Blog | Bourbon

4 bourbon whiskey, amit a bártenderek is imádnak

A bourbonfogyasztás igazi életforma – tartják ezt nem csak Amerikában. Bemutatunk most 4 olyan bourbon whiskey-t, amit a bártenderek is imádnak. Ezeket a palackozásokat mindenképp érdemes kipróbálnod. Ráadásul mindegyikből ízletes koktél is készíthető. Mu


Buffalo Trace Bourbon (0,7 l, 40%) – A bölények nyomában

Az a hely, ahol a bölények útja keresztezte a Kentucky folyót, épp csak egy kicsit fekszik északabbra a mai Frankfort városától. Ezen e helyen már 1775-ben letelepedtek az első pionírok. A tiszta folyóvíz és a gazdag földek kiváló adottságokat kínáltak a gabonatermesztéshez, amit természetesen hamar követett a szeszfőzés gyakorlata is. Ezen a helyen kezdte meg működését több mint 200 éve a Buffalo Trace Distillery, ami mára Amerika egyik legöregebb whiskey-lepárlója. A mesterek által körültekintő gondossággal lepárolt Buffalo Trace whiskey zamatokban gazdag, komplex és sima ízeket kínál, de valószínűleg nem emiatt szeretik oly sokan ezt a bourbont, hanem egyszerűen azért, mert ez egy piszokul jó whiskey! A Buffalo Trace lepárló számos elismerést szerzett már a szakmában. Például 2006-ban Malt Advocate Magazin, a Wine Enthusiast Magazin, míg 2007-ben a Whisky Magazin is az év lepárlójának választotta. Aranyló színével és felejthetetlen aromájával sokak szívét megdobogtatja.


Templeton Rye 6 éves (0,7 l, 45,75%) - Al Capone kedvenc itala

A Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítés gyanánt rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez a whiskey a tilalom idején igen népszerűvé vált, annyira, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. A 60-as években hivatalosan is bejegyezték a Templeton Rye Whiskey nevet, az elmúlt időkben a jogutódok pedig szeszfőzésbe kezdtek egy régi recept alapján. Napjainkban több amerikai államban is igen keresett, elsősorban magas minősége miatt. A 90%-ban rozst, 10%-ban árpamalátát tartalmazó whiskey-t Jim Murray 93 ponttal jutalmazta 2011-es Whisky Bibliájában, és bevezetésképpen így jellemzi: Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey. Kisebbik testvére a Templeton Rye 4 éves (0,7 l, 40%), amelyet szinten megéri megkóstolni.


Woodford Reserve (0,7 l, 43,2%) – stílusos palack, stílusos itallal

A bourbon-rajongók egyik nagy kedvence a Woodford Reserve, amely különlegesen szép palackja egy különlegesen finom bourbon whiskey-t rejt! A Woodford Reserve lapos üvege épp úgy a minőségre utal, mint címkéjének letisztult és egyszerű grafikája. A mély barna, mézszerű whiskey mindenkit magával ragad, aki egyszer megkóstolta. A bourbon-kedvelők számára kötelező gyakorlat! 

Koval Bourbon (0,5 l, 47%) - Glutén-érzékenyeknek számára is

Ezt a kézműves bourbon whiskey-t glutén-érzékenyeknek is ajánljuk: organikus alapanyagok, kis adagokban történő, single barrel palackozás. Kell ennél több?

A Koval lepárlót egy házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Mindketten a lepárlási technikák elismert szakértői nemzetközi szinten, akik egyetemi karrierjüket adták fel azért, hogy létrehozzák saját, kézműves főzdéjüket Chicagóban. Egy tanácsadócég tulajdonosaként (is) számos lepárlóberendezés tervezésében, telepítésében és elindításában segédkeztek szerte a világon. Robert Ausztriából származik, és nagyapja révén közvetlen lepárlási tapasztalatokat szerzett már egészen kis korától kezdve. Sonat dédnagyapja a 20. század elején pedig Bécsből vándorolt ki az Újvilágba szerencsét próbálni. Koval volt a beceneve, amely több európai nyelvben és a jiddisben is kovácsot jelent, ami nem mellesleg a szakmája is volt. Ugyanakkor a "koval" kifejezést "fekete bárány" értelemben is használták arra, aki eltér a többiektől és más fajta utakat keres. Birneckerék úgy érezték, hogy ez a felfogás rájuk is illik, hisz lepárlójukban számos újítást vittek végbe, nem beszélve arról, hogy minden termékük organikus és van kosher italuk is. Nem mellesleg Robert nagyapja a Schmid nevet viseli, ami szintén kovácsot jelent. Így kovácsolódott össze Sonat és Robert, aminek egyik gyümölcse a Koval Distillery lett, amelyre méltán büszkék.

Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, az összegyűjtött párlat pedig csak a középpárlatot (ún. szív) tartalmazza, így a legértékesebb aromák kerülnek a 30 gallonos (113,55 liter) hordókba érlelődni.

Bourbon Cocktail recept

Old Fashioned Bourbon Cocktail

60 ml Buffalo Trace
10 ml cukorszirup (1:1)
  2 dash Angostura bitters
  2 dash Orange bitters

A hozzávalókat keverjük össze egy keverőpohárban. 5-10 másodperc keverés után szűrjük át egy kockajéggel teli old fashioned-pohárba. Egy narancshéjból spricceljük rá narancsolajat, vágjuk meg a széleit és helyezzük a pohárba.