Blog | Francia párlat

5+1 ital a francia italtörténelemből

A franciák hihetetlen italkultúrával rendelkeznek. Szó szerint hosszú évszázadok óta készítenek olyan minőségi párlatokat, amelyeket nemzetközi fogadásokon, díjátadókon szolgálnak fel. Most bemutatunk 5+1 italt a franciák büszkeségeiből.

A franciák nemcsak kiváló borokat tudnak készíteni, hanem égetett szeszeket is. Nevezetesen armagnacot, calvadost és cognacot is. Ezek a párlatok a francia és a nemzetközi italkultúra meghatározó elemei. Ha a fenti italkategóriákat említjük, olyan világhírű márkákról beszélhetünk, mint a Delamain, Pierre Ferrand, Casteréde vagy a Christian Drouin. Több évszázados tradíció és egymásra épülő generációk áldozatos munkája eredményezi azt a szuper minőséget, amely jellemzi ezeket az italokat. A minőséghez tartozik a híresen szigorú francia eredetvédelem (Appellation d'origine Contrôlée, AOC), amelynek éppen az a feladata, hogy biztosítsa a fogyasztókat arról, hogy amit cognacnak, armagnacnak, vagy calvadosnak hívnak, az teljes mértékig megfeleljen a francia minőségi szabályozásnak.

 

Calvados Christian Drouin XO (0,7 l, 40%) 
2022. októberében kedvezményesen elérhető

A calvadosokat almából készítik, de bizonyos esetekben akár körtét is tehetnek hozzá. A Christian Drouin calvadost a Pays d'Auge régióban fekvő Coeur de Lion birtokon készítik. A gyümölcsösökbe kizárólag alacsony terméshozamú, gondosan válogatott fajtájú almafákat ültettek, ezzel biztosítva az édes, a keserű és a savanyú ízű fajták közötti egyensúlyt, valamint a kiváló minőséget. A Chrstian Drouin XO kiadását kisméretű 225 literes fahordókban érlelik minimum 6 évig. Illatában szépen megjelenik a sült alma, a mandula ízében pedig egyértelműen tetten érhető az almás gyümölcsösség, és a hordós érlelésből származó vaníliás, fás jegyek. Kitűnő étkezés utáni ital, az alma többrétegű aromáival és frissességével.

 

Delamain Vesper XO cognac (0,7L / 40%) 
 

A Delamain az egyik legrégebb óta működő konyakház, A hajdani kereskedő céget James Delamain alapította 1759-be. A Delamain felvásárolja a minőségi párlatokat, majd kikeveri őket és a saját pincéiben érleli őket. Kizárólag a Grande Champagne régióból származó párlatokra kötnek szerződéseket, az átvételt minden évben szigorú minőség-ellenőrzés előzi meg.  A Delamain Vesper megalkotásakor felhasznált konyakokat tovább érlelik, mint a Pale & Dry esetében. Az egyes konyakok egymástól elkülönítve, 350 literes, limousini tölgyfából készült hordókban érlelődnek. Ezt a fázist a keverés, aztán pedig kétéves együttérlelési időszak, az ún. házasítás követi. A Delamain Vesper ezáltal nemesedik egy egészen telt, érett és kifinomult konyakká.

 

Ferrand Ambré cognac (0,7L / 40%) 

Ennek a Ferrand konyaknak a megalkotásakor Alexendre Gabriel keverőmester kifejezetten a ritka és kevésbé ismert szőlőfajtákat használt: legizgalmasabb összetevője a különleges „Colombard” szőlő, ami virágos (írisz és liliom) és gyümölcsös (alma, körte, barack, aszalt szilva) aromákat is hordoz. Ez adja a borostyán névre keresztelt konyak fő jellegzetességeit. Piaci megjelenése óta valósággal szárnyal, számos rajongót szerzett már magának.

 

Armagnac Castaréde VSOP (0,7 l, 40%)

Több mint 175 év tapasztalat és munka, valamint e nemes ital iránti olthatatlan szenvedély van a Castaréde Armagnac minden egyes cseppjében. A Castaréde család hatodik generációja foglalkozik armagnac-kal, 1832-ben ők voltak az elsők, akiket hivatalos armagnac-kereskedőként jegyeztek be. A Castaréde armagnac-okat átlagosan kétszer annyi ideig érlelik, mint a törvényi előírás. Így a minimálisan megengedett 4 év helyett, a VSOP palackozásukban felhasznált érlelések átlag életkora 8 év körül van. Illatában és ízében harmonikus édes-virágos, vaníliás aromák fedezhetők fel. Kiváló ital ünnepekre, összejövetelekre, vagy csak úgy, egy baráti beszélgetéshez.


 

Armagnac Castaréde Cigar Cuvee 25 éves (0,5L, 44%) 

Egy minőségi, prémium armagnac, vagy egy komoly szivar megalkotása szinte „kéz a kézben” jár: az ősrégi hagyományok, a gyártásban résztvevő, odaadással és tehetséggel dolgozó emberek, a hosszú érlelés, a tűz fontos jelenléte, na és persze azon fogyasztók, akik oly szívesen hódolnak együtt e két szenvedélynek. A Castarède armagnacház ezzel a kiadással a szivarok készítésének tudománya előtt tiszteleg egy 25 évig érlelt kiadással.

 

+1 
A szuperlatívuszok itala
Ferrand Légendaire cognac (0,7L / 42,1%)


Erről az italról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Maga az idő kvintesszenciája, a tíz generáción át örökölt tudás és szakértelem tiszteletreméltó együttese egy rendkívül ritka és koros konyakban. Már a dekantere és a csomagolási is igazi képzőművészet…


Ferrand Légendaire cognac (0,7L / 42,1%)

 A Ferrand Cognacház legkomplexebb, legtökéletesebb cognacja ez az alkotás, amelyből összesen csak 500 palack került forgalomba világszerte.
Palackozás előtt, de már házasítás után egy úgynevezett zebrahordóban is érlelik, amelynek lényege, hogy a százéves dongákat fokozatosan cserélik ki újakra, így a konyak finom tanninokkal bővül az új fának köszönhetően, megőrizve eleganciáját a régi dongák által.
Illatában csábít a csokoládé, a szilva, a szantálfa és a szerecsendió, ízét pedig különleges selymesség jellemzi; fűszeres és fás jegyek: bors, kardamom, szerecsendió, toffee, mandula, vanília és akácméz, majd gyümölcsösségbe fordul át: mandarin, fekete szeder, homoktövis, majd kakaó, tömjén. Rendkívül komplex ital.