Blog
Mint sok más whisk(e)y történetét, ezét is körbelengi a történelem és egy jó sztori. Ha hinni lehet a históriának, a Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítés gyanánt rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez annyira jól sikerült, hogy rövid időn belül rendkívül keresett lett. A régi gengszteridőkből az hírlik, hogy a híres/hírhedt Al Capone is előszeretettel fogyasztotta a Templeton Rye-t. 1960-as években viszont hivatalosan is bejegyezték a ’Templeton Rye Whiskey’ nevet, a jogutódok pedig szeszfőzésbe kezdtek egy régi recept alapján…
Templeton Rye 6 éves NEW EDITION (0,7L / 45,75%)
Az amerikai államokban rendkívül népszerű, kiváló minősége miatt. A 90%-ban rozs-, 10%-ban árpamalátát tartalmaz. Ízében a fűszeres jegyek vannak túlsúlyban. Jim Murray ismert szakíró 2011-es Whisky Bibliájában 93 ponttal jutalmazta, és ekképpen vélekedett róla:„Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey.”
Templeton Rye 4 éves NEW EDITION (0,7L / 40%)
A Templeton Rye 4 évese is kellemes ital, amelynek illatában a száraz, füves jegyek, valamint a karácsonyi fűszerek dominálnak. Ízében pedig tetten érhető a karamell, a krémes vanília, a barna cukor, valamint a vajkaramella és a borsmenta.
Templeton Rye Stout Cask Finish (0,7L / 46%)
A rozswhiskey-ket készítő amerikai Templeton lepárló 2019 óta minden évben megjelentet egy különleges hordós utóérlelésű kiadást, ráadásul limitált mennyiségben. A sorozat célja, hogy bemutassa a whiskypiacon kissé elhanyagolt rozs sokoldalúságát.
Ehhez, a sorozat negyedik kiadásaként megjelenő verzióhoz először legalább hat évig kiégetett első töltésű amerikai tölgyfahordóban érlelt whiskey-ket házasítottak, majd ezután a keveréket a legfinomabb Stout típusú söröshordókba helyezték át további kilenc hónapra. Kell ennél több?
Összes Templeton Rye a WhikyNet kínálatában
3 ellenállhatatlan koktél a Templeton Rye felhasználásával
Templeton Rye Old Fashioned
Az egyszerű összetevők és a Templeton Rye 6 éves whiskey kiváló összhangban van ebben az Old Fashioned klasszikus koktélban. Az Angostura Bitters kesernyés íze, a cukor édessége, valamint a rozswhiskey fűszeressége csodálatos harmóniát mutat ebben a koktélban.
Hozzávalók
60 ml Templeton Rye 6 éves
1 db kockacukor (vagy ½ teáskanál cukor vagy cukorszirup)
3 dash Angostura Bitters
jég
díszítésnek narancshéj
Elkészítés:
Tedd a cukrot és a bittert egy előhűtött jégpohárba. Keverd össze, amíg a cukor majdnem teljesen feloldódik. Tegyél a pohárba egy nagy jégkockát, add hozzá a Templeton Rye whiskey-t, és óvatosan keverd meg. Nyomd ki a narancshéj olaját a pohár szélére, és tedd rá a héjat díszítésként.
Manhattan
A századfordulóval a koktélok felemelkedése is beköszöntött. A szesztilalom, a legendás szeszfőzdék pedig csak „rádobtak egy lapáttal”, vagyis csak elősegítette a koktélok népszerűségét. Ebben a klasszikus Manhattan Templeton koktélváltozatban a rozs kellemesen harapós, érdes éle szép kiegyensúlyozottságot mutat az édeskés vermuttal.
Hozzávalók
60 ml Templeton Rye 6 vagy 4 éves
30 ml vermuth (édes)
2 dash Angostura Bitters
jég
cseresznye díszítésnek
Elkészítés
Tedd bele a hozzávalókat egy keverőpohárba és adj hozzá jeget. Óvatosan keverd össze, majd szűrd át martinis pohárba. Díszítsd egy fogpiszkálóra tűzött koktélcseresznyével. Már szervírozhatod is!
Templeton Sour
Egy klassz vörösbor csodásan „megbolondítja” a Templeton Sour-t, ami nemcsak a szemnek lenyűgöző, hanem az ízlelőbimbóknak is. Bármilyen alkalmat ünnepié varázsol.
Hozzávalók
60 ml Templeton Rye 6 éves vagy 4 éves vagy Stout Cask Finish
40 ml cukorszirup
40 ml citromlé
1 db tojásfehérje
jégkockák
30 ml vörösbor
Elkészítés
Tedd a hozzávalókat egy koktélshakerbe, kivéve a vörösbort, és rázd össze. Adj hozzá jeget és shakeld össze erőteljesen. Egy szűrő segítségével töltsd az egészet jéggel töltött pohárba, és „úsztasd meg” a vörösborral. Nagyon szépe és nagyon finom.