevezhetőek alacsony alkohol- és magas cukortartalmuk miatt, azért érdemes pár szót ejteni róluk. A ginlikőrök esetében a kész gint ízesítik tovább fűszerekkel, gyümölcsökkel, majd édesítik. Különösen sokoldalú kategória, tisztán, jéggel, long drinkekbe, és egyéb koktélokba is kiválóak intenzitásuk miatt. Színesek, illatosak és nagyon finomak.

 

Tonikjavaslat:

J.Gasco Cseresznyés tonic

J.Gasco Cseresznyés tonic nem csak skót ginekkel kiváló