Hírek

3 magyar vonatkozású újdonság a WhiskyNet-nél

A WhiskyNet már több skót single malt kiadáshoz is hozzájárult különböző relációban. Több esetben mi választottuk ki az érlelésre, finiselésre szánt hordókat, amelyek – mint később kiderült – aranyat értek. Most megtudhatod, miért.

 Glen Ord 2007 BB&R Tokaji Finish

Újabb Tokaji hordóban utóérlelt single malt whisky a fedélzeten! Single cask kiadás, azaz egyetlen egy hordó (No. 126 refill) tartalmát palackozta le számunkra a Berry Brothers független palackozó. A 2007-ben lepárolt highlandi nedűt 2018 nyarán palackozták nem hűtve szűrve, így összesen 10 teljes évet töltött a hordóban. Az érés utolsó fázisát olyan hordóban töltötte, amelyben előtte Tokaji aszút (Szepsy Pincészet) tartottak, és amelyet mi szelektáltunk, valamint küldtünk ki Skóciába. Az édes Tokaji bor hatása egyértelmű, nagyszerű egyveleget alkot a Glen Ord tiszta, gyümölcsös highlandi stílusával.

A lepárlóról

A főzde a highlandi Muir of Ord nevű településen működik 1838 óta, korábban pedig (egészen az 1920-as évekig) Glen Oran néven volt ismert. A Glen Ord lepárlót az elmúlt években kibővítette tulajdonosa, a Diageo, így napjaink egyik legnagyobb gyártója lett a maga 11 millió literes (tiszta szesz) kapacitásával.

A palackozóról

A Berry Brothers and Rudd Nagy-Britannia egyik legrégibb, ma is működő cége, hisz boltjuk 1698 óta áll London történelmi belvárosában, a St. James Street 3-ban. A patinás kereskedő a borok mellett minőségi whiskyk, rumok és más párlatok palackozásával és forgalmazásával is foglalkozik.

Illat: Az édes Tokaji bor összetéveszthetetlen hatása, kajszi és rebarbara szirup.

Íz :Nagyszerű érzetet okoz, kellemesen bevonja az egész szájüreget. Kitűnő egyensúlyt tud felmutatni a highlandi és a desszert bor között. A narancs, a barack és a rebarbara édes jegyei jellemzik.

Lecsengés: Nagyon hosszú, mézzel és juharsziruppal.

 

 Dalmore 2007 11 éves Pinot Noir Finish BB&R (0,7 l, 46%)

A magyar hordós utóérlelés ez esetben nem Tokajhoz köthető, hanem Pannonhalmához. A Dalmore név szerte a világon igen jól cseng, hisz a lepárló hivatalos kiadásai a nem füstös-, hanem a férfias Highland-stílust képviselik. Ehhez a karakterhez csatlakozik a Pannonhalmáról származó, korábban Pinot Noir tárolására használt boroshordó hatása, amely leginkább tölgyes fűszeresség és bogyós gyümölcsösség formájában jelentkezik. A hordót – csakúgy, mint a Tokaji finisek esetében – mi válogattuk és küldtük ki Skóciába.

Limitált palackozás, egyetlen hordóból, 2007-ben desztillálták, 2018-ban palackozták nem hűtve szűrt eljárással, 46%-ra beállítva.

lllat: A boros befolyás rögtön egyértelmű, leginkább csipkebogyóra emlékeztet fűszeres alapon. Alapvetően száraz, szikár, inkább könnyed, idővel forralt boros fűszerek (szegfűszeg, fahéj, bors) jönnek elő.

Íz: A fanyar jegyek itt is meghatározóak: tölgy, vörösboros fűszeresség, bors, csillagánizs, majd valamivel édeskésebb teltebb, krémesebb textúra fejlődik ki a szájban.

Lecsengés: Közepesen testes, viszont hosszú. Pirosbogyós gyümölcsösség, amely leginkább a ribizlire emlékeztet, a fűszerek kellemesen összehúzzák a szájat. Aperetíf-whisky, vadhúsokhoz, sertéshez, marhához passzol leginkább.

 

 

 Big Peat Budapest Edition 2018 (0,7 l, 48%)

Ez a Big Peat egy szigorúan limitált kiadása a népszerű whiskynek, mindössze pár száz darabot palackoztak belőle, kizárólag a magyar piacra. A szokásos 46%-hoz képest magasabb alkoholfokkal (48%) lett palackozva,

 A Big Peat Budapest palackozás a Douglas Laing keze munkáját dicséri. És mint látjuk, a címkén feltűnik a budai vár, előtte pedig a már jól ismert bozótarcú Big Peat vigyorog ránk. Ez a palackozás az idei Whisky Show-n debütált!