Blog

5+1 magas alkoholtartalmú ital, amit érdemes megkóstolnod

Eddig még nem nagyon kóstoltál olyan italt, amelyik meglehetősen magas alkoholtartalommal rendelkezett?

Az alábbi tételekkel biztosan jól jársz: zamatosak, teltek, komplexek és sokat adnak. A listában a whiskyk mellett feltűnnek rumok és egy cognac is.

Benriach Cask Edition 2009 11 éves (Cask 8562) (0,7l, 58,9%) 

2022. november 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen beszerezhető.

Egy nagybecsű klasszikussal kezdjük, a Benriach lepárlóval. Nekik van egy 58,9%-os alkoholtartalmú 11-éves palackozásuk, ami bizony hordóerős változat, tehát palackozás előtt nem hígítják., hanem ahogy a hordó megalkotta, úgy kerül a palackokba. Néhány csepp víz jót tesz neki, így a gyümölcsös zamatok még inkább érvényre jutnak. A Benriach ezen kiadása teljes mértékig oloroso sherryhordókban érlelődött.

Old Perth Cask Strength (0,7L / 58,6%)

A Morrison Scotch Whisky Distillers-nél tudnak valamit. A független palackozó Old Perth Cask Strength hordóerős változata egy vérbeli blended malt (kizárólag single maltok keveréke) whisky, amely nemcsak kellemes füstös íze miatt figyelemfelkeltő, de kategóriájában kiváló ár-érték aránnyal is rendelkezik. Karakteres, robosztus ital, amelyet érdemes tisztán, majd pár csepp vízzel is megkóstolni.

Glenfarclas 105 Cask (0,7 l, 60%)

A Glenfarclas skót lepárló készítette a világ első hordóerős whiskyjét. Minden palack kétszeresen lepárolt italt rejt, amely egyénileg válogatott, használt oloroso sherryhordókban pihent. A Grants család hatodik (!) generációja tartja kezében a sherryhordós érleléseiről híres lepárlót. 60%-os alkoholtartalma ellenére annyira sima, selymes, hogy tisztán is élvezhető, pár csepp vízzel azonban gyönyörűen kibontakoznak az ital rétegei. Íze gazdag, fűszeres, tölgyes, sherrys. Már több nemzetközi versenyen szerzett Gold minősítést.

 


Ron Colon Salvadoreno Overproof rum (0,7L / 55,5%) 

2022. november 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen beszerezhető.

Ez a hordóerős kiadás az el salvadori Licorera Cihuatan lepárlójának oszlopos lepárlóberendezésében lepárolt, majd 6 évig érlelt rumjára épül, amelyet a Worthy Park, Hampden és Monymusk érleletlen jamaicai rumjaival kevertek, kiegészítve egy 3 éves Worthy Park rummal is. A bártenderek is előszeretettel alkalmazzák.
 
 

Plantation O.F.T.D. Overproof rum (0,7L / 69%) 

A Maison Ferrand egyik üdvöskéje. Először is tisztázzuk, mit is jelent az O.F.T.D. rövidítés? Ez a mozaikszó egy klasszikus koktélhoz köthető: Old Fashioned Traditional Dark. A rum megalkotása egészen experimentális volt, hisz az előzetes egyeztetések után hét szakember hosszú napokra viszavonult egy nyugodt helyre, és végigkóstolták a rengeteg mintát és keveréket, amíg végre megtalálták az Igazit. A győztes keverék barbadosi, jamaicai és guyanai rumokból áll össze, mindegyik melaszalapú, oszlop- és rézüstös párlatok egyaránt vannak benne.
Ez a 69%-on palackozott rum kitűnő alapanyaga az egzotikus koktéloknak. E fiatal rum bourbonhordós érlelésen esik át, és sötét színe és magas alkoholfoka mellé intenzív gyümölcsös ízek, gazdag aromák társulnak. Széles körben elismert és használt overproof rum.


+1
A Maison Ferrandhoz tartozik a Plantation rum mellett a Ferrand cognac is.
 


Ferrand Renegade No.3 cognac (0,7L / 48,2%) 

A cognacok általában 40 vagy ahhoz közeli alkoholtartalommal rendelkeznek kínálatunkban, de a Renegade No. 3 egészen más…
A Renegade sorozat olyan limitált mennyiségben megjelenő italokat tartalmaz, amelyek jól megmutatják a Ferrand konyakház lázadó, a szokványostól eltérő stílusát. Megalkotásukkor Alexendre Gabriel keverőmester feledésbe merült konyakkészítési technikát is alkalmaz, ahogy egészen innovatív módszereket is. A harmadik kiadásnál a 2011-es lepárlást követően az érleléshez kétféle hordót is használtak: az új tölgyfahordók után jamaicai rumoshordót, összesen 10 éven keresztül. Ez is különlegessé teszi ezt a 48,2%-os alkoholtartalommal palackozott cognacot.