Skót whisky | Blog

4 meghatározó whisky Campbeltown-ból

Négy klassz ital repít el most téged a skót whiskyipar hajdani fővárosába: Campbeltown-ból mindig eszméletlen jó whiskyk érkeznek hozzánk. Próbáltad már valamelyiket?

 

Campbeltown whiskyrégió Skócia nyugati felén található, a Kintyre-félsziget déli részén. Ebben az apró és méltatlanul keveset emlegetett régióban hajdan virágzott a whiskyipar. Úgy is emlegették, hogy Campbeltown a skót whisky fővárosa. Majd az évszázadok megtépázták itt az iparágat és csupán néhány gyártó maradt. Mára már úgy ahogy, „összeszedte” magát a régió: innen is kerülnek ki eszméletlenül jó whiskyk. Most mutatunk néhány klassz campbeltown-i tételt.

 


Glen Scotia Double Cask (0,7l, 46%)

A Glen Scotia a 19. század folyamán stabilan működött, az eredeti tulajdonosok 1895-ig irányították, majd kétszer gazdát cserélt. Az 1920-as években aztán - sok más lepárlóhoz hasonlóan a Campbeltown-félszigeten - elnémult a szeszfőzde. Egy ideig aztán a Skócia másik végén fekvő Scapa tulajdonosaié lett a főzde. Az épületekről, köztük a malátázóról, valamint a lepárlóházról is úgy tartják, hogy eredeti. A Glen Scotia megőrizte kádárműhelyét is. 
Ha lehet hinni a mondáknak, akkor előfordulhat, hogy a lepárlót egy szellem is lakja, még pedig a főzde egy korábbi tulajdonosa, Duncan MacCallum, aki a Campeltown Loch vízébe vetette magát 1930-ban, miután egy sikertelen üzlet következtében elvesztette vagyonát.
A Double Cask első töltésű bourbonhordókban érlelődik, utána pedig 12 hónapot tölt még korábban Pedro Ximenez sherryt tartalmazó hordóban, így gazdag gyümölcsös karakterű whiskyt  tisztelhetünk ebben a kiadásban, amelyben felbukkannak a karakteres tengeri jegyek csakúgy, mint a vanília is.
 


The Gauldrons Sherry Cask Finish Limited Edition (0,7l, 46,2%) 

The Gauldrons egy Atlanti-óceánra néző öböl a Kintyre-félszigeten, nem messze Campbeltown városától, jelentése pedig szó szerint: "viharos öböl". A The Gauldrons egy egészen kis mennyiségben (small batch) készülő Campbeltown blended malt, amelyben a tengeri sós jegyek mellett enyhe tőzegfüstös, illetve gabonás édességet is felfedezhetünk. A sherryhordó további ízrétegekkel gazdagítja ezt az amúgy is komplex italt.

 


 

Kilkerran 12 éves (0,7 l, 46%)
 

A Kilkerran whiskyket egy kalandos történetű lepárlóban készítik…. A Glengyle distilleryt 1872-ben az a William Mitchell alapította, aki a testvérlepárlónak számító Springbanket is a kezei között tudhatta. Családja a mezőgazdasági tevékenysége mellett - az akkoriban szokványos módon - whiskykészítésre adta a fejét. A gazdasági visszaesés miatt azonban 1919-ben kénytelenek voltak eladni a szeretett campbeltown-i lepárlójukat. Ezután évtizedek szálltak el, közben pedig tulajdonosok váltották egymást újra és újra. Mára azonban jó kezekbe került, és egyre keresettebbé válnak a főzde italai.
Ez a 12 éves ital bourbon- és sherryhordóban is érlelődött. Illatában főleg a tölgyes jegyek dominálnak, ízében pedig a kezdeti gyümölcsöséget szépen átveszi a vanília, a tejkaramella, valamint a méz és keksz, egy leheletnyi füsttel. Karakteres íze miatt sokáig velünk marad.
 


Glen Scotia 15 éves (0,7l, 46%)
 

Muszáj megemlítenünk a Glen Scotia 15 éves kiadását is, amely a lepárló alapsorának meghatározó tagja. Bourbonhordós érlelést kapott, és 46 alkoholszázalékkal palackozzák. Fontos megemlíteni, hogy és ezzel a korjelöléssel egész jó ár-érték arányt képvisel, főleg ha megjegyezzük, hogy a 2022-es San Francisco World Spirits Competition versenyen aranyérmet vívott ki magának. 
Amerikai tölgyfahordóban érlelődött, és íze nagyon komplex, amelyben a malátás jegyek mellett tetten érhető a szilva és a karamellás hatások. Lecsengésében pedig hosszan élvezhetjük ezt a komplex, fűszeres whiskyt.