Hírek

3 híresség 3 whisky

Három olyan whiskyt ajánlunk most figyelmetekbe, amelyek megalkotása kapcsolatban áll egy híres emberrel vagy népszerű lepárlómesterrel.

Robert Burns - Skócia híres költője és a whisky

Mi köze van Robert Burnsnek a whiskyhez? – vetődhet fel joggal a kérdés. A költő 1796-ban bekövetkezett halálát követően emelkedett Robert Burns Skócia nemzeti dalnokává, a whisky pedig az ország nemzeti italává.

A költő legtöbbet idézett sora, amely a whiskyhez kapcsolódik így hangzik: „Freedom and whisky gang thegither.” vagyis: Szabadság és whisky együtt jár.

 A költő The Author’s Earnest Cry and Prayer című versét azért írta meg 1786-ban, hogy meggyőzze azt a 45 skót honatyát, akik épp a brit parlamentben készültek szavazni a whiskyre kivetendő vám mértékéről. Burns sikerrel járt, a honatyák végül leszavazták a whisky megadóztatását.

Robert Burnsnek nem volt könnyű élete, miután sem farmerként, sem pedig verseiből nem tudott megélni, felcsapott vámtisztnek, aki az illegális lepárlókat volt hivatott lefülelni, ugyanakkor ő maga ekkor már igen kedvelte a whiskyt. Számos érdekes legenda maradt fenn róla hogyan is tevékenykedett vámtisztként:

Egyik alkalommal, egy öreg hölgy házába lépett be, akit illegális whisky árusításával gyanúsítottak. A költő italt, kenyeret és sajtot kért. Miután a fizetség felől kérdezett, a hölgy a whiskyért nem kért semmit, a sajtért és a kenyérért számolt csak fel némi fizetséget. Mire Burns nevetve válaszolta: „Sin on and fear not.” (Bűnözz csak, és ne félj semmitől!)

Az alábbi kiváló, zamatos whisky a híres skót költőnek, Robert Burnsnek (1759-1796) állít emléket. Az Arran 2000 óta tagja a nemzetközi Burns szervezetnek (World Burns Federation ), így a lepárló tudhatja magáénak az egyetlen, hivatalos Robert Burns palackozást is!
Még több Arran whisky:itt!

 

 

 

 Rachel Berrie – Egy vérbeli lepárlómester a hölgyek közül

BenRiach 21 éves Four Oak Casks egy igazi mestermű, amelynek megszületésénél egy nem akármilyen hölgy bábáskodott. Ezt az ízletes speyside-i whiskyt Rachel Berrie Master Blender asszony alkotta meg, aki igen komoly név a szakmában: volt már a Glenmorangie és a Morrison Bowmore istálló keverőmestere is. A whisky a 21 évét a többféle hordóban töltötte, amely között megtalálhatjuk a bourbonhordó mellett a Pedro Ximenez sherryhordót is. A házasítás igen jól sikerült, hisz egy sokoldalú, egészen kiegyensúlyozott malt whisky született, amelyben mindegyik hordófajta hatása tetten érhető. Vanília, csokoládé, piros gyümölcsök, a BenRiach házi jegyeivel: édes árpa, valamint gazdag kerti gyümölcsös aromákkal. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a BenRiach 21 évese tavaly nemzetözi díjat is nyert: Silver Outstanding Medal - International Wine & Spirit Competition 2017
Még több BenRiach whisky: itt.

 

 

 

 

 

 

 

 Charlie Maclean – Skócia vezető whiskyszakértője

Charles Maclean 1981 óta foglalkozik skót whiskyvel, ez idő alatt több mint egy tucat könyvet írt a témában, melyek közül több nemzetközi díjat nyert és jó néhányat számos nyelvre le is fordítottak. Többek között ő jegyzi a nemrég megjelent Whiskyvilág című könyvet is.

Skócia vezető whiskyszakértője a Wemyss független palackozónak is dolgozik. A társaság a lepárlók hordóit gondos válogatásnak vetik alá, és csak a makulátlan minőségű párlatokat veszik meg. Na ebben az igen fontos folyamatban vállal oroszlánrészt a neves szakember. Az így megvásárolt nedűkből aztán blended (legtöbbször malt) whiskyt alkotnak vagy single cask palackozásokat dobnak piacra.

És hogy Charles Maclean szaktudása is benne van a palackozásokban: ezt az is bizonyítja, hogy a Nectar Grove Madeira Finish Wemyss (0,7 l, 46%) az idén két rangos nemzetközi eseményen is komoly díjat nyert: 2018 - ISCW: ezüstérem, 2018 - International Spirits Competition: ezüstérem  Még több Wemyss whisky: itt.