Blog

5+1 könnyed whisky nyárra

A nyári nagy melegben nem mindenki vágyik a hordóerős tételekre, de könnyedebb whiskykkel szívesen zárnák a napot.

Az alábbi könnyed italok sokak kedvence, van köztük több olyan is, amelyek jó ár/érték aránnyal bírnak, míg a borsosabb áron kínált 21 éves a korával és komplexitásával hódít.

Valamennyi most akcióban elérhető!

1 Glen Ranoch (0,7L / 40%)
Ez a fiatalos, behízelgő malt nem csupán az árával nyeri el tetszésünket, hanem karakterével is. Sima, könnyed, egészen könnyen fogyasztható single malt a skót Highlandről. Ahogy a skót whiskyket általában, ezt is kétszer párolnak le. Az árpamaláta szárításakor tőzeget is használnak, ezért utóízében egy leheletnyi tőzegfüst is felfedezhető. Ár/érték aránya szinte verhetetlen.

 

2 Glenfarclas Heritage (0,7L / 40%)
A sherryhordós érleléseiről híres skót Glenfarclas egy fiatal whiskyje, amely 8 évet pihent a hordóban. Édes, gyümölcsös illattal, csodálatos egyensúllyal rendelkezik. E könnyed mégis komplex italban a sherry, a gyümölcsösség, a vanília és a diós jegyek szépen összhangban vannak egymással. Kiváló ár/érték arányú whisky az egyik legelismertebb skót lepárlótól.

3 Glenallachie 8 éves (0,7L / 46%)
Pedro Ximenez és Oloroso sherryhordós érlelések adják az alapját ennek a 8 éves skót single maltnak, de felfedezhetők benne kis mennyiségben virgin oak, azaz új tölgyhordós illetve vörösboros barrikhordós érlelések is. Könnyed, nagyon szerethető malt, amely friss karakterében hűen „hozza” a GlenAllachie szellemiséget. Illatban hangaméz, vajkaramella, fahéj, amelyet gyömbér, pirított mandula követ, ízben cukorszirup, mazsola, vajkaramella, fahéj, borsmenta és méz követ. Zseniális tétel Speyside-ról.

 


4 Loch Lomond 150th Open Special Edition (0,7L / 46%)
Egy szeretni való malt a highlandi Loch Lomondtól. Azt is érdemes megemlíteni erről a kormegjelölés nélküli skót whiskyról, hogy a világ legpatinásabb golftornájának (The Open Championship) a 150. évfordulójára jelent meg. Elegancia és minőség korrekt áron.

5 Kingsbarns Doocot (0,7L / 46%)
Ez a skót whisky Lowlandról érkezett hozzánk. A Kingsbarns lepárló Dream to Dram kiadásának utódja, amelyben egy idősebb maltot tisztelhetünk. Ízvilágában visszaköszön a vaníliás krém, az őszibarack, a szilva, valamint a mogyoró is. Kategóriájában az egyik legjobb whisky, ráadásul igen jó árfekvésben érhető el.
Érdekessége, hogy a Kingsbarns épületében található egy régi galambkeltető, amelyet angolul dovecot-nak mondanak. Innen kapta a whisky a Doocot nevet.

 

+1 Tomintoul 21 éves (0,7L / 40%)
Ez a skót single malt whisky több mint 20 évet töltött a hordóban, hogy aztán már palackba zárva „meglett” korával, komplexitásával, de mégis könnyedségével hódítsa meg a skót single maltok iránt vonzalmat érzők szívét. Lágy, elegáns, vaníliás légiességében felfedezhető a maláta és a vajkaramella édessége. 
Születésnapra, ajándékba is kiváló választás lehet.