Blog

3 új palackozás, amit vétek lenne kihagyni

Több briliáns palackozás is „született” az elmúlt időszakban. Ezekből összeszedtük nektek egy előkelő „triumvirátust”; fogyasszátok szeretettel.

Glenfarclas Private Cask – újabb kiválóság a WhiskyNet számára

Ismét egy privát palackozású Glenfarclas, ami nem hiányozhat egyetlen single malt gyűjteményből sem.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Glenfarclas Distillery és a WhiskyNet kapcsolata évtizedes. Ennek egyik megkoronázása volt a tizedik születésnapunkra készült privát palackozás. Ezt is lehet azonban fokozni, hiszen megérkezett egy még komolyabb tétel, amely nem más, mint egyetlen hordó tartalmából palackozott, a jól ismert Family Cask széria neve alatt megjelenő Glenfarclas. A hordó egy első töltésű sherry hogshead (kb. 240 liter űrtartalmú), a whisky 2008-as lepárlású.
2018 júliusában, sokadik látogatásunk alkalmával bukkantunk rá erre a csodálatos hordóra a Glenfarclas lepárló egyik hagyományos, döngölt padlójú tárolóházában.
Azonnal megragadott bennünket a párlat mélység, intenzitása és aromáinak összetettsége. Bár maga a hordóminta is teljességében élvezhető volt az eredeti 63,4%-on, mégis úgy döntöttünk, hogy a könnyebb fogyaszthatóság érdekében 50,2%-ra hígítjuk vissza az eredeti párlatot.
Illat: intenzív diós sütemény, mézes vanília, érett ananász, majd leheletnyi tölgy a háttérben.
Íz: arany mazsola, krémes sütemény, trópusi gyümölcsök, mangó, érett banán, ananász kavalkádja, lekerekítve a szokásos vaníliás és fás jegyekkel
Lecsengés: hosszú és intenzív, a trópusi gyümölcsös ízek és az intenzív édesség sokáig velünk marad.
Reméljük, hogy minden whiskyrajongó ugyanúgy fogja élvezni ezt az elegáns italt, mint amennyire mi tettük 2018 júliusában a Glenfarclas lepárló hűs tárolóházában.

Még több Glenfarclas: ITT

 

 

Big Peat, Big Lájk: Megjelent a Big Peat Feis Ile 2019 (48%)

Örömmel tudatjuk minden malátawhisky-fannal - és főként az Islay whisky-rajongókkal - hogy már megjelent a Big Peat Feis Ile 2019 palackozás! A minden év tavaszán megrendezésre kerülő whisky és zenei fesztiválra, a Feis Ile-ra (ejtsd: "fíz-ájl") kiadott limitált palackozás dobozán 400 Big Peat-barát ("pal") által beküldött szelfi látható. És bizony többen is vannak Magyarországról, akik képüket adták a szelfi-mozaikhoz. 3300 darab készült belőle összesen! A Big Peat's Pals megalkotásához alapjaiban járult hozzá az Ardbeg, a Bowmore, a Caol Ila és a már régóta zárva tartott Port Ellen lepárlók single maltja. A füstös-tőzeges-tengeri ízhatás tehát most sem marad el. Aki pedig teheti, látogasson el májusban Islay szigetére: a mindig jó hangulatú Feis Ile-ra.

 

Még több Big Peat: ITT

 

 

A Wemyss újabb nagykorú palackozása: Bowmore 1992, 26 éves (46%)

 

Izgalmas tétel a Wemyss független palackozótól: Bowmore 1992, 26 éves Wemyss Smoked Pico De Gallo (46%)  A pico de gallo egy mexikói salátakeverék, ami paradicsomból, hagymából, korianderből és serrano paprikából áll és sóval, lime-dzsúzzal ízesítik. Erről kapta a nevét ez az 1992-es lepárlású Bowmore, amiből mindössze 235 palack készült és hordóerősségen palackozták.
Ízvilágában fellelhető az almalé, a friss citrusok és lime; ezt harmonikusan ellensúlyozza a frissen préselt olívaolajra hasonlító aroma. Lecsengésében szépen beköszön a könnyed füstösség, és zöldnövényes aromákkal búcsúzik.
Gyűjtőknek és elmélyült whiskyrajongóknak ajánljuk.

Még több Wemyss-palackozás: ITT